Η Αιτωλοακαρνανία, ένας τόπος που μοιάζει ατέρμονος στο διάβα του, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Νομός της Χώρας. Στο Νότο απλώνεται από τις ακρογιαλιές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, ως τους αχανείς υδάτινους ορίζοντες της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και του Δέλτα Αχελώου. Το λιόγερμα το αντικρίζουν οι Ακαρνάνες στο Ιόνιο, την γαλανή θάλασσα που βρέχει την δυτική πλευρά του Νομού και φέρνει το μαΐστρο. Υδάτινος είναι σε αρκετό μήκος και ο βοράς στο Νομού, εκεί που ο γαλήνιος Αμβρακικός γλυκαίνει το κλίμα και το τοπίο. Όμως οι βοριάδες με τους χιονιάδες «βρίσκουν το δρόμο τους» από τα βόρεια σύνορα με την Άρτα, από την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα.
Στα Βόρεια τμήματα του Νομού, τα σύρραχα του Μακρυνόρους και κυρίως τα βουνά του Βάλτου, της Παναιτωλικού και τα βουνά της Ναυπακτίας αποτελούν γεωλογική συνέχεια της Πίνδου.
Η ανατολή του πλοίου πρωτοαντικρίζει το Νομό στα όρια με τη Φωκίδα. Στις ακρογιαλιές της Ναυπάκτου, στις δασιέs κοιλάδεs και τα φαράγγια του Μόρνου, αλλά και ψηλότερα, εκεί στα ορεινά φρούρια της Σαράναινας και των Βαρδουσίων που πηγάζει ο Εύηνος.
Από το Σεπτέμβριο του 1833 πρωτεύουσα του Νομού είναι n Ιερά πόλη του Μεσολογγίου με 14000 κατοίκους.
Μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Νομού, n οποία συγκεντρώνει αντίστοιχα μεγάλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα, είναι το Αγρίνιο, με 44.030 κατοίκους. Σημαντικές ιστορικές κωμοπόλεις και τοπικά παραγωγικά κέντρα αποτελούν, η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα, το Θέρμο, ο Αστακός, το Αιτωλικό, το Νεοχώρι, η Κατούντα, οι Φυτείες κλπ.
Τα τρία μεγάλα ποτάμια του νομού, Αχελώος, Εύηνος, Μόρνος, οι πέντε μεγάλες φυσικές και τεχνητές λίμνες, οι κάμποι και τα πολύκορφα βουνά, τα δάση και οι ακρογιαλιές, συνθέτουν ένα μωσαϊκό τοπίων, αντιπροσωπευτικό όλης της χώρας.
Αξιοθέατα
Να επισκεφθείτε την Πρωτεύουσα του Νομού το Μεσολόγγι και αφού κάνετε μια βόλτα στον Κήπο των Ηρώων και στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, στην συνέχεια να γευτείτε το φημισμένο αβγοτάραχο και τους άλλους εξαιρετικούς ψαρομεζέδες που σερβίρονται στα ταβερνάκια της πόλης.
Αν βρεθείτε στο Μεσοπόγγι κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, να παρακολουθήσετε το μοναδικό πανηγύρι του Αη Συμιού.
Να βρεθείτε στο Αιτωλικό -την «μικρή Βενετία» της Ελλάδας- το τριήμερο 21-23 Αυγούστου και να παρακολουθήσετε το πανηγύρι τnς Αγιαγαθής που συνεχίζεται ανελλιπώς και παραμένει σχετικά αναλλοίωτο, από το 1830 μέχρι τις μέρες μας.
Να κάνετε" bird watching" στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου - Αιτωλικού και στις εκβολές του Αχελώου ενώ στην συνέχεια να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά της παραλίας του Λούρου κοντά στο Νεοχώρι.
Να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο των Οινιάδων στην Κατοχή και στην συνέχεια πριν συναντήσετε το δάσος του Φράξου στην περιοχή Λεσινίου, να κάνετε μια στάση στο Πεντάλοφο για να απολαύσετε τα περίφημα ψητά του.
Να πάρετε τον παραλιακό δρόμο, από τον Αστακό προς το Μύτικα, τον Πάλαιρο και την Βόνιτσα. Πρόκειται για μια εξαιρετική παραθαλάσσια διαδρομή, με θέα το Ιόνιο και τα πολλά νησάκια του.
Να διασχίσετε την περιοχή του Ξηρομέρου και να περιπλανηθείτε στο μοναδικό δάσος βαλανιδιάς των Βαλκανίων και ένα από τα λίγα της Ευρώπης.
Να διατρέξετε τις δαντελωτές ακτές του Αμβρακικού κόλπου και αφού καταλήξετε στην όμορφη Αμφιλοχία, να γευτείτε τα μοναδικά θαλασσινά.
Να επισκεφθείτε τη μεγαλύτερη πόλη του Νομού το Αγρίνιο με τις πολλαπλές επιλογές του και να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας.
Να περπατήσετε κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα και να κάνετε bird watching.
Να επισκεφθείτε το Θέρμο με τον σπουδαίο αρχαιολογικό του χώρο, καθώς και το μοναστήρι που φυλάσσονται τα λείψανα του Πάτερ Κοσμά του Αιτωλού.
Να κάνετε ράφτινγκ και καγιάκ στον Εύηνο, στην περιοχή Χάνι-Μπανιά (περίπου 15 χλμ. από τη Ναύπακτο).
Να περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια τnς Ναυπάκτου που οδηγούν από το λιμανάκι προς το άνω διαζώματα του περίφημου κάστρου της, ενώ στην συνέχεια να επισκεφθείτε τα πολλά ιστορικά και πολιτισμικά αξιοθέατα της πόλης.
Να παρακολουθήσετε τις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στο λιμάνι της Ναυπάκτου το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Να επισκεφθείτε τα πανέμορφα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και να συμμετάσχετε στις περίφημες γιορτές κάστανου και τσίπουρου που γίνονται το Φθινόπωρο.
Να πάτε στο Κρυονέρι και να κάνετε αναρρίχηση στη Βαράσοβα, ένα από τα καλύτερα σημεία αναρρίχησης στην Ελλάδα.
Να περάσετε τπ γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», βράδυ Σαββάτου, όταν τα φώτα της είναι αναμμένα και μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.