Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ



 

    ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ
ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ
               Από τον σκηνοθέτη, ιστορικό και θεατρικό συγγραφέα Αντώνη Ξεπαπαδάκο.
 
    Tην Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 12.00-14.30 π.μ. στην καλαίσθητη αίθουσα του Ιδρύματος «Κέντρο Ελληνικών Τεχνών», οδός Γ. Σταύρου και Σταδίου 43, 8ος όροφος με σπάνιο φόντο τον Παρθενώνα και τον Λυκαβηττό  ως να είσαι σε ελικόπτερο θα δοθεί τιμής ένεκεν η πρώτη πανηγυρική παράσταση για Προεδρεία Πελοποννησιακών Συλλόγων με το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο ιστορικό θεατρικό έργο «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ», που συμβολίζει και είναι η διαρκής δίκη και καταδίκη της Ελλάδος από τις ίδιες πάντα κατευθύνσεις και διαδρομές. Με αφορμή την συμπολήρωση185 χρόνια από την σύλληψη, την δίκη και καταδίκη και 175 από τον θάνατο του  Γέρου. Πριν από την έναρξη της παραστάσεως και περί ώρα  11.00 π.μ. θα τελεσθεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του, στην παλαιά Βουλή, παρουσία του θιάσου με τις στολές της εποχής.   Μετά την παράσταση και σε συνεργασία με τους παρισταμένους θα ανακοινωθεί πρόγραμμα συνεχομένων παραστάσεων για Συλλόγους, Σχολεία και άλλους Φορείς.
Το 1992 με την συνεργασία 29 Ομογενειακών Πελοποννησιακών Συλλόγων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας δόθηκαν δύο παραστάσεις με1200 θεατές Ομογενείς μας την απογευματινή και 800 την βραδυνή παράσταση και θεωρήθηκε το κοσμικώτερο γεγονός γιά την ελληνική παροικία που συζητιέται ακόμα και σήμερα. Εδώ τι κάνουμε;… Πότε θα κλωτσήσουμε τον καναπέ!... και θα στείλουμε κατά διαβόλου τον χαύνο εαυτό μας;…
   Θα δίδονται επίσης δ ω ρ ε ά ν  δ ι δ ά γ μ α τ α  ο ρ θ ο φ ω ν ί α ς  κ α ι  α γ ω γ ή ς  τ ο υ  λ ό γ ο υ, σε τμήματα που θα συγκροτηθούν ανάλογα με την προσέλευση και τον ζήλο των ενδιαφερομένων. Ορθοφωνία θα πει:  Ορθή και ευκρινής προφορά των συλλαβών και λέξεων. Είναι δηλαδή η άσκηση ή μέθοδος, με την οποία διορθώνονται τα φωνητικά σφάλματα και αποκτά το άτομο «ωραία φωνή». Που πρακτικά σημαίνει να ξέρεις να μιλάς όμορφα και σωστά. Η ορθοφωνία σε βοηθά να αποκτήσεις το χάρισμα του «ευ λαλείν ή λέγειν». Στο να αποκτήσεις την ευχέρεια του καλού προφορικού λόγου. Με άλλα λόγια η διδασκαλία της ορθοφωνίας σε κάνει να γίνεις σωστός ή και άριστος ακόμα στην καλλιφωνία των λέξεων και ευχάριστος χειριστής της γλωσσικής μουσικής αρμονίας. Γιατί η γλώσσα μας, όταν ομιλείται σωστά έχει μουσική. Μιλάς = Τραγουδάς. 
Και για όσους ψεύδιζαν ή δε μπορούσαν να μιλήσουν σωστά και αρμονικά οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που τα είχαν μελετήσει όλα  συμβούλευαν, «κρείττον το σιγάν ή λέγειν». Συνιστούσαν δηλαδή πως είναι προτιμότερο να σιωπούν παρά να ομιλούν.
   Για δε την λίαν σημαντική συμβολή ιδίως της μάνας στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της σωστής φωνητικής προσλαλιάς του μωρού της, είναι πασίγνωστη η φράση που λέει: «Δος μου καλές μανάδες να αλλάξω την όψη του κόσμου». Γιατί η φωνητική λαλιά του μωρού διαμορφώνεται μέσα στην κούνια που κοιμάται και ξυπνάει με τα νανουρίσματα, τα τραγουδάκια και τις ωραίες κουβεντούλες της μάνας, της γιαγιάς, του παππού και όλων των άλλων ατόμων του οικογενειακού περίγυρου. Και είναι παραδεκτό από όλους τους παιδοψυχολόγους, παιδιάτρους και διδασκάλους το πνευματοηθικό σθένος που εμφυσά ή ίδια η μάνα στο σπλάχνο της με την  δύναμη της μητρικής αφής, αγάπη και στοργής και την ιδιαιτερότητα του μυστηριακού μητρικού της φίλτρου. Γι’ αυτό και ο πάνσοφος Λαός μας ταυτίζει την μάνα, με την Μάνα Γη, γλυκειά τροφό μας, και την ανυψώνει σε ύψη δυσθεώρητα ευελπιστώντας και τραγουδώντας:           «Από την Γη βγαίνει νερό κι’ απ’ την ελιά το λάδι.                                             
                                                κι’ από την μάνα την καλή βγαίνει το παλληκάρι.
                                                Το παλληκάρι το καλό, της μάνας το καμάρι
                                                της γειτονιάς το μάλαμα και το μαργαριτάρι!!!...».
