Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

6 τροφές που προκαλούν φλεγμονές στο σώμα μας!!


Από την βιβλιογραφία, είναι προφανές ότι υπάρχει η γενική εντύπωση ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία για τους καρκίνους και την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης. Μελέτες δείχνουν ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να παίζει σοβαρό ρόλο σε μια ευρεία ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών και των αυτοάνοσων νοσημάτων. – Khansari Ν, Shakiba Υ, & Mahmoudi Μ : ‘Η χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες ως κύρια αιτία των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και τον καρκίνο’


Η λέξη ‘φλεγμονή’ δεν προκαλεί πραγματικά μεγάλη ανησυχία, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη φλεγμονή με το οίδημα, πράγμα που είναι αλήθεια σε κάποιο βαθμό, ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί πραγματικά να είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, η φλεγμονή είναι στην πραγματικότητα ένας απαραίτητος μηχανισμός άμυνας του σώματος: ‘ ‘Η φλεγμονή είναι η προσπάθεια του σώματος να προστατευθεί. Ο στόχος είναι να αφαιρεθούν επιβλαβή ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων των κατεστραμμένων κυττάρων,οι ερεθιστικές ουσίες ή οι παθογόνοι οργανισμοί και να αρχίσει η διαδικασία επούλωσης’. Ωστόσο, η φλεγμονή της χρόνιας περίπτωσης μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής.

Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πραγματικά ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, μερικές από τις οποίες είναι θανατηφόρες. Η χρόνια (μακροχρόνια) φλεγμονή έχει συσχετισθεί με καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Όπως είναι αναμενόμενο, η διατροφή μας επηρεάζει την φλεγμονώδη αντίδραση στο σώμα. Αυτό δεν είναι καλό, αφού στην Αμερική και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες τα ράφια είναι εφοδιασμένα με βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα και συστατικά.

Διαβάστε 6 τροφές που προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό:

Οτιδήποτε τηγανητό

Λίγο πολύ όλα όσα είναι τηγανητά έχουν ένα παχύ στρώμα λίπους, επίσης γνωστό σαν κουρκούτι, γύρω από αυτά. Στην πραγματικότητα είναι οι θερμοκρασίες στις οποίες προετοιμάζονται αυτά τα τρόφιμα που κυρίως προκαλούν φλεγμονή.

Τα τηγανητά φαγητά που παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 177-191 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το φάσμα, τα τρόφιμα καταλήγουν με υποπροϊόντα γλυκοζυλίωσης στο τελικό προϊόν που είναι πολύ ανθυγιεινό. Στην πραγματικότητα, το σώμα αντιλαμβάνεται αυτά τα υποπροϊόντα σαν απειλή και ξεκινά μια αντίδραση φλεγμονής.

Έτσι, όταν θέλετε να καταβροχθίσετε το επεξεργασμένο τηγανητό κοτόπουλο ή τις τηγανητές πατάτες … ξανασκεφτείτε το!

Τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά

Στο παρελθόν, τα τυποποιημένα τρόφιμα ήταν διαβόητα για την υπερβολική περιεκτικότητα τους σε τρανς λιπαρά. Με την μεγάλη ιατρική έρευνα και κατακραυγή που έγινε και την αντίδραση των καταναλωτών, οι εταιρείες αργά αλλά σταθερά άρχισαν την εξάλειψή τους. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να είναι σοφό να ελέγξει κανείς την ετικέτα των συστατικών για υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια ώστε να τα αποφύγει.

Ο λόγος είναι ότι τα τρανς λιπαρά βλάπτουν τα κύτταρα που καλύπτουν από μέσα τα αιμοφόρα αγγεία μας. Φυσικά, αυτό διεγείρει φλεγμονή. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το National Institutes of Health, ‘ Τα ΤΡΑ (Trans Fatty Acid), συνδέονται θετικά με δείκτες συστηματικής φλεγμονής … η συμβολή των ΤPA επί της φλεγμονής και των συνεπειών για την στεφανιαία νόσο,τον διαβήτη και άλλες ασθένειες είναι βέβαιη’.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν αναγνωρίζει πλέον τα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια σαν ασφαλή και θα πρέπει να αποκλείονται κατά την παραγωγή τροφίμων.

