Ερείπια πρώιμης βυζαντινής εκκλησίας, με ελληνικές επιγραφές μωσαϊκά δάπεδα ανακαλύφθηκαν στη Συρία
Ένα μεγάλο πρώιμο βυζαντινό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο βόρειο τμήμα της Συρίας κατά τη διάρκεια των εκσκαφών που πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Uqeirbat που βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια της κεντρικής επαρχίας Hama.
Ερείπια πρώιμης βυζαντινής εκκλησίας, με μωσαϊκά δάπεδα με ελληνικές επιγραφές ανακαλύφθηκαν στη Συρία
Ένα μεγάλο πρώιμο βυζαντινό ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε στο βόρειο τμήμα της Συρίας κατά τη διάρκεια των εκσκαφών που πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Uqeirbat που βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια της κεντρικής επαρχίας Hama.
Ερείπια πρώιμης βυζαντινής εκκλησίας, με μωσαϊκά δάπεδα με ελληνικές επιγραφές ανακαλύφθηκαν στη Συρία
Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων (DGAM), το γιγαντιαίο ψηφιδωτό μετρά περίπου 450 τετραγωνικά μέτρα, καθιστώντας το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιδωτό, μετά το μωσαϊκό του Tayebt al-Imam, που βρέθηκε στη Συρία.
Το μωσαϊκό είναι μέρος ενός δαπέδου ορόφου εκκλησίας που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. και απεικονίζει διάφορες θρησκευτικές σκηνές, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΓΔΑΜ Μαχμούντ Χαμόντ.
Μέρος της ζωγραφικής διακόσμησης των ναών είναι τα ψηφιδωτά, τα οποία θεωρούνταν αυτοκρατορική τέχνη, αφού μόνο οι αυτοκράτορες μπορούσαν να τα χρηματοδοτήσουν, αφού ήταν πολύ ακριβό το κόστος κατασκευής τους.
"Οι σκηνές παρουσιάζουν μια ποικιλία από σπάνιες γεωμετρικές, φυτικές και ζωικές μορφές με γνωστές θρησκευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των παγώνων, των ιπποπόταμων, των χερσαίων περιστεριών, των προβάτων και των ελάτων, καθώς και των σκηνικών της γονιμότητας και της ανανεώσιμης ζωής", δήλωσε ο Δρ Hamoud.
Το μωσαϊκό περιέχει 14 γραπτά κείμενα στην ελληνική γλώσσα, τοποθετημένα μέσα σε γεωμετρικά πλαίσια τα οποία αναφέρουν τα ονόματα δωρητών , των ανθρώπων που χρηματοδότησαν το έργο.
Η εκκλησία όπου ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό αποτελείται από τρία τμήματα που χωρίζονται από κίονες δηλαδή εσωτερικά διαιρούνταν με σειρές κιόνων σε κλίτη, μια κεντρική περιοχή και δύο χώροι σε κάθε πλευρά. Οι τοίχοι της εκκλησίας ήταν χτισμένοι από σκληρό ασβεστόλιθο, τμήματα των οποίων εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Uqeirbat ανακαλύφθηκε πριν από τρεις μήνες, αφού ο αραβικός στρατός της Συρίας έφερε στο φως τα ερείπια των τρομοκρατών Dash που ενημέρωσαν τη DGAM για το εύρημα. Έκτοτε, η Διεύθυνση ασχολήθηκε συνεχώς με την αποκάλυψη του μωσαϊκού το οποίο αφαιρέθηκε και μεταφέρθηκε στο Εθνικό Μουσείο του Hama. -ΠΗΓΗ Syrian Arab News Agency
ΕΝΘΕΤΑ
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Από κείμενο του 196 π.Χ. του Πτολεμαίου Ε' του Επιφανούς σε αρχαιοελληνικό ναό στην Αίγυπτο και μετά από 7 περιπου αιώνες σε Ελληνικό χριστιανικό ναό βυζαντινής εποχής στην Συρία συναντάμε την ίδια μέτρηση στους μήνες του έτους.
ΞΑΝΔΙΚΟΥ. Ξανδικός= Ελαφηβολιών= Απρίλιος.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ 5ου ΑΙ. μ.Χ. [Μηνός Ξανδικού ]
ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ Η «Στήλη της Ροζέττα» μια πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη [Αιγυπτιακή πόλη Ροσσέτα -[Ροζέτα]]... ΕΠΙ ΤΟΥ Πτολεμαίου Ε' Επιφανούς
Η στήλη της Ροζέττα ανακαλύφθηκε το 1799 στο Δέλτα του Νείλου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο. Προέρχεται από τον ναό του Πτολεμαίου Ε’ του Επιφανούς. Επάνω της είναι χαραγμένο το κείμενο ενός διατάγματος του 196 π.Χ. γραμμένο στα ιερογλυφικά, στη λαϊκή γραφή της Αιγύπτου και τα ελληνικά. Η χρήση τριών γλωσσών στο ίδιο κείμενο επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση της Ιερογλυφικής γραφής.
Το όνομά της προέρχεται από την πόλη Rachid (που εκγαλλίστηκε σε Rosette) της Κάτω Αιγύπτου, στο βορειοδυτικό τμήμα του Δέλτα του Νείλου
ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ...
5-ΘΕΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥ ΑΘΛΟΦΟΡΟΥ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ[2] ΕΥΕΡΓΕΤΙΔΟΣ ΠΥΡΡΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΙΝΟΥ ΚΑΝΗΦΟΡΟΥ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΥ ΑΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ ΙΕΡΕΙΑΣ ΑΡΣΙΝΟΗΣ ΦΙΛΟΠΑΤΟΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
6-ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΜΗΝΟΣ ΞΑΝΔΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΔΕ ΜΕΧΕΙΡ ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΗΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣ ΤΟ ΑΔΥΤΟΝ ΕΙΞΠΟΡΕΥΟΜΕΝ ΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟΝ ΤΩΝ
7-ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΠΤΕΡΟΦΟΡΑΙ ΚΑΙ ΙΕΡΟΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝΤΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑΝ ΙΕΡΩΝ ΕΙΣ ΜΕΜΦΙΝ ΤΩΙ ΒΑΣΙΛΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΗΨΕΩΣ ΤΗΣ
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.