Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Οι Αμερικανοί ψάχνουν να βρουν σε τι χρησίμευαν τα «σημάδια» στο Ανάκτορο των Μαλίων της Κρήτης...

Σχεδιάγραμμα του αρχαίου ανακτόρου των Μαλίων.
Σχ. Pelon, 1980.

Με το μυστήριο θέμα της χρήσεως ή λειτουργίας του μεγάλου αριθμού διακριτικών σημείων, που συνήθως αποκαλούνται «σήματα των κτιστών» (masons’ marks), ασχολείται το νέο περιοδικό της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής (AJA, τ. Ιουλίου 2018 - 122,3).
Και συγκεκριμένα με αυτά του Ανακτόρου των Μαλίων (έργο της νεοανακτορικής εποχής, περίπου του 1700-1450 π.Χ.).
Αλλά σε όλα τα κτήρια της Μινωικής Εποχής ή της Εποχής του Χαλκού στην μεγαλόνησο Κρήτη ευρίσκονται αυτά τα «σημάδια», χαραγμένα σε κομμένους πέτρινους τετράγωνους λίθους!


Επεξεργασία τοιχοποιίας από ψαμμίτη στην περιοχή VII,
στο δυτικό τοίχωμα του δωματίου VII 6, κοιτάζοντας ΝΔ.
Δείχνει την προσεκτική τοποθέτηση των λίθων.
Στο αρχαίο ανάκτορο των Μαλίων.

Και παραμένουν ένα ανοικτό θέμα προς συζήτηση…
Οι ερμηνείες ποικίλουν:

- Άλλοι λένε ότι είχαν μια απλή πρακτική χρήση, ότι δηλ. βοηθούσαν τους οικοδόμους στην τοποθέτηση των τετραγώνων,

Και άλλοι

- ότι είχαν μια μαγική ή θρησκευτική λειτουργία.

Λόγω του συνεχώς διευρυνόμενου αριθμού ευρεθέντων τέτοιων σημαδιών, δημιουργήθηκε ήδη corpus. Το συγκεκριμνένο άρθρο ασχολείται μόνον με την χρήση των σημάτων που είναι ορατά στα τοιχώματα του ανακτορικού κέντρου στα Μάλια Ηρακλείου Κρήτης.

ΔΕΙΤΕ το παρακάτω:

Τα εξεταζόμενα θέματα των σημάτων περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά τους και τα τεμάχια λίθου στα οποία έχουν χαραχθεί, τις φάσεις της κατασκευής κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε το σκάλισμα, την αναλογία των σηματοδοτημένων τετραγώνων στο κτήριο και την κατανομή των σημάτων σε σχέση με την οργάνωση του οικοδομικού έργου.
Το άρθρο υποθέτει ότι υπήρχε μεγάλη «κοσμική λειτουργία» των σημάτων. Αντικατόπτριζε διαφορετικά καθήκοντα, κατά την διάρκεια του έργου κατασκευής. Δείχνουν μάστορες που εμπλέκονται στην λατόμευση των οικοδομικών τετραγώνων και οικοδόμους, που είναι επιφορτισμένοι με την κατασκευή και την τελική αποκοπή ωρισμένων από τους καλύτερους τοίχους του ανακτόρου.

Το πλήρες άρθρο ΕΔΩ.

Αυτή είναι βέβαια μια απλοϊκή εξήγηση.
Σε πρώτο επίπεδο.
Στην επιφάνεια.
Αυτά τα σημάδια, κάποτε κάποιοι τα έβλεπαν και τα έδειχναν και έγραφαν γι' αυτά, και οι "επιστήμονες" τους έλεγαν "αλαφροΐσκιωτους"...
Αυτά τα χαράγματα έχουν βαθύτερο μυστικιστικό νόημα και σημασία, ενώ δεν παραβλέπω το γεγονός ότι σε αυτά συναντώνται σχεδόν όλα τα γράμματα που (αργότερα) γνωρίζουμε ως γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου. Και θα πρέπει να συγκριθούν με τα σύμβολα στους περίφημους σφραγιδόλιθους των Μαλίων.












Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only