Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στην Ιεράπετρα


Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μέσα σε ελαιώνα στην Ιεράπετρα, έναν ασύλητο θαλαμοειδή τάφο, με σκελετό ανήλικου ατόμου και αγγεία σε άριστη κατάσταση. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τάφος χρονολογείται περίπου από το 1400 έως το 1200 π.Χ. Τους αρχαιολόγους ειδοποίησε κάτοικος της περιοχής.

Έναν ασύλητο θαλαμοειδή τάφο, ανακάλυψε στην περιοχή της Ιεράπετρας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Μεταξύ άλλων περιέχει μια λάρνακα με πολύ καλά σωζόμενο σκελετό ενήλικου ατόμου και αγγεία σε άριστη κατάσταση. Ο τάφος βρέθηκε μέσα σε ελαιώνα στη θέση Ρουσσές, περίπου 800 μέτρα βορειοανατολικά του χωριού Κεντρί Ιεράπετρας. Τους αρχαιολόγους, ειδοποίησε κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στο σημέιο, λάκκο 1,20 μέτρων και βάθους μεγαλύτερου των 2,5 μέτρων και μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, αποκαλύφθηκε θαλαμοειδής τάφος σκαμμένος στο μαλακό μαργαϊκό ασβεστόλιθο της περιοχής. Η πρόσβαση στον τάφο γινόταν με κάθετο όρυγμα, ενώ η είσοδος είχε σφραγισθεί από αργολιθοδομή.

Το εσωτερικό του τάφου, χωρίζεται σε τρείς λαξευμένες κόγχες. Στη νοτιότερη βρέθηκε μια ακέραιη λάρνακα με το κάλυμμα στη θέση της και στο εσωτερικό ο πολύ καλά σωζόμενος σκελετός. Στον χώρο μπροστά από τη λάρνακα βρέθηκαν 14 ψευδόστομοι αμφορείς, ένας αμφοροειδής κρατήρας με συμφυές υποστατό και ένα κύπελλο.

Επίσης, στη βορειότερη κόγχη βρέθηκε μια ακέραιη αλλά σπασμένη λάρνακα χωρίς πώμα και στο εσωτερικό της ο διαβρωμένος σκελετός ενήλικου ατόμου. Στην περιοχή μπροστά από τη λάρνακα βρέθηκαν 6 μικροί ψευδόστομοι αμφορείς και δύο προχοΐδια. Όλα τα αγγεία είναι ακέραια, καλής τέχνης και άριστης διατήρησης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «με βάση την κεραμική τυπολογία, και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τάφος μπορεί να χρονολογηθεί στην Υστερομινωϊκή ΙΙΙΑ2-Β περίοδο, περίπου από το 1400 έως το 1200 π.Χ.

Στη σωστική ανασκαφική έρευνα έλαβε μέρος ομάδα φοιτητών Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.










Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only