Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΠΩΣ ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ «ΕΚΟΒΑΝ» ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ BBCΓια πολλές δεκαετίες το BBC αρνούνταν ότι συνεργαζόταν με την υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας, MI5, για να περνά από πολιτικό έλεγχο όσους υπέβαλλαν αίτηση για να εργαστούν εκεί.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος

Όμως στην πραγματικότητα οι διαδικασίες ελέγχου είχαν ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του BBC και συνεχίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του ’90.

Ο Paul Reynolds, ο πρώτος δημοσιογράφος που απέκτησε πρόσβαση σε όλο το αρχείο με τους φακέλους αξιολόγησης που διατηρεί το BBC, αφηγήθηκε λεπτομερώς τη στενή και μακροχρόνια σχέση μεταξύ του οργανισμού και του MI5.

«Κανόνας: Κράτα το κεφάλι χαμηλωμένο και αντιστάσου σε όλες τις ερωτήσεις» – Αυτό συμβούλευε ένα παλαιότερο στέλεχος του BBC το 1985, δηλαδή λίγο καιρό προτού ο Observer εκθέσει με λεπτομέρειες το έργο που γινόταν στο Δωμάτιο 105 των κεντρικών του BBC.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως, το BBC αρνούνταν συστηματικά τις κατηγορίες ότι οι εργαζόμενοι περνούσαν από πολιτικό έλεγχο, πρακτική που εφαρμοζόταν για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Ήδη από το 1933 ένα στέλεχος του BBC, ο Col Alan Dawnay, είχε ξεκινήσει να ανταλλάσσει πληροφορίες με τον επικεφαλής του MI5, Sir Vernon Kell, σε ανεπίσημες συναντήσεις στο Chelsea.

Σε μια τέτοια περίοδο πολιτικού ριζοσπαστισμού και οι δυο πλευρές θεωρούσαν ότι το BBC είχε ανάγκη για «βοήθεια σε σχέση με τις κομμουνιστικές δραστηριότητες». Οι ανεπίσημες συναντήσεις έγιναν και επίσημες δύο χρόνια αργότερα, με βάση μια συμφωνία μεταξύ των δύο οργανισμών που όριζε ότι όλο το νέο προσωπικό θα έπρεπε να περνά από έλεγχο, «με εξαίρεση το προσωπικό όπως οι καθαρίστριες».

Ο φόβος ήταν ότι εχθρικά διακείμενοι τεχνικοί θα μπορούσαν να σαμποτάρουν το δίκτυο ή ότι συνωμότες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξιοπιστία του BBC, με σκοπό «να ανοίξει ο δρόμος για μια αριστερή κυβέρνηση».

Πηγή, μέσω konstantakopoulos

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only