Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο είναι χρυσό και είναι 4.500 χρόνων! Όταν έπιναν την μπύρα με… καλαμάκι!


Το κρασί από σταφύλι, η απόσταξη και η μπύρα από κριθάρι είναι αρχαιοελληνικά εφευρήματα. Το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο έχει βρεθεί στην Θράκη και είναι 35.000.000 χρόνων. Η ζυθοποιία είναι εφεύρημα της Σαμοθράκης[1], ενώ ήταν γνωστή και στην Θεσσαλία και την Μακεδονία, ήδη από τα νεολιθικά χρόνια.

Έλληνες ναυτικοί διέδωσαν την οινοποιία και την ζυθοποιία στα πέρατα του κόσμου, τόσο δυτικά, όσο και ανατολικά. Και εμπορεύονταν κρασί και μπύρα, από τα πανάρχαια χρόνια. Έχουν βρεθεί αμφορείς μεταφοράς τέτοιων προϊόντων, με σφραγίδες «ονομασίας προέλευσης», ακόμη και με το όνομα των παραγωγὠν – οι οποίοι ήταν κυρίως από την Κρήτη.
Με τα χρόνια, οι αποστάξεις πήραν τοπικά χαρακτηριστικά…
Η κατανάλωση κρασιού και μπύρας είχε πλήρως ενσωματωθεί και στην κοινωνία των Σουμερίων, όπως αποδεικνύεται από ένα χρυσό «καλαμάκι», το οποίο βρέθηκε στην πόλη Ουρ, η οποία ευρίσκεται στο νότιο Ιράκ.
Το «χρυσό καλαμάκι» είναι μήκους 1 μέτρου! Βρέθηκε στον τάφο της μεγάλης βασίλισσας της Ουρ, Puabi, την οποία την συναντάτε και ως Σαμπάντ (Shab-ad). Υπολογίζεται το 2450 π.Χ., σύμφωνα με τον Woolley, και την ομάδα του, οι οποίοι ανέσκαψαν ένα σύνολο από 16 βασιλικούς τάφους, στην ίδια περιοχή!
Ήταν προεξέχον τμήμα ενός μεγάλου ασημένιου δοχείου, το οποίο το γέμιζαν με μπύρα, έτσι ώστε η βασίλισσα να μπορεί να πίνει το αγαπημένο της ποτό και στην μετά θάνατον ζωής της!.
Στα κείμενα της Μεσοποταμίας, αναφέρεται ότι όταν οι θεοί πρέπει να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, πίνουν συνήθως μπύρα πρώτα. Μάλιστα την έπιναν με καλαμάκια, όμοια αυτό!
Πρόκειται για το αρχαιότερο καλαμάκι στον κόσμο, και μάλιστα είναι και χρυσό. Βρίσκεται και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Penn.
Στον ίδιο τάφο, της ιδίας βασίλισσας, βρέθηκε και μια 10χορδη λύρα της ιδίας εποχής, ζωόμορφη, με το σώμα της να έχει σχήμα ταύρου, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην κρητομινωική καταγωγή της και τον μέγα σοφό κυβερνήτη ταυρο-Δία, τον κρηταγενή Δία, μετέπειτα θεό…


Και πιο κάτω, η ίδια λύρα, σε αντίγραφό της:








ΠΗΓΗ: Don Nardo, Robert B. Kebric «Ancient Mesopotamia».
arxeion-politismou.gr


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only