Τρίτη 24 Απριλίου 2018

«Χτύπημα» στις ημικρανίες


Νέο φάρμακο υπόσχεται, όπως δείχνουν κλινικές δοκιμές, να «μπλοκάρει» τον εφιάλτη

Ελπίδες να θέσει τέλος στους έντονους πονοκεφάλους που ταλαιπωρούν τα άτομα με ημικρανίες δίνει νέο φάρμακο, το οποίο στις κλινικές δοκιμές μείωσε στο μισό τις ημικρανίες στο 30% των εθελοντών που το έλαβαν. Πρόκειται για την ουσία erenumab (ερενουμάμπη), η οποία μπλοκάρει την αποστολή των σημάτων του πόνου στον εγκέφαλο.


Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Uwe Reuter του The Charite-University Medicine Berlin στη Γερμανία, δοκίμασε το φάρμακο σε 246 ασθενείς με ημικρανίες, τα συμπτώματα των οποίων δεν υποχωρούσαν με τα υπάρχοντα φάρμακα. Ειδικότερα, το 39% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχε λάβει ανεπιτυχώς θεραπεία με δύο άλλα φάρμακα, το 38% με τρία φάρμακα και το 23% με τέσσερα διαφορετικά φάρμακα.

Iνσουλίνη

Μία φορά τον μήνα κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών οι ασθενείς μίας ομάδας χορηγούσαν στον εαυτό τους 140mg erenumab σε ενέσιμη μορφή, όπως οι διαβητικοί κάνουν μόνοι τους ενέσεις ινσουλίνης. Μια δεύτερη ομάδα λάμβανε placebo. Επειτα από τρεις μήνες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώθηκαν κατά 50% οι κρίσεις ημικρανίας στο ένα τρίτο των ασθενών που έλαβαν erenumab, ενώ στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το εικονικό φάρμακο η μείωση των συμπτωμάτων ανερχόταν σε μόλις 14%.

«Η μείωση της συχνότητας των κρίσεων πονοκεφάλου θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών» εξηγεί ο Reuter, τονίζοντας ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνά τους ήταν πολύ δύσκολες περιπτώσεις, καθώς προηγουμένως είχαν αποτύχει σε αυτούς έως και τέσσερις από τις υπάρχουσες θεραπευτικές μεθόδους.

Οι ημικρανίες, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, πλήττουν έναν στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως και εμφανίζονται τρεις φορές συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Οσοι πάσχουν από ημικρανίες συνήθως λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή με παυσίπονα, όμως, όπως σημειώνει ο Reuter, πολλές φορές αυτά δεν είναι αποτελεσματικά και οι ασθενείς καταφεύγουν σε πρακτικές μεθόδους, όπως να μένουν για ώρες στο σκοτάδι ή ξαπλωμένοι, μέχρι να υποχωρήσει ο έντονος πονοκέφαλος.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only