Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Rick Jarow: Μπορείς να βρεις την εργασία που αγαπάς εδώ και τώρα! | Συνέντευξη με τον διάσημο Αμερικανό Life Coach και συγγραφέα


Ο Rick Jarow PhD είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα! Όταν ήταν ακόμα νέος, διέκοψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ και αποφάσισε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Μελετά  και εξασκεί εδώ και πάνω από 25 χρόνια τις πνευματικές παραδόσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων της γιόγκα, διαλογιστικών τεχνών, διαπολιτισμικής μυθολογίας και αστρολογίας. Είναι συγγραφέας 7 βιβλίων:

«Η αλχημεία της αφθονίας» (“The Alchemy of Abundance”),

«Δημιουργώντας την εργασία που αγαπάς» (“Creating the Work You Love”),

«Προχωρημένο πρόγραμμα πραγμάτωσης» (“The Advanced Manifestation Program”),

«Ιστορίες για αυτούς που πεθαίνουν» (“Tales for the Dying”),

«Η εργασία της ζωής σου: ο απόλυτος οδηγός αντι-καρριέρας» (“Your Life’s Work: The Ultimate Anti-Career Guide”),

«Σε αναζήτηση του Ιερού» (“In Search of the Sacred”) και

«Η γιόγκα της εργασίας» (“The Yoga of Work”),

Παραδίδει εργαστήρια και εντατικά σεμινάρια για την τέχνη και την επιστήμη του αυθεντικού επαγγέλματος για παραπάνω από 15 χρόνια, ενώ διατελεί Τακτικός Αναπληρωτής Καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Vassar στο Poughkeepsie της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ.

Το μήνυμα του Jarow είναι απλό και ξεκάθαρο: Μπορείς να βρεις την εργασία που αγαπάς, εδώ και τώρα!

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα για να παραδώσει ένα διήμερο σεμινάριο που βασίζεται στο βιβλίο του «Creating the Work You Love» (Δημιουργώντας την εργασία που αγαπάς), σας παρουσιάζουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Γεωργία Χρήστου για λογαριασμό της Εναλλακτικής Δράσης.

1. K. Jarow, πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε την εργασία που αγαπάμε;
Είναι σημαντικό, εάν είναι σημαντικό για εσένα. Δεν μπορώ να σου πω εγώ τι είναι σημαντικό στη δική σου ζωή. Αυτό το οποίο μπορώ να σου πω είναι ότι, αν δεν θέλεις να είσαι σκλάβος-μισθού, δεν χρειάζεται να είσαι. Μπορείς να εργάζεσαι, με έναν τρόπο που θα εμψυχώνει και εσένα και τους ανθρώπους γύρω σου.

2. Και πώς γνωρίζουμε ότι κάνουμε μια εργασία που αγαπάμε;
Εάν δεν φαντασιώνεσαι ότι είσαι κάπου αλλού, ότι κάνεις κάτι άλλο, τότε, κάνεις ήδη την εργασία που αγαπάς.

3. Έχω έναν προβληματισμό. Υποθέτω ότι, αν ήμασταν όλοι ελεύθεροι να επιλέξουμε την εργασία που αγαπάμε, πιθανόν δεν θα υπήρχε κανένας που να εργάζεται στην οικοδομή ή στα εργοστάσια ή σε άλλες σκληρές χειρωνακτικές εργασίες. Άρα, μήπως, εκτός από το να βρούμε την εργασία που αγαπάμε χρειάζεται να μάθουμε κάποιες φορές, απλώς, να αγαπήσουμε την εργασία που ήδη κάνουμε; Είναι αυτό εφικτό;
Ναι. Κανείς δεν είναι ελεύθερος. Ο καθένας λειτουργεί κάτω από συνθήκες του κάρμα και της φύσης. Η ιδέα είναι όχι το να «βρεις κάτι άλλο», η ιδέα είναι, να εργάζεσαι με τέτοιο τρόπο ώστε να βιώνεις ελευθερία, αληθινή ελευθερία, στο εδώ και τώρα.

4. Πώς βοηθάτε εσείς τους ανθρώπους να βρουν την εργασία που αγαπούν;
Παρέχω τον χώρο και το πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεκαθαρίσουν τις προτεραιότητες τους και την κατεύθυνση της ζωής τους. Μπορώ να εισάγω τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες πρακτικές και τεχνικές δύναμης του νου και δύναμης της θέλησης. Εν τέλει, ωστόσο, εναπόκειται σε κάθε έναν ατομικά, να ανακαλύψει το πεπρωμένο του, από το να παραδοθεί στην μοίρα του.

5. Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι έχουν μια αίσθηση για την εργασία που θα ήθελαν να κάνουν. Από ό,τι καταλαβαίνω όμως, αυτό που σκεφτόμαστε ότι θα μας άρεσε δεν είναι απαραίτητα αυτό που πραγματικά θέλουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, δηλαδή, χρειάζεται να σκάψουμε τόσο βαθιά, για να βρούμε την εργασία που μας ταιριάζει;
Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τι θέλουμε. Είμαστε γεμάτοι προγραμματισμούς της μιας μάσκας μας μετά την άλλη. Γι’ αυτό, συνήθως ξεκινώ, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν τι δεν θέλουν. Η διαύγεια αποκτιέται μέσα από την δοκιμή και το σφάλμα. Είμαστε όλοι «επιστήμονες της ζωής» και κάθε στιγμή είναι ακόμα ένα πείραμα.

6. Παρατήσατε το Χάρβαρντ, για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη και στην Ινδία. Τι ήταν αυτό που αναζητούσατε; Και, τελικά, βρήκατε απάντηση στην αναζήτησή σας;
Η δική μου ιστορία βασικά δεν αφορά, δεν έχει σημασία. Νομίζουμε ότι παίρνουμε αποφάσεις και ότι πηγαίνουμε σε καινούργιες κατευθύνσεις, αλλά όλα είναι ήδη γραμμένα. Το λέω πάντα αυτό, οτιδήποτε κατάφερα που ήταν θετικό και είχε δύναμη είναι επειδή ακολούθησα την καρδιά μου.

7. Ομολογώ ότι το βιογραφικό σας είναι αρκετά πλούσιο. Όμως, ξεχώρισα μία από όλες τις ιδιότητές σας, αυτήν του καθηγητή Θρησκευτικών Σπουδών στο κολέγιο Vassar της Νέας Υόρκης. Θα ήθελα τη γνώμη σας υπό το πρίσμα αυτής της ιδιότητας. Υπάρχει ένα κοινό μήνυμα που μεταφέρουν τα περισσότερα πνευματικά κινήματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα;
Τα κοινά μηνύματα είναι πολλά, ο δικός σου δρόμος είναι μοναδικός. Εάν έχεις το κουράγιο να είσαι ο εαυτός σου, τότε κάνεις ήδη το ντάρμα σου και ενεργοποιείς τη θέληση του Θεού. Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι δύσκολο γιατί αυτό, είναι αυτό που είσαι. Καθώς τείνουμε να ταυτιζόμαστε με το μυαλό, διατηρούμε πολλές ιδέες περί πραγματικότητας. Όπως είπε ο Πατριάρχης του Ζεν «Σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να σκέφτεσαι και δεν θα υπάρχει τίποτα που δεν θα καταλαβαίνεις».

8. Εμπνεύσθηκα την τελευταία ερώτηση από το βιβλίο σας «Η αλχημεία της αφθονίας». Ο PauloCoelho είπε ότι «αρκεί να θέλεις κάτι πολύ και το σύμπαν θα συνωμοτήσει». Τελικά, κάποιοι αισθάνονται απογοητευμένοι από την υπόσχεση αυτή και άλλοι παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές. Σας ρωτώ λοιπόν: Θα συνωμοτήσει το σύμπαν για να υλοποιηθούν οι επιθυμίες που απλά τις θέλουμε πολύ; Ή υπάρχει και κάποιο άλλο μυστικό που δεν μας είπε ο Coelho;
Το σύμπαν είσαι εσύ. Οι επιθυμίες είναι σε αφθονία. Όταν γίνουν πολύ δυνατές, δημιουργούν μία καρμική αλυσίδα για να τις πετύχεις, χωρίς να δεσμεύονται από τη διάσταση του χρόνου. Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό που θέλουν είναι διττός: 1) Αυτό που θέλει ο συνειδητός νους τους δεν είναι αυτό που θέλει ο βαθύτερος εαυτός τους. Στο σεμινάριο μαθαίνουμε πώς να το ξεμπλέξουμε αυτό. 2) υπάρχει ένα μέρος μέσα μας που νοιώθει ότι δεν αξίζουμε ή ότι δεν έχουμε τα προσόντα. Αυτό είναι το «πρόγραμμα έλλειψης», πάνω στο οποίο εργαζόμαστε επίσης στο σεμινάριο για να το διαλύσουμε. Θυμήσου, ωστόσο, το να αποκτήσεις αυτό που θέλεις, δεν λύνει τίποτα. Οι συνθήκες αλλάζουν συνέχεια. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Η υλοποίηση δεν είναι τόσο πολύ το να αποκτήσεις αυτό που θέλεις όσο το να ευθυγραμμίσεις τις δικές σου επιθυμίες με το ευρύτερο Όλον.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only