Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Αρχαία γυναίκα με 70 extensions ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο!


Τα λείψανα μιας γυναίκας, 3.300 χρόνων, με ένα πολύ… πολύπλοκο κτένισμα, με 70 extensions/επεκτάσεις στο μαλλί, ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Amarna της Αιγύπτου…
Δεν ήταν μουμιοποιημένη. Το σώμα της απλώς ήταν τυλιγμένο σε ένα ψαθο-χαλί. Τα περίπου 70 extensions στερεώνονταν σε διαφορετικά επίπεδα και ύψη στο κεφάλι της, γράφει η αρχαιολόγος Jolanda Bos, του Project Amarna, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Journal of Egyptian Archaeology!
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το όνομα, την ηλικία ή το επάγγελμά της. Αλλά αυτή είναι μια από τις εκατοντάδες των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλοί άλλοι, των οποίων τα κτενίσματα είναι ακόμη… άθικτα, και οι οποίοι είχαν ταφεί σε ένα νεκροταφείο, κοντά σε μια αρχαία πόλη, που σήμερα ονομάζεται Αμάρνα.
Η πόλη αυτή ιδρύθηκε ως νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου από τον Ακενατόν(βασ. 1353-1335 π.Χ.), έναν μεταρρυθμιστή φαραώ, που έκανε και μια θρησκευτική επανάσταση. Ίσως τα κτενίσματα αυτά, να έχουν σχέση με αυτήν την θρησκευτική μεταρρύθμιση!
«Η γυναίκα αυτή είχε τα μαλλιά της έτσι στην καθημερινότητά της, ή την κτέντισαν έτσι για την ταφή της; αναρωτιέται η κ.Bos. Οι άνθρωποι στην Amarna χρησιμοποιούσαν extensions στην καθημερινή τους ζωή;
Από άλλα κρανία βρέθηκε ότι πολλοί άνθρωποι εδώρισαν τα μαλλιά τους για να δημιουργήσουν extensions!
Από το νεκροταφείο Amarna αναλύθηκαν 100 πρόσφατα ανασκαφέντα κρανία (εκ των οποίων τα 28 είχαν ακόμα τρίχες). Οι άνθρωποι που ζούσαν στην αρχαία πόλη είχαν μια μεγάλη ποικιλία τύπων μαλλιών: Από πολύ σγουρά μαύρα, μέχρι μεσαία καφέ ίσια. Άρα αποτελούνταν από διάφορα έθνη. Τα κρανία με τα καστανά μαλλιά συχνά είχαν δακτυλίδια ή σπείρες γύρω από τα αυτιά τους. Αγαπούσαν τις πλεξούδες. Ήταν απλές, αποτελούνταν από τρία σκέλη, πλάτους τουλάχιστον 0,4 εκατοστά, με κορδόνια περίπου 0,5 εκατοστών όταν ήταν σφιχτοπλεγμένες. Κρατούσουν τα μαλλιά τους κοντά. Οι πλεξούδες συχνά δεν είχαν μήκος μεγαλύτερο από 20 εκατοστά. Άφηναν τα μαλλιά σε μήκος ώμου περίπου. Τα μακρύτερα μαλλιά που βρέθηκαν είχαν μήκος περίπου 30 εκατ. Χρησιμοποιούσαν λίπος (μάλλον από ζώα) για να βοηθήσει στην δημιουργία όλων των κτενισμάτων, αλλά και για να βοηθήσει να κρατήσει τα μαλλιά μετά τον θάνατο. Ένα κλωστοϋφαντουργικό έργο τέχνης εκάλυπτε μέρος του κεφαλιού. Σε μια περίπτωση, μια γυναίκα έχει βάψει τα μαλλιά της με ένα πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα, πιθανώς με χέννα!

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only