Όποιος ασκεί κριτική και μάλιστα δριμεία, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για όσα έβαλε στο ράφι ή σε παρένθεση, προκειμένου να συμφωνήσει με τους εταίρους-δανειστές το 2015, ξεχνάει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών τον Σεπτέμβριο του 2015.
Επί της ουσίας όμως έχει δίκιο. Επί μία τριετία, Συμβάσεις, Μισθοί μπήκαν σε παρένθεση. Μετατέθηκαν για μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
Η παρένθεση ωστόσο φαίνεται ότι άνοιξε και μάλιστα για τα καλά, καθώς ήδη δρομολογούνται και μάλιστα με νομοθετικό τρόπο μια σειρά από μέτρα που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι θα εφαρμόσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Μάλιστα οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη έχουν εκφωνηθεί, αλλά διευρύνονται και ακουμπάνε θέματα εργασιακής επισφάλειας που αποτελούν πραγματικότητα για τη χώρα και τους εργαζόμενους τα τελευταία τριάντα χρόνια!
Όπως έγινε γνωστό το υπουργείο Εργασίας, δρομολογεί αλλαγές που περιορίζουν σημαντικά τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ενώ κατοχυρώνουν σημαντικά εργασιακά δικαιώματα, επαναφέροντας την «κανονικότητα» στην αγορά εργασίας.
Το τοπίο αλλάζει καθώς με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς της «μαύρης» εργασίας, με καθιέρωση «ρήτρας» απασχόλησης για τις περιπτώσεις της λεγόμενης υποδηλωμένης εργασίας. Ταυτόχρονα τίθενται αυστηρότατοι περιορισμοί σε μια σειρά από επιμέρους εργοδοτικές «ευκολίες» (Εργολαβία, Μαθητεία) που μετατρέπονταν σε αυθαιρεσίες καταστρατηγώντας την εργατική νομοθεσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ας δούμε τις αλλαγές πιο αναλυτικά:
Στην αδήλωτη εργασία, ο εργοδότης υποχρεούται πλέον εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου να προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής έως 200%. Προβλέπεται ωστόσο δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Το πρόστιμο πέφτει ακόμα και στα 3.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.
Ακόμα και στην περίπτωση της «εργασιακής μαθητείας», ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που απασχολεί για πρακτική άσκηση ή μαθητεία, καθώς και κάθε μεταβολή της απασχόλησης αυτής πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.
Επίσης ο συνολικός αριθμός των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που απασχολούνται για πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει ποσοστό 17% του συνολικού προσωπικού κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και σε κάθε περίπτωση τα σαράντα (40) άτομα.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται ένα σύστημα κανόνων που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου. Έτσι, διευρύνεται η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Προβλέπεται δε ότι ευθύνη για την παραβίαση εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας φέρει όχι μόνο ο υπεύθυνος εργολαβίας, αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.