Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Λύθηκε αρχαιολογικός γρίφος με μεσαιωνικό σκελετό; Ήταν άντρας που είχε υποστεί ακρωτηριασμό και μετέτρεψε το πρόσθετο χέρι του σε όπλο!


Ιταλοί αρχαιολόγοι φαίνεται πως έλυσαν ένα αρχαιολογικό γρίφο σχετικά με σκελετό ενός άνδρα του Μεσαίωνα, που είχε βρεθεί στη νεκρόπολη των Λογγοβάρδων (ή Λομβαρδών) στη βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Science Alert, o σκελετός ανάγεται στον 6ο με 8ο αιώνα μ. Χ. και ανήκει σε άνδρα 40-50 ετών. Αν και στην περιοχή ανακαλύφθηκαν αρκετοί σκελετοί, ο συγκεκριμένος διέφερε από τους υπόλοιπους, καθώς το δεξί χέρι του ήταν ακρωτηριασμένο στο μέσο του πήχη.

Όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής την Ιλεάνα Μικαρέλι του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα στη Ρώμη, το χέρι χάθηκε λόγω σοβαρού τραυματισμού.

Ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι το εξής: Η εξέταση που έγινε στον σκελετό έδειξε πως τα άκρα του οστού είχαν ίχνη βιο-μηχανικής πίεσης: Ανασχηματισμός των δύο οστών για τη δημιουργία κάλου και άκανθας στην ωλένη. Τα συγκεκριμένα ίχνη μοιάζουν με το είδος πίεσης που μπορεί να εφαρμοζόταν από ένα προσθετικό μέλος.



Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δόντια έχουν υποστεί μεγάλη φθορά, και ειδικά στη δεξιά πλευρά, στοιχείο που δείχνει ότι τα χρησιμοποιούσε για να δένει τα λουριά που κρατούσαν το προσθετικό στη θέση του.

Επίσης, ενώ οι άλλοι άντρες είχαν τα χέρια τους και τα όπλα τους δίπλα στον κορμό τους, ο συγκεκριμένος είχε διαφορετική στάση.  Το δεξί του χέρι ήταν λυγισμένο στον αγκώνα και ακουμπισμένο κατά μήκος του κορμού του. Δίπλα ήταν ένα μαχαίρι, με τη λαβή στην ίδια ευθεία με το χέρι, στη θέση όπου θα βρισκόταν ο καρπό


Αυτό δείχνει ότι το ακρωτηριασμένο χέρι ήταν καλυμμένο με δέρμα, υπήρχε μια αγκράφα για «κλείδωμα» και ένα μαχαίρι πάνω στο κάλυμμα. Από την ανάλυση των οστών προκύπτει ότι ο άνδρας έζησε για πολύ καιρό μετά την απώλεια του χεριού του.

Σύμφωνα με τα στοιχειά, ο άνδρας αντικατέστησε το χέρι του με ένα προσθετικό με μαχαίρι! Η εικόνα του θα παρέπεμπε στους ανθρώπους με μηχανικά τμήματα ή υβρίδια ανθρώπου- μηχανής που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο Λογγοβάρδος ακρωτηριάστηκε και κατάφερε να επιβιώσει μετά την απώλεια του χεριού του σε μια εποχή τόσο πριν από τα αντιβιοτικά. «Όχι μόνο προσαρμόστηκε πολύ καλά στην κατάστασή του, το έκανε με ένα αντικείμενο που προέκυψε από την κουλτούρα του, μαζί με αξιοσημείωτη στήριξη από την κοινωνία του», ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγή: sciencealert.com/ Journal of Anthropological Sciences
mixanitouxronou.gr










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only