Άσπρο ψωμί


Το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά γρήγορα διασπώνται σε σάκχαρα και απορροφώνται από τον οργανισμό.

Τα προϊόντα αυτά προκαλούν επίσης φλεγμονή. Λένε οι επιστήμονες για τα λευκά ψωμιά: ΄Έχουν ραφιναριστεί κατά τέτοιο τρόπο που πηγαίνει ενάντια στη φύση, έρχεται σε αντίθεση με ό, τι χρειάζεται το σώμα μας.’ Η διαδικασία βελτίωσης που πολλά από αυτά τα τρόφιμα υποβάλλονται, έχει σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό στο σώμα μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition συνδέει τα επεξεργασμένα δημητριακά (συμπεριλαμβανομένου του λευκού ψωμιού) με υψηλότερες συγκεντρώσεις των φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα. Εν τω μεταξύ, η ίδια μελέτη αποδίδει χαμηλότερα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών, με την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως.

Το μάθημα; Τα ολικής αλέσεως ψωμιά είναι πολύ πιο υγιεινά, και το λευκό ψωμί είναι ακόμη πιο ανθυγιεινό από ότι πιστευόταν αρχικά.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν είναι ένα τρόφιμο, αλλά οι κίνδυνοι που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Συγκεκριμένα, οι δυνητικά επικίνδυνες αντιδράσεις για φλεγμονή προκαλούνται από την μεγάλη κατανάλωση.

Στη θεωρία, το αλκοόλ δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη αν δεν καταναλωθεί υπερβολικά. Η μεγάλη κατανάλωση, ωστόσο, μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να διεισδύσουν μέσα στο εντερικό τοίχωμα. Φυσικά, η παρουσία των βακτηρίων εκκινεί μία αυτοάνοση αντίδραση που περιλαμβάνει ερεθισμό και φλεγμονή.

Τροφές με MSG

Για τους λάτρεις του Κινέζικου φαγητού: μπορεί να θέλετε να το διαβάσετε αυτό. Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) πιστεύεται ότι είναι η αρχή για φλεγμονή. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από την αντίδραση δεν είναι γνωστοί, η κατανάλωση MSG πιστεύεται ότι προκαλεί φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Πολλά άτομα παραπονούνται για εξανθήματα, ερεθισμό του δέρματος και φλεγμονή μετά την κατανάλωση της ουσίας.

Με απλά λόγια, το ανθρώπινο σώμα δεν είναι προσαρμοσμένο για το MSG. Όταν καταναλώνεται, γίνεται πολύ δύσκολο να υποθέσει κανείς τις πιθανές επιπτώσεις του. Αυτό που είναι γνωστό για το MSG είναι ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να επιδεινώσει την αύξηση του σωματικού βάρους, να προκαλέσει πονοκεφάλους, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και είναι δυνητικά επιζήμια για το ήπαρ.

Γλουτένη

Δεν υπάρχει ίσως κανένα άλλο πρόσθετο τροφίμων που να έχει υποστεί τόσο εξονυχιστικό έλεγχο τα τελευταία χρόνια. Η γλουτένη – μια ουσία στα δημητριακά και το σιτάρι – είναι γνωστή για την πρόκληση φουσκώματος ή / και πεπτικών προβλημάτων. Αυτά και άλλα ευρήματα πείθουν όλο και περισσότερα άτομα να σταματήσουν την κατανάλωση της ουσίας.

Οι παρενέργειες που βιώνονται από την γλουτένη – συμπεριλαμβανομένου του τυμπανισμού και των πεπτικών προβλημάτων που αναφέρθηκαν πριν – πιστεύεται ότι εμφανίζονται από μια φλεγμονώδη αντίδραση στο χημικό.

Εκείνοι που απέχουν από την γλουτένη αισθάνονται πολύ πιο υγιεινά.

Πηγή: awakengr.com, newsitamea.gr, tlstr

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only