Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Απίστευτη παρομοίωση του Ινστιτούτου Brookings: "Η Ελλάδα σαν το «Hotel California» -Εκανε check out, αλλά δεν μπορεί να φύγει..."


Παρά την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης και ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραφράσει το «Hotel California» των Eagles, «checked out but it can never leave» («βγήκε, αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει»).

Tις σχετικές επισημάνσεις κάνει το Ινστιτούτο Brookings με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Οπως υπογραμμίζει, τα διεθνή μέσα, από το CNBC και το Reuters έως το Politico και το CNN Money, στην κάλυψη των τελευταίων ειδήσεων για την Ελλάδα δίνουν έμφαση στις αδυναμίες της οικονομίας.

Αυτές περιλαμβάνουν τη μη αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, την παραοικονομία, τη διαφθορά και τη φοροαποφυγή, τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης και πολυάριθμα γραφειοκρατικά εμπόδια στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Ωστόσο -κατά την άποψη του συντάκτη- οι αναφορές στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, την υπερφορολόγηση, είναι λιγότερες. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδας» τονίζει και επικαλείται τα στοιχεία, παρουσιάζοντας και σχετικά γραφήματα, που καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα το σύνολο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών είναι υψηλότερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.Το γεγονός αυτό επιτείνει τα δεινά της κρίσης, σημειώνει ο συντάκτης, περιγράφοντας έναν φαύλο κύκλο στον οποίο έχει παγιδευτεί η οικονομία.


Το σύνολο των φόρων και των εισφορών και η σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ

«Ακόμη και οι χαμηλόμισθοι πληρώνουν το τίμημα», αναφέρει, ενώ επισημαίνει ότι το υφιστάμενο πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εισφορές «καθιστά εξαιρετικά δαπανηρές τις προσλήψεις για μία εταιρεία ή έναν εργοδότη, που επομένως αποφεύγουν να προσλάβουν νέο προσωπικό».

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης, σημειώνει το Brookings, η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη, γεγονός που με τη σειρά του επιδεινώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.

Οι τελευταίοι στίχοι από το διαχρονικό τραγούδι των Eagles, το οποίο επικαλείται το Brookings:

Last thing I remember, I was
Running for the door
I had to find the passage back to the place I was before
‘Relax’ said the night man,
‘We are programmed to receive.
You can check out any time you like,
But you can never leave!’.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only