Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Μήπως οι συγγενείς μας είναι τοξικοί; Ήρθε η ώρα να τους απομακρύνουμε από τη ζωή μας, δεν είναι κακό


Πράγματι, η διάλυση ενός δεσμού, μίας σχέσης με κάποιο μέλος της οικογένειάς μας είναι ένα πολύ οδυνηρό και δυσάρεστο γεγονός.

Οι οικογενειακοί δεσμοί είναι μία από τις ισχυρότερες μορφές σχέσεων που βιώνουμε στη ζωή μας. Για τον λόγο αυτό, εάν χρειαστεί να αποστασιοποιηθούμε, ή να διαλύσουμε αυτή τη σχέση θα δούμε ότι θα νιώσουμε δυσφορία και θα πληγωθούμε βαθιά. Άλλωστε η οικογένειά μας, υποτίθεται, ότι είναι πάντα δίπλα μας και δεν θα μας προκαλέσει ποτέ οδύνη, ή βλάβη.

Ωστόσο, έρχονται μερικές φορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ψυχρή αλήθεια∙ μερικοί άνθρωποι, ακόμα και αν είναι μέλη της οικογένειάς μας, είναι απλά τοξικοί και η ζωή μας θα γίνει καλύτερη χωρίς αυτούς.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, θα πρέπει η προτεραιότητά μας να είναι ο εαυτός μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική μας υγεία, μόνο και μόνο επειδή θεωρούμε ότι πρέπει να δείξουμε ανοχή σε κάποια πρόσωπα, επειδή είