Καταδικάστηκε για κακουργηματική υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς προς τρίτες χώρες (Ιράκ, Ζιμπάμπουε) - Αφέθηκε ελεύθερος καθώς το Εφετείο αναγνώρισε ότι η έφεση του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και απλώς του επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας, μόλις, των 10.000 ευρώ
Από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Δημήτρης Φουρλεμάδης για κακουργηματική υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς προς τρίτες χώρες (Ιράκ, Ζιμπάμπουε, κ.λπ.).
Παρ΄ όλα αυτά αφέθηκε ελεύθερος καθώς το Εφετείο αναγνώρισε ότι η έφεση του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και απλώς του επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας, μόλις, των 10.000 ευρώ.
Ειδικότερα, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τα κακουργήματα:
1) της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και
2) της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ' επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν. 1608/1950.
Αντίθετα, αθωώθηκε από την κατηγορία της απιστίας που αφορούσε την αγορά ακινήτου στην περιοχή της Κυψέλης, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε δύο ελαφρυντικά, αυτά, του προτέρου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του, με αποτέλεσμα να αποφύγει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Παράλληλα, το Εφετείο επιδίκασε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αποζημίωση 5.000 ευρώ από την πλευρά του Δημήτρη Φουρλεμάδη.
Ακόμη, η δεύτερη κατηγορουμένη, η οποία φέρεται ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (αρνείται ότι κατείχε αυτή τη θέση), κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του Δημήτρη Φουρλεμάδη και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, αφού προηγουμένως της αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης. Αντίθετα αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία του Δημήτρη Φουρλεμάδη.
Παράλληλα, της επιδικάστηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου αποζημίωση 1.000 ευρώ, ενώ της αναγνώρισε ότι η έφεση της έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκε και αυτή ελεύθερη.
Από το Εφετείο, ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, οι οποίοι αντιμετώπιζαν το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως σε βαθμό κακουργήματος.
Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε:
α) 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ και
β) 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.
Το βασικό σκέλος της κατηγορίας σε βάρος του Δημήτρη Φουρλεμάδη αφορά την προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (τα 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον Δημήτρη Φουρλεμάδη) που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια προς Ζιμπάμπουε, Μαλάουι και Ερυθραία.
Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, τα χρήματα ξοδεύτηκαν "σε ανοίκειες πληρωμές", για δαπάνες, άσχετες με το σκοπό τους, όπως είναι η πληρωμή μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, φόροι, επιταγές προς τρίτους, αμοιβές σε τρίτους, κ.λπ.
protothema.gr
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.