Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Δεν μπορούσε να περπατήσει ο Γιούνκερ – Με το ζόρι φωτογραφήθηκε με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ [βίντεο]



Κατά γενική ομολογία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα από τους συνήθεις “γκρίζους” τύπους της βορειοευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρακάμπτει συχνά το πρωτόκολλο και τους κανόνες, μοιράζοντας φιλιά και αγκαλιές, διακηρύσσοντας σ’ όλους τους τόνους ότι είναι «ο πιο ένθερμος φίλος των λαών». Δεν είναι λίγες οι φορές που εισβάλει στη δημοσιότητα με προκλητικές δηλώσεις, αλλά και λόγω του αλκόολ.

Αυτή τη φορά έκανε το θαύμα του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Έχει γίνει viral ένα βίντεο που τον δείχνει να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να τον υποβαστάζουν κατά περίπτωση ο Μακρόν, ο Κόστα και ο Ζάεφ. Επισήμως, αιτία ήταν μία ισχυαλγία, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι το πρόβλημα είναι η ανυπόκριτη αγάπη του για το αλκόολ.

Πριν ένα χρόνο ήταν η δήλωσή του πως το Ευρωκοινοβούλιο είναι «γελοίο». Τριάντα ευρωβουλευτές ήταν όλοι κι όλοι παρόντες στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 5 Ιουλίου 2017 και ο παρών πρόεδρος της Κομισιόν είχε σχολιάσει το γεγονός με τον παραπάνω ωμό τρόπο. Μπορεί να μην είναι δουλειά του Γιούνκερ το τι γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά είχε δίκιο. Και φρόντισε να κερδίσει τις εντυπώσεις, προσθέτοντας εύστοχα ότι εάν στο βήμα ήταν η Μέρκελ ή ο Μακρόν και όχι ο πρωθυπουργός της Μάλτας, τότε η αίθουσα θα ήταν γεμάτη.

Πριν δύο χρόνια, ο Γιούνκερ είχε «σολάρει» εναντίον των Βρετανών για την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την ΕΕ. Βρετανικές εφημερίδες είχαν παρομοιάσει τη στάση του με αυτή «μίας προδομένης γυναίκας που σε κατάσταση υστερίας πετάει τα ρούχα του συζύγου της από το μπαλκόνι». Δεν ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που τον «στολίζουν».

Ας σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, μάλιστα, δεν είχε διστάσει να τον χαρακτηρίσει αλκοολικό και ακατάλληλο για τη “δουλειά”. Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν, επίσης, προειδοποιήσει ότι δίνοντας του την προεδρία, ωθούν τη Βρετανία σε έξοδο από την ΕΕ.

Πρόεδρος της Κομισιόν μέσω Eurogroup
Η ιδιαιτέρως αυστηρή στάση του Γιούνκερ έναντι Βρετανών ευρωβουλευτών που είχαν υποστηρίξει το Brexit είχε αναζωπυρώσει την ξεχασμένη αυτή αντιπαλότητα. Μίντια του Ηνωμένου Βασιλείου που υποστήριξαν το Brexit είχαν επαναφέρει στο προσκήνιο το σκάνδαλο που του είχε στοιχίσει την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου μετά από 19 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της μικρής αυτής χώρας.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γιούνκερ είχε αναγκαστεί να υποβάλει παραίτηση όταν αποκαλύφθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του παρακολουθούσαν χιλιάδες πολίτες χωρίς άδεια. Μεταξύ αυτών που παρακολουθούνταν ήταν ο Μέγας Δούκας Ανρί, αλλά και ο ίδιος ο Γιούνκερ. Τότε ναι μεν είχε αποδεχθεί την πολιτική ευθύνη, αλλά είχε δικαιολογηθεί ότι ήταν απασχολημένος με άλλες σημαντικότερες υποθέσεις.

Ουδέν κακόν, αμιγές καλού. Η περιπέτεια αυτή είναι που τον οδήγησε στην προεδρία του Eurogroup και στη συνέχεια της Κομισιόν. Μόνο ένας δημοσιογράφος είχε τολμήσει να αναρωτηθεί: «Αν δεν μπορεί να μανατζάρει αποτελεσματικά μια μικρή χώρα όπως το Λουξεμβούργο, πώς μπορεί να ελπίζει ότι θα διευθύνει 30.000 υπαλλήλους και θα χειρίζεται 28 χώρες;»

Πάθος για το αλκόολ
Η μετακίνησή του στην καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης, όμως, αποκάλυψε και το μέχρι τότε μυστικό του. Ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είχε διατηρήσει το πάθος του για το αλκοόλ μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Τα νέα του καθήκοντα και οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις εμπλουτίζονται με κονιάκ και τσιγάρα.

