Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Δέκα τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του


Δέκα τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του
Το παιδί μεγαλώνοντας μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του και να παρουσιάζει σημάδια έλλειψης αυτοεκτίμησης. Ακόμη και στις παρέες του το παιδί είναι περισσότερο διατακτικό και δύσκολα παίρνει πρωτοβουλίες, προτιμώντας να μένει πιο πίσω και να ακολουθεί οδηγίες.

Οι γονείς θα πρέπει να δώσουν σημασία στα σημάδια αυτά και να βοηθήσουν το παιδί τους, να αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως άλλο είναι «βοηθάω και στηρίζω το παιδί μου». και άλλο, «παρεμβαίνω», που πολλές φορές η παρέμβαση αυτή θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και θα κάνει το παιδί να «διπλωθεί» περισσότερο.

Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας.

Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια και όχι στα αποτελέσματα. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει την αξία της διαδρομής έναντι του προορισμού.

Εξηγήστε του ότι είστε δίπλα του ως «σύμμαχος». Αυτό θα το βοηθήσει να θέσει υψηλότερους στόχους και να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Εξηγήστε του ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Δε μπορούμε να είμαστε όλοι ίδιοι, όπως ακριβώς και τα λουλούδια. Έτσι, θα αποδεχθεί με μεγαλύτερη ευκολία την όποια ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας ή της εμφάνισης του.

Μην αφήνετε να περνούν απαρατήρητες και ασχολίαστες οι καλές στιγμές του παιδιού. Επιβραβεύεστε το με λόγια και με αγκαλιές.

Δώστε προσοχή όταν το παιδί θέλει να σας μιλήσει. Μην το διακόπτετε και προσπαθήστε να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει.

Μην το συγκρίνετε με τα αδέλφια του (αν υπάρχουν) ή με άλλα παιδιά ή φίλους του.

Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, εξηγήστε του ότι δεν πειράζει.

Μην απαιτείτε να παίρνει πρωτοβουλίες και, κυρίως, μην το απειλείτε.

Αναδείξτε τα δυνατά στοιχεία της προσωπικότητάς του. Βοηθήστε το να πιστέψει σε αυτά και, κυρίως, να τα εκτιμήσει.

Μην το αποθαρρύνετε. Μην κρίνετε αρνητικά τις όποιες πρωτοβουλίες του. Ακόμη και αν δε σας αρέσουν. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, ούτε τέλεια παιδιά



πηγή : mothersblog

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only