    Η δε φωνή-λαλιά ή προσλαλιά του ατόμου, που κατά την νηπιακή του κυρίως ηλικία έχει δεχθεί καλλίφωνα ακούσματα είναι καλή. Του άλλου που έχει δεχθεί επιρροές από κακόφωνους δικούς του, επιδέχεται βελτιώσεις με ασκήσεις αναπνοής που εξετάζονται και διορθώνονται κατά περίπτωση  με  κ α ν ό ν ε ς  ο ρ θ ο φ ω ν ί α ς  που θα εφαρμοσθούν στην πράξη ατομικά ή ομαδικά αναλόγως των περιπτώσεων και των ενδιαφερομένων να διορθώσουν την φωνή τους. Και από άχαρη ή λειψή να την κάνουν ευχάριστη, ελκυστική και γλυκόλαλη με ασκήσεις και κανόνες ορθοφωνίας, στα Σεμινάρια…. που δίδουμε δ ω ρ ε ά ν!...«Ει Θεοί διαλέγονται την των Ελλήνων γλώττα χρώνται… ΄Οταν οι Θεοί συνομιλούν την Ελληνική γλώσσα χρησιμοποιιούν!...» λέει ο Πλούταρχος
 ΄Οσοι λοιπόν διδάσκετε, αγορεύετε ή μιλάτε στο μικρόφωνο, δεν  εξαρτάται τόσο αυτό του λέτε, αλλά πως το λέτε. Γι’ αυτό και όταν κάποιος νεαρός αξιωματικός πήγε στον Σωκράτη και του είπε πως δεν τον  ακούν οι οπλίτες του, εκείνος του είπε ξερά και επιτακτικά: «Μάθε να μιλάς!...». Και με τις τρεις αυτές λέξεις ο Σωκράτης του είπε όλα τα κουσούρια του… Και σήμερα ακούμε άχαρες φωνές και κίβδηλες λέξεις που μολύνουν και μαγαρίζουν τη γλώσσα μας. Με την Ακαδημία Αθηνών να μην αισθάνεται ντροπή και ενοχή για το γλωσσικό ανοσιούργημα και εθνικό έγκλημα που διαπράττεται, με τους ξενογλωσσολιγούρηδες των ΜΜΕ. Ντροπή σας κ.κ λιποτάκτες Ακαδημαϊκοί που βλέπετε την γλωσσική μας καταβαράθρωση και σιωπάτε. ΄Οσοι λοιπόν θέλετε να βελτιώσετε τα φωνητικά σας χαρίσματα υπάρχει τρόπος. Παράλληλα ανασυγκροτείται ο συνεργασιακός θίασος μας «Ελληνική Αυλαία» για μία σειρά παραστάσεων  στον ίδιο χώρο με το διαχρονικό ιστορικό θεατρικό έργο «Ἡ Δίκη του Κολοκοτρώνη» που προείπατε και όσοι επιθυμούν μπορούν να λαμβάνουν μέρος εναλλάξ στις παραστάσεις.  Για όλα τα μέλη του Ιδρύματος, δίδονται όλες τις άλλες μέρες και ώρες χαρισματικά μαθήματα όλων των ελληνικών και ευρωπαϊκών χορών.
Παρατίθενται επίσης και ο «Πρόλογος» της 5μελούς  Οργανωτικής Επιτροπής και η εισαγωγή του σκηνοθέτη- συγγραφέως των δύο παραστάσεων της Μελβούρνης του 1992, που σημαδεύουν και ενοχοποιούν αφόρητα την σαχλή και θολή εποχή μας.                                                                                           
Αγαπητοί  Συμπάρικοι – Συμπατριώτες.
Η παράσταση που θα δείτε σε λίγο σ’ αυτό το τόσο καλαίσθητο και ευρύχωρο θέατρο είναι πραγματική διδασκαλία και εθνική Παιδεία πανεθνικής σύμπνοιας, καθολικής ομοψυχίας και Πανελληνίου πατριωτικού φρονηματισμού. ΄Ολα τα Σοφά Λόγια και οι Ορμήνειες και Παραβολές του θρυλικού Γέρου του Μωριά καθώς και οι άλλες μεγαλοστομίες των δύο γενναίων και εναρέτων δικαστών Πολυζωϊδη και Τερτσέτη και όλων των άλλων συντελεστών της δίκης που θα ακουστούν από την θεατρική σκηνή είναι πάντα επίκαιρες και διερμηνεύουν τα αισθήματα, τους πόθους και καημούς όλων ανεξαιρέτως των Λαών της Γης. Και μπορεί μεν να απηχούν το κλίμα και τις πολιτικές πεποιθήσεις εκείνης της εποχής, αλλά δεν παύουν συγχρόνως να φανερώνουν και πιστοποιούν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που να κάνει καλλίτερη, πιο ευχάριστη, ανετότερη και πιο πολιτισμένη την δική μας σήμερα πραγματικότητα, αλλά πάμε από το κακό στο χειρότερο. ΄Ετσι επαληθεύεται περίτρανα δυστυχώς η λαϊκή μας ρήση που λέει: «Τα πρόσωπα και οι περιστάσεις αλλάζουν, ενώ η ιστορία απλώς επαναλαμβάνεται προς το χειρότερο».                                                                                                                                                                                   
    Για την παράσταση και το έργο, εμείς ως Οργανωτική Επιτροπή, δεν θα πούμε τίποτα δικό μας, γιατί θέλουμε να πιστεύουμε πως είσαστε και είμαστε από τους πιο τυχερούς που θα βρεθούμε στο θέατρο και θάχωμε την χαρά και την ευτυχία να απολαύσουμε σαν πνευματική τροφή και το θέαμα και ακρόαμα. Στο σημείο αυτό θα μας επιτρέψετε να δανειστούμε ένα θαυμάσιο και πολύ συμβολικό στιχούργημα που αφιέρωσε ένας φωτισμένος Δωδεκανήσιος λόγιος και Δάσκαλος, ο Βασ. Μοσκόβης, όταν διάβασε και μελέτησε το θεατρικό και το3τομο ιστορικό έργο στην Ελλάδα λέγοντας:


                                                                                                  2


             Η θεία βουλή θαρρείς πως σε ξεχώρισε                            Σβήνεις ψευτιές, συκοφαντίες, παραμύθια
             ν’  αδράξεις του ιδανικού τον λαμπρόν ήλιο                    ιερή μανία και λαχτάρα σου τρανή
             και πεφταστέρι στην παλάμη σου ακούμπησε                αλώβητη να μας χαρίσεις την αλήθεια
             του Γέρου του Μωριά τον μέγα θρύλο.                             στης Ιστορίας να μας ανεβάσεις την κορφή.

             Πελώρια η εντολή κι’ εσύ μικρός                                         Του στρατηγού η δόξα σ’ όλους μας γνωστή
             δεκαεξαχρονο παιδί, τι να σου κάνει;                                όμως τον Γολγοθά του ποιος τον ξέρει.
             Μπρος στα κιτάπια όπου σώριασε ο καιρός                    Η αφήγησή σου ολοζώντανε, πιστή
             ξόδεμα μιάς ζωής ούτε που φτάνει.                                   δώρο μες στην ψυχή μας τον προσφέρει.

             Μα τον πατέρων εντός σου νοιώθεις τις πληγές             Μικρός ξεκίνησες τον άθλο τον τρανό
             κι’ η Μάνη η οδηγήτρα σε σιμώνει                                     ώριμος τώρα τους καρπούς του καμαρώνεις
             του Ευρώτα γιγαντώνονται οι πηγές                                  κι’ όμως ξεφεύγοντας το μέτρο το κοινό
             και στ’ άλογό του βλέπεις τον Κολοκοτρώνη.                  του μόχθου σου καινούργιου δέλτους ξεδιπλώνεις.