«Απέφευγα να επικοινωνώ μαζί του τα απογεύματα. Ήταν εμφανώς καταβεβλημένος και τόσο μεθυσμένος που δεν έβγαζε νόημα. Δυστυχώς το πρόβλημα αλκοολισμού υπερβαίνει όλες τις φήμες που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει. Τον έχω αντικρύσει τόσο λιώμα που του έτρεχαν τα σάλια», έχει δηλώσει αξιωματούχος της Κομισιόν, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πρόκειται για κοινό μυστικό, το οποίο έχει συχνά απασχολήσει και τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι σε ιδιωτικές συζητήσεις έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε ρεπορτάζ του ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια ο Γιούνκερ έχει ξεφύγει, χάνοντας κάθε αυτοέλεγχο. Δεν τον απασχολούν πια ούτε τα σχόλια των συναδέλφων του. Σε μία σημαντική συζήτηση που αφορούσε το ελληνικό ζήτημα και διήρκησε δύο ώρες κατανάλωσε ένα καμπάρι, τρία ποτήρια κρασί και δυο σαμπούκες!

Παλαιότερος συνεργάτης του, που επίσης διατήρησε την ανωνυμία του, έχει αποκαλύψει ότι ο Γιούνκερ πίνει κονιάκ για πρωινό! Ο Μπέν Φαγιότ, ένας συνταξιούχος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής, ο οποίος είχε συγκρουστεί μαζί του στο παρελθόν, είχε επιβεβαιώσει τις φήμες. «Φυσικά και του αρέσει το ποτό. Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το πρόβλημα. Νομίζω, όμως, ότι είναι πολύ ισχυρός και μπορεί να το ξεπεράσει αν θέλει».

Ο ίδιος ευρωβουλευτής είχε παραδεχτεί ότι αν και δεν τον είχε δει ποτέ εκτός εαυτού, δεν ήταν σπάνιο να αφαιρείται κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και να μην δίνει την πρέπουσα σημασία. Μια Γαλλίδα δημοσιογράφος που είχε συνοδεύσει τον Γιούνκερ σε επίσημη αποστολή είχε παρατηρήσει ότι αν και πρωί, οι αεροσυνοδοί περνούσαν αρκετές φορές από το κάθισμά του για να του ανανεώσουν το τζιν τόνικ που απολάμβανε.

Επιβαρυμένη υγεία
Η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ έχει επιβαρύνει την υγεία του, η οποία κρίνεται ασθενική. Σε δημοσίευμά τους, οι Times είχαν αποκαλύψει ότι ο Γιούνκερ είναι στις Βρυξέλλες μόνο τρεις φορές την εβδομάδα και όλες τις υπόλοιπες στο σπίτι του στο Λουξεμβούργο. Γι’ αυτό τον λόγο ανακαίνισε και τα γραφεία του εκεί, ξοδεύοντας 310.000 ευρώ.

Ο ίδιος έχει παραδεχτεί σε μια συνέντευξή του στο Politico ότι η υγεία του είναι «εξαιρετικά κακή» και ότι αναγκάζεται να παίρνει αρκετά παυσίπονα για να ανταπεξέλθει. Στην ίδια συνέντευξη αποκάλυψε ότι έχει πέτρες στα νεφρά. «Είναι πολύ οδυνηρό. Δεν είμαι σε φόρμα. Παίρνω ισχυρά φάρμακα. Είμαι υπό την επήρεια φαρμάκων συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά.

Η άλλη όψη
Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι οι αναμφισβήτητες πολιτικές ικανότητές του και το γεγονός πως είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που διαθέτουν αυθεντικό όραμα για την Ευρώπη. Οι υποστηρικτές του αναγνωρίζουν ότι έχει αδυναμίες, αλλά εστιάζουν ακριβώς σ’ αυτά τα χαρίσματά του, τα οποία δεν αμφισβητούνται ούτε από τους αντιπάλους του.

Όλοι σχεδόν κάνουν λόγο για έναν τετραπέρατο τύπο, ψύχραιμο, ειρωνικό, με ιδιαίτερο χιούμορ, ο οποίος γνωρίζει όσο κανείς τα ευρωπαϊκά ζητήματα και διαθέτει στρατηγική θεώρηση και εξαιρετικές διπλωματικές ικανότητες. «Το σημαντικό είναι ότι όχι μόνο γνωρίζει τα θέματα, αλλά έχει και καθαρό όραμα, το οποίο εμπνεύστηκε από την παιδική του ηλικία. Ως παιδί συναναστρεφόταν με άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων. Τα γαλλικά σύνορα ήταν μόλις λίγα μίλια μακριά, η Γερμανία και το Βέλγιο δεν απείχαν πολύ. Αυτή ήταν, ίσως, η πηγή μίας πρώιμης αίσθησης διεθνισμού και κατ’ αντιδιαστολή μίας αδιαφορίας για την εθνική ταυτότητα».

Όπως και να έχει, ο Γιούνκερ με όλα του τα προτερήματα και τις αδυναμίες είναι ένα από τα κομβικά πρόσωπα σ’ αυτή τη δύσκολη καμπή για την Ευρώπη. Το απέδειξε, παίζοντας συχνά καθοριστικό ρόλο στο να αποτραπούν ακόμα μεγαλύτερες ακρότητες εκ μέρους των Ευρωπαίων δανειστών στο μακρόχρονο ελληνικό δράμα. Από τη θέση του, πάντως, καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη σωτηρία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο μπορεί να μην καταρρέει, αλλά δεν είναι και ακλόνητο…




Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only