Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η ποντιακή υπερτροφή για να νιώθετε πάντα δυνατοί και γεροίΣτον Πόντο, κυρίως στις μεσόγειες περιοχές, κατά μήκος του ρου του Λύκου ποταμού, ευδοκιμούν οι μουριές, τα φρούτα των οποίων αποτελούν πρώτη ύλη για πολλά γλυκίσματα, ένα από τα οποία είναι το πετιμέζι.
Σύμφωνα με την παράδοση, το πετιμέζι μούρων αποτελεί μια πλήρη τροφή και συμπληρώνει το τραπέζι των κατοίκων του Πόντου κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ υπάρχουν απόψεις που το θέλουν ακόμα και… φάρμακο σε ορισμένες γαστρεντερολογικές και ουρολογικές παθήσεις.
Ο καθηγητής της γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου των Κοτυώρων (Ordu Üniversitesi), Αλί Ισλάμ, ανέφερε ότι το πετιμέζι είναι φάρμακο για αρκετές ασθένειες, ενώ προτείνει σε όλους να καταναλώνουν δυο κουταλιές πετιμέζι τη μέρα για να νιώθουν δυνατοί και φρέσκοι.

Όσο για την τιμή του, ξεπερνά τις 50 λίρες Τουρκίας, που σημαίνει περίπου 20 ευρώ το κιλό.

Το πετιμέζι κάνει επίσης καλό και προτείνεται η κατανάλωσή του από μικρά παιδιά, εργάτες, αθλητές, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ βοηθάει στο αίμα και στην επούλωση τραυμάτων και πληγών της στοματικής κοιλότητας.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only