Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Γρεβενά: Στο κυνήγι των ελεφάντων πριν από 3,5 εκατ. χρόνια


Μια μοναδική παλαιοντολογική έκθεση με σπάνια απολιθώματα γιγαντιαίων θηλαστικών ολοκληρώνεται στη Μηλέα Γρεβενών από τον ομώνυμο Δήμο, με την συμβολή επιστημόνων του ΑΠΘ και συναδέλφων τους από την Ολλανδία.

Η νέα έκθεση με θέμα «Κυνήγι Ελεφάντων στα Γρεβενά» περιλαμβάνει σπάνια απολιθώματα που φιλοξενούνταν στο παλιό μουσείο της Μηλιάς, μεταφέρθηκαν στο καινούργιο χώρο και με την βοήθεια των παλαιοντολόγων αναδείχτηκαν με ολοκληρωμένο τρόπο και έμπνευση.

Στα πιο σημαντικά ευρήματα που θα φιλοξενεί το νέο μουσείο της Μηλέας Γρεβενών περιλαμβάνεται ο μοναδικός Μαστόδοντας του «γίγαντα του Μπόρσον» με τους 4 μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο μήκους 5,02 μέτρων. Είναι ο μεγαλύτερος και καταχωρημένος ως μοναδικός στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 2011 καθώς και απολιθωμένα οστά από μαμούθ ηλικίας 160.000 ετών που βρέθηκαν μόλις τέσσερα χλμ από την πόλη των Γρεβενών.

Η νέα έκθεση «Κυνήγι Ελεφάντων στα Γρεβενά» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μηλέας περιλαμβάνει 19 είδη θηλαστικών όπως Μαστόδοντες, ρινόκερους, αρκούδες, χελώνες, γαζέλες ηλικίας 3,5 εκατ. ετών και δύο άλλα είδη θηλαστικών ηλικίας 160.000 ετών απολιθώματα μαμούθ και αρχαίου βοδιού.

Επίσης περιλαμβάνει εκλαϊκευμένες επιστημονικές πληροφορίες στα Ελληνικά και Αγγλικά σε 24 πολύχρωμα πάνελς.

Το μουσειακό υλικό έχει κατανεμηθεί σε τέσσερις αίθουσες και χωρίζεται στις εξής ενότητες: Στην αίθουσα Α με την ανάδειξη του αρχαϊκού ελέφαντα και του πρωτόγονου βοός από τη θέση Αμπέλια των Γρεβενών, στην αίθουσα Β με τους Μαστόδοντες της Μηλιάς, τον γίγαντα του Μπόρσον με τους 4 μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο 5,02 μέτρων, και τον μικρότερο μαστόδοντα της Ωβέρνης, την αίθουσα Γ με τα Αρτιοδάκτυλα ζώα από βοοειδή, ελαφοειδή, αγριόχοιρο και πιθανόν καμηλοπάρδαλη και την αίθουσα Δ με τα Περισσοδάκτυλα ζώα από ρινόκερο, τάπιρο και ιππάριο, ένα μικροθηλαστικό τρωκτικό, τα σαρκοφάγα ζώα και τις χελώνες.

Το κτίριο του δημοτικού σχολείου της Μηλέας Γρεβενών που δεν λειτουργεί πια μετασκευάστηκε με την ευθύνη του δήμου για να λειτουργήσει ως μουσείο και υπό την επιστημονική επιμέλεια της παλαιοντολόγου Ευαγγελίας Τσουκαλά από το ΑΠΘ η οποία με τις ανασκαφές της έφερε στο φως όλα τα παραπάνω ευρήματα, μετά τις γιορτές του Πάσχα θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί του επισκέπτες που θέλουν να αισθανθούν έστω και για λίγο τις συνθήκες του παλαιοπεριβάλλοντος που καθιστούν τα Γρεβενά ως μοναδική βιοζώνη στον Ελλαδικό χώρο και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη.

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανάφερε ότι το μουσείο θα λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας και ότι οι εγκαταστάσεις καθώς και ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων στον νέο μουσειακό χώρο θα καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών αλλά και των σχολείων που φτάνουν στην περιοχή για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Τέλος στο παλαιό κτίριο της έκθεσης θα παραμείνουν οι συλλογές των ορυκτών, και πετρωμάτων, των ασπόνδυλων ζώων από τον παλαιοβυθό των Γρεβενών αναδεικνύοντας την μοναδική γεωλογική ιστορία της περιοχής.
 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only