Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Facebook και Twitter κατεβάζουν λογαριασμούς προπαγάνδας


Έκταση και εύρος λαμβάνουν οι επιχειρήσεις χειραγώγησης και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης μέσα από τα social media, καθώς όπως δείχνουν οι τελευταίες επιχειρήσεις εκκαθάρισης περιεχομένου από το Facebook και το twitter, οι απειλές αναδύονται και πολλαπλασιάζονται, ενώ οι τεχνικές είναι ολοένα και πιο σύνθετες παρακάμπτοντας πολλές φορές την ανίχνευση από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Διαφήμιση

Facebook και twitter ανακοίνωσαν χθες την μαζική εκκαθάριση των δικτύων τους από λογαριασμούς, σελίδες και προπαγανδιστικό υλικό με χώρες προέλευσης το Ιράν και τη Ρωσία, ενώ στόχευαν κοινά σε ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά περίοδο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Διαβάστε  Facebook: Η βουτιά των 120 δισ. και οι σκελετοί στη ντουλάπα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Facebook στην δημοσιότητα, οι καμπάνιες που προέρχονταν από το Ιράν και τη Ρωσία ήταν σχεδιασμένες ώστε να αναδείξουν χάσμα στην παγκόσμια πολιτική, παραβαίνοντας τον κανονισμό για χρηστή χρήση του δικτύου.

Διαφήμιση

Όπως ανακοίνωσε το Facebook, διακόπηκε η λειτουργία 652 σελίδων που προέρχονταν από το Ιράν, υπό την κατηγορία για συντονισμένη, μη αυθεντική συμπεριφορά, ίδιο των ψεύτικων λογαριασμών που εκτελούν επιχειρήσεις προπαγάνδας. Οι καμπάνιες στόχευαν ακροατήρια στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Όσον αφορά τη Ρωσία δεν αναφέρθηκε ο ακριβής αριθμός σελίδων ή λογαριασμών που εντοπίστηκαν και απενεργοποιήθηκαν, ενώ η στόχευσή τους ήταν στην κατεύθυνση της δημιουργίας κλίματος για τη Συρία και την Ουκρανία, υπέρ των ρωσικών συμφερόντων.

Διαβάστε  Κυρώσεις σε Ευρωπαϊκές εταιρίες για business με το Ιράν επιβάλλει ο Τραμπ
Επίσης,το Facebook ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε ενδείξεις που στην κατεύθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργ, απαντώντας σε δημοσιογράφους, εξήγησε ότι το Facebook παρακολουθεί καιρό τη δραστηριότητα των καμπανιών θέλοντας να αντιληφθεί τις μεθόδους και να βελτιώσει τις άμυνες του μέσω της ενσωμάτωσης πληροφοριών στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει.

Η ανακοίνωση ότι πίσω από τις συγκεκριμένες καμπάνιες βρίσκονται το Ιράν και η Ρωσία αποτελεί σαφή αλλαγή πολιτικής για το Facebook, καθώς μέχρι τώρα δεν ανακοίνωσε την προέλευση ή την πολιτική κατεύθυνση των προπαγανδιστών, θέλοντας να διατηρήσει μια σχετική ουδετερότητα.

Διαβάστε  Το Facebook αποκάλυψε δεδομένα 14 εκατ. χρηστών κατά λάθος
Το Twitter επίσης ανακοίνωσε ανέστειλε 284 λογαριασμούς για “εμπλοκή σε επιχειρήσεις χειραγώγησης”, ενώ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι λογαριασμοί προέρχονταν από το Ιράν.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only