                                                                   Γνωστά να κάμεις της Φυλής τα πεπρωμένα
                                                                   σ’ Ανατολή και Δύση, Νότο και Βορρά.
                                                                   έβαλες στόχο Φίλε, και για μένα…
                                                                    αντάξιος γυιός, είσαι του Γέρου του Μωριά.
Εμείς όμως θα πρέπει να πούμε προκαταβολικά πως ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του έργου κ. Αντ. Ξεπαπαδάκος ξεπέρασε κατά πολύ την προτροπή και πρόβλεψη του δασκάλου του Β. Μοσκόβη. Γιατί ενώ εκείνος τον φαντάστηκε και τον αποκαλεί αντάξιο γυιό του Γέρου του Μωριά, εμείς θα τον δούμε να ερμηνεύει και να ζωνταντεύει o ο ίδιος τον θρυλικό πρωτοπολέμαρχο και θεμελιωτή της Λευτεριάς μας. Καλή μας θέαση και ακρόαση  Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δημ. Τατσώρχης, Λάμπρος                                                         Λαγκαδινός, Νικ, Μιχαλακάκος, Νικ. Πλατάνας, Κυρ. Παπαδημητρόπουλος. 
     
                                                              ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Αγαπητοί Συμπατριώτες, αδέρφια μας της Ξενητειάς.
Πρέπει πρωτ’ απ’ όλα να εκφράσω την ευαρέσκεια και τις θερμότερες των ευχαριστιών μου και ένα μεγάλο εύγε στα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και σε όλα τα διοικητικά Συμβούλια των 29 Σωματειακών Φορέων που συνέβαλαν  αποφασιστικά στο ανέβασμα του έργου, το οποίο πρωτοπαίχθηκε το Καλοκαίρι του 1966-67 στην Καλλιθέα και σε άλλα  προάστια των  Αθήνα… Την ιδέα να παρουσιασθεί και για εσάς εδώ στην Μελβούρνη την είχε ο συγγενής μου και πρώην
Πρόεδρος του Συλλόγου Μανιατών κ. Δημ. Κατσώρχη ο οποίος διάβασε το έργο και εντυπωσιάστηκε από το σθένος και
το μεγαλείο των δύο γενναίων και εναρέτων δικαστών Πολυζωΐδη και Τερτσέτη που τόλμησαν και διέσωσαν την τιμή και αίγλη της Πατρίδος από το φοβερό στίγμα της καρατομήσεως δύο πρωτεργατών  της Εθνεγερσίας μας.
    Και πρέπει να θυμίσω πως απώτερος στόχος και σκοπός της Βαυαροκρατίας τότε ήταν να βγει από την μέση ο Γέρος του Μωριά που αποτελούσε εθνικό κεφάλαιο και μέγα εμπόδιο στην μετατροπή της Ελλάδος σε προτεκτοράτο της Βαυαρίας. Και τα κολοκοτρωναίϊκα μηνύματα και προστάγματα που ακούγονται κατά την διάρκεια του έργου παίρνουν ιδιαίτερη διαχρονικότητα και διαρκή επικαιρότητα και αποτελούν το Α και το Ω της εθνικής και φυλετικής μας υπάρξεως ταυτότητας και ζωής. ΄Ένα από αυτά τα προστάγματα με το οποίο κλείνει και το θεατρικό έργο παίρνει τις διαστάσεις  απαρασάλευτης, απαραβίαστης και αιώνιας πανεθνικής υποθήκης, λέγοντας:
«Ελληνάδες μου είστε τρελλοί… Αλλά έχετε φρόνιμο  Θεό που σας προστατεύει. Ρίχτε μωρέ τα πάθη σας στον πρώτο
  λάκκο και μην τσακωνώστε ποιόν θα βάλομε αφεντικό μας. Αυτά δεν είναι καλά πράματα. Δεν ταιριάζει στη Φυλή
  μας… Αγαπάτε αλλήλους Ωρέ Έλληνες!... Η Ελλάδα για την Ελλάδα και μόνον από την Ελλάδα.
΄Όλα αυτά που ειπώθηκαν το 1992 στην Μελβούρνη ισχύουν και επαυξάνονται με το παραπάνω και για τις παραστάσεις με έναρξη την Κυριακή 29 Απριλίου. ΄Εχω μόνο να προσθέσω πως μια μέρα που είπα ρε Γέρο βλέπεις πως έχω και την φωνή και την μορφή σου.
Αν σου έλεγα να ρίξεις ένα βλέμμα ένα βλέφαρο και να έβλεπες το σημερινό κατάντημα και χάλι μας τι θα έλεγες για τους ανάξιους
πολιτικούς. Και σαν να άκουγα την φωνή του, έγραψα τα ακόλουθα:   Ωρέ ουστ’ από κει!...
   Αχαΐρευτοι, ανεπρόκοποι, ουτιδανοί, ανάξιοι και διεφθαρμένοι Πολιτικοί 
      Οι πιο πολλοί που μπήκαν στην Πολιτική       Τα κόμματα όλα της Βουλής
      στο στενό του κύκλο είχαν πει                          σαν τα σταφύλια της οργής                                                                         
      την πείνα δεν αντέχουν.                                     στύψε ξεζούμισέ τα.
      Και τώρα που είναι στη Βουλή                          Και μες στον σκουπιδοτενεκέ 
      δεν ξέρουνε την έχουν.                                       για πάντα πέταξέ τα.
      Κι’ εσύ Ελληνικέ Λαέ                                           Κι’ ανάδειξε νέους Σταραητους
      έξυπνε μα και κουζουλέ                                      και της Ελλάδος οδηγούς
      κι’ απ’ όλους σταυρωμένος,                               τον δρόμο μας να βρούμε.
      πάψε να είσαι φερέφωνο                                  Κι’ από τον βούρκο της ντροπής
      και πάντα  προδομένος,                                     με νέα του Θεού υπογραφή Πανέλληνες να βγούμε!....
     Τα Ομογενειακά μας Σωματεία το 1992 έκαναν έναν μεγάλον άθλο με 2000 θεατές σε 2 παραστάσεις και έγιναν τα περίφημα εκείνα Συλλαλητήρια Μελβούρνης Σίδνεϋ Αδελαΐδος υπέρ των εθνικών μας δικαίων για το Σκοπιανό ζήτημα. Ο ζωντανός Ελληνισμός είναι έξω. Να δούμε τι θα κάνουμε εμείς σήμερα καλώντας σε Παμπελοποννησιακό προσκλητήριο όλα τα Σωματεία του Μωριά με δισείωνα και τα 4 σημεία του ορίζοντα και τους ασύνετους πολιτικούς να μας διαιρούν και διχάζουν και όχι να μας ενώνουν.
Κατά την διάρκεια της παραστάσεως ακούγονται τόσες πατριωτικές μεγαλοστομίες, σωφρονιστικές ορμήνειες, αλήθειες και σοφίες που δεν τις έχει ακούσει ή διαβάση κανείς στη ζωή του και δέκα ζωές να είχε.   
                                                                 
