Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Αμφίπολη: Η ασημένια οστεοθήκη του Βρασίδα με το χρυσό στεφάνι αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών


Ο Θουκυδίδης τον χαρακτήριζε αξιωματικό που ενσωμάτωνε πλήρως τα σπαρτιατικά ιδεώδη.
Ο μεγάλος και ξακουστός Σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας είναι ένα από τα πρόσωπα που επηρέασε όσο λίγοι τον ρου της Ιστορίας στην περιοχή της Αμφίπολης και του οποίου η ασημένια λειψανοθήκη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές της περιοχής.
Ταχύτατος στο να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις, μοναδικός γνώστης της σκακιέρας των μαχών και του πολέμου, εύγλωττος ρήτορας και πληθωρική προσωπικότητα.
Ο Θουκυδίδης
Αυτοί είναι κάποιοι εκ των χαρακτηρισμών του Θουκυδίδη για τον στρατηγό Βρασίδα. Η Αμφίπολη, αντλώντας πλούτο από τα ορυχεία χρυσού στο Παγγαίο, ήταν μία από τις σημαντικότερες περιοχές που είχαν κατακτήσει οι Αθηναίοι, και αυτό εξηγεί τον τρόμο που επικράτησε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν έφτασε η είδηση το 424 π.Χ. ότι οι Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βρασίδα είχαν περικυκλώσει και πολιορκούσαν την Αμφίπολη.
Στα 422 π.Χ. ο Κλέων ο Δημαγωγός, με τον αέρα της νίκης που είχε πετύχει στην Πύλο, κατάφερε να πείσει τους Αθηναίους και με 30 πλοία, 1.200 πεζούς και 300 ιππείς αποβιβάστηκε στη Χαλκιδική και αμέσως κατευθύνθηκε προς την Ηιόνα.

Η σύγκρουση των δύο στρατών δεν θα αργήσει και οι Αθηναίοι του Κλέωνα θα νικηθούν και θα τραπούν σε φυγή, ενώ ο ίδιος θα δεχτεί θανάσιμο χτύπημα Μυρκίνιου πελταστή.
Ταυτόχρονα όμως τραυματίστηκε βαριά και πέθανε και ο στρατηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας, που θάφτηκε με μεγαλοπρέπεια και εξαιρετικές τιμές στην αγορά της Αμφίπολης. Κάτω από τον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το Μουσείο της Αμφίπολης ανακαλύφθηκε και η οστεοθήκη του, με ένα χρυσό στεφάνι.
Η ασημένια λειψανοθήκη του Βρασίδα και το χρυσό στεφάνι αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα που έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή της Αμφίπολης. Χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται διαρκώς το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης και θαυμάζουν τα δύο σημαντικά εκθέματα, ενώ δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής.
 Αριστείδης Μάτιος

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only