Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη πριν τα 60 έτη


Πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 60 έτη μπορούν να επιτύχουν ακόμη και σήμερα οκτώ κατηγορίες ασφαλισμένων, παρά τις αλματώδεις αυξήσεις των ηλικιακών ορίων που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ο ν. 4387/2016 που ορίζει υποχρεωτική συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (ακόμη και με τη χρήση εξαγορών πλασματικών ετών), «ωθούν» πολλούς εργαζόμενους στη συνταξιοδότηση στα 62 και τα 67 έτη

Σημειωτέον ότι, στα 62 ηλικιακά έτη, η πλήρης συνταξιοδότηση γίνεται εφικτή, κατά κανόνα, με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (12.000 ημέρες), εκτός εάν προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου δυνατότητα μειωμένης σύνταξης (π.χ στο ΙΚΑ), η οποία ωστόσο θα είναι αρκετά μικρή, λόγω των νέων χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης.

Ωστόσο δυνατότητες και ευκαιρίες για πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 έτη υπάρχουν ακόμη και σήμερα και η «δημοκρατία» τις παρουσιάζει αναλυτικά, με πίνακες και παραδείγματα για μισθωτούς, δημόσιους υπαλλήλους και επαγγελματίες. Μητέρες ανηλίκων, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να τερματίσουν νωρίτερα τον εργασιακό τους βίο, αν κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπονται για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Για παράδειγμα, μητέρες (ασφάλιση πριν την 01/01/1993) με ανήλικα τέκνα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μπορούν να βγουν στη σύνταξη ακόμη και στην ηλικία των 55 ετών (με μειωμένη) και 56,6 ετών (με πλήρη).

Επίσης άνδρες/γυναίκες (ασφάλιση πριν την 01/01/1993) με 25ετία στο Δημόσιο, μπορούν να βγουν στη σύνταξη στην ηλικία των 57,5 ετών (με μειωμένη).

Η όποια επιλογή ακολουθηθεί από κάθε ασφαλισμένο θα πρέπει φυσικά να τελεί σε άμεση συνάρτηση με την εκτίμηση του ύψους των μεικτών μισθολογικών αποδοχών που λάμβανε τα τελευταία χρόνια του εργασιακού του βίου (τουλάχιστον από το 2002 και μετά), αλλά και την αξιοποίηση του συνολικού ασφαλιστικού χρόνου του (σε ένα ή περισσότερα Ταμεία), ώστε να είναι ρεαλιστική και, κυρίως, προσοδοφόρα για τον ίδιο.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only