                                                                                                                                                            Αντώνης Ξεπαπαδάκος 6978697243

                                                                                                                                                 
                                                  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                           

Ο θίασος « Ελληνική Αυλαία» και το «Κέντρο Ελληνικών Τεχνών» οδός Γ. Σταύρου και Σταδίου  43
8ος όροφος, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 12.00 προσκαλούν τα Προεδρεία του συνόλου των Πελοποννησιακών Σωματείων και προς τιμήν τους θα δώσουν επετειακή παράσταση με το εθνωφελές, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο ιστορικό θεατρικό έργο «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» που συμβολίζει και φανερώνει την διαρκή δίκη και καταδίκη της Πατρίδος μας από τις ίδιες πάντα  κατευθύνσεις και διαδρομές.
    Ο λόγιος και δικαστής Γεώρ. Τερτσέτης λέει στα προλεγόμενα των Απάντων του: «Τρεις μεγάλοι κατέγραψαν πολεμικά κατορθώματα και τρόπαια των Ελλήνων. Ο ΄Ομηρος, ο Ηρόδοτος και ο Κολοκοτρώνης. Ο τελευταίος δεν έχει την δύναμη της πέννας των δύο πρώτων. ΄Εχει όμως τούτο το χάρισμα, ΄Ότι είπε πριν το γράψει με το κοντύλι, το χάραξε πρώτα με το σπαθί του». Και ο ποιητής Παναγ. Σούτσος στη θανή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη είπε μεταξύ άλλων στις 17 Ιανουαρίου του 1848: « Οι πρωτοπολέμαρχοι και αγωνιστές της Λευτεριάς μας σκέπη τον ουρανό είχανε ζώντες και μήτε κεραμίδι για το κεφάλι ή θυμίαμα στη μνήμη τους απόλαυσαν θανόντες».
    Εμείς θυμηθήκαμε πως συμπληρώνονται185 χρόνια από την μεταφορά της Πρωτευούσης εκ Ναυπλίου στην Αθήνα και την σύλληψη και καταδίκη του θρυλικού Γέρου του Μωριά και 175 χρόνια από τον θάνατό του. Γι’ αυτό προ της παραστάσεως και περί ώρα 11.00 π.μ. όλος ο θίασος με τις στολές της εποχής θα προσέλθει και θα καταθέσει συμβολικά ένα απλό στεφάνι δάφνης στον ανδριάντα του προ της παλαιάς Βολής ως ελάχιστο δείγμα χρέους και τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ή πρόσφεραν αγόγγυστα τα πάντα για την Λευτεριά μας. Τα Προεδρεία των Σωματείων πιθανόν να ενδιαφερθούν να δώσουν και λίγη εθνικοπατριωτική τροφή και αγωγή στα Μέλη του, γιατί όσες πατριωτικές μεγαλοστομίες, σωφρονιστικές ορμήνειες, αλήθειες και σοφίες ακούγονται κατά την διάρκεια του έργου, δεν τις έχει ακούσει ή διαβάση κανείς στη ζωή του και δέκα ζωές να είχε.  Αντ. Ξεπαπαδάκος  συγγραφέας και ερμηνευτής του επώνυμου ρόλου ( κιν. 6978697243).


                                                  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                           

Ο θίασος « Ελληνική Αυλαία» και το «Κέντρο Ελληνικών Τεχνών» οδός Γ. Σταύρου και Σταδίου  43
8ος όροφος, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα 12.00 προσκαλούν τα Προεδρεία του συνόλου των Πελοποννησιακών Σωματείων και προς τιμήν τους θα δώσουν επετειακή παράσταση με το εθνωφελές, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο ιστορικό θεατρικό έργο «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» που συμβολίζει και φανερώνει την διαρκή δίκη και καταδίκη της Πατρίδος μας από τις ίδιες πάντα  κατευθύνσεις και διαδρομές.
    Ο λόγιος και δικαστής Γεώρ. Τερτσέτης λέει στα προλεγόμενα των Απάντων του: «Τρεις μεγάλοι κατέγραψαν πολεμικά κατορθώματα και τρόπαια των Ελλήνων. Ο ΄Ομηρος, ο Ηρόδοτος και ο Κολοκοτρώνης. Ο τελευταίος δεν έχει την δύναμη της πέννας των δύο πρώτων. ΄Εχει όμως τούτο το χάρισμα, ΄Ότι είπε πριν το γράψει με το κοντύλι, το χάραξε πρώτα με το σπαθί του». Και ο ποιητής Παναγ. Σούτσος στη θανή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη είπε μεταξύ άλλων στις 17 Ιανουαρίου του 1848: « Οι πρωτοπολέμαρχοι και αγωνιστές της Λευτεριάς μας σκέπη τον ουρανό είχανε ζώντες και μήτε κεραμίδι για το κεφάλι ή θυμίαμα στη μνήμη τους απόλαυσαν θανόντες».
    Εμείς θυμηθήκαμε πως συμπληρώνονται 185 χρόνια από την μεταφορά της Πρωτευούσης εκ Ναυπλίου στην Αθήνα και την σύλληψη και καταδίκη του θρυλικού Γέρου του Μωριά και 175 χρόνια από τον θάνατό του. Γι’ αυτό προ της παραστάσεως και περί ώρα 11.00 π.μ. όλος ο θίασος με τις στολές της εποχής θα προσέλθει και θα καταθέσει συμβολικά ένα απλό στεφάνι δάφνης στον ανδριάντα του προ της παλαιάς Βολής ως ελάχιστο δείγμα χρέους και τιμής σε όσους θυσιάστηκαν ή πρόσφεραν αγόγγυστα τα πάντα για την Λευτεριά μας. Τα Προεδρεία των Σωματείων πιθανό να ενδιαφερθούν να δώσουν και λίγη εθνικοπατριωτική τροφή και αγωγή στα Μέλη του, γιατί όσες πατριωτικές μεγαλοστομίες, σωφρονιστικές ορμήνειες, αλήθειες και σοφίες ακούγονται κατά την διάρκεια του έργου, δεν τις έχει ακούσει ή διαβάση κανείς στη ζωή του και δέκα ζωές να είχε.  Αντ. Ξεπαπαδάκος  συγγραφέας και ερμηνευτής του επώνυμου ρόλου κιν (6978697243

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only