Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Έπινα χυμό ντομάτας για δυο μήνες και δείτε τι μου συνέβη


Ένα πείραμα που αξίζει να το δοκιμάσετε...κυρίως αν σας αρέσει το Virgin Bloody Mary.

κατακόκκινη και ζουμερή η ντομάτα πρωταγωνιστεί στη διατροφή και προσθέτει νοστιμιά στα περισσότερα από τα αγαπημένα μας πιάτα. Εκτός όμως από γεύση η ντομάτα είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο για την υγεία με σημαντικά οφέλη. Το ευχάριστο είναι ότι μπορούμε να την απολαύσουμε με ποικίλους τρόπους και ένας από αυτούς είναι η κατανάλωση της ως χυμός. Έτσι σκεπτόμενη τις τόσες πολλές ιδιότητες της ντομάτας, αποφάσισα να πίνω ντοματοχυμό για ένα μήνα, ώστε να διαπιστώσω αν πραγματικά με ωφέλησε σε κάτι. Θέλετε να δείτε το μου συνέβη;


Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένη πείραμα δεν με δυσκόλεψε πάρα πολύ, αφού αν και δεν τρελαινόμουν με την ιδέα να πίνω χυμό ντομάτας, τελικά μου άρεσε και πρόσθεσα λίγο ταμπάσκο για να πάρει μια πιο πικάντικη γεύση. Έτσι άρχισα να πίνω κάθε μέρα χυμό από φρέσκες ντομάτες, όχι του εμπορίου. Περνώντας ο καιρός συνειδητοποίησα ότι μου προκαλούσε κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώσω τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συνέβη γιατί η ντομάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μια μεγάλη παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου το 7% της μέση ημερήσιας πρόσληψης. Και όπως είναι γνωστό η κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας λόγω της ικανότητας να μας χορταίνει.


Όμως τα οφέλη δεν σταμάτησαν εδώ. Η καθημερινή κατανάλωση του χυμού ντομάτας συνέβαλε στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου μου. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν εντερικές δυσλειτουργίες που τους ταλαιπωρούν για χρόνια. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως η ντομάτα, προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα, βελτιώνουν τις εντερικές διαταραχές και ρυθμίζουν την πέψη. Ένα ακόμη όφελος που παρατήρησα με το ντομτατοχυμό, ήταν ότι άρχισα να πίνω περισσότερα υγρά και να κρατάω το σώμα μου ενυδατωμένο. Ο χυμός ντομάτας είναι μια καλή εναλλακτική για όσους δεν πίνουν, όπως εμένα, πολύ νερό.


Τελειώνοντας το πείραμα, αποφάσισα να ανέβω στη ζυγαριά μου για να δω αν είχα κάποιο αποτέλεσμα στα κιλά. Και όντως είχα χάσει ένα κιλό. Δεδομένου ότι δεν έκανα δίαιτα, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Σίγουρα τα οφέλη της ντομάτας είναι πάρα πολλά και έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα τας. Σε αυτό το άρθρο απλά σας παρέθεσα μια προσωπική εμπειρία για όσα είδα πίνοντας ντοματοχυμό για δυο μήνες. Και κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι καταναλώνοντας χυμό, ωμή ή μαγειρεμένη ντομάτα συμβάλετε στην καλή υγεία και στην ευεξία. 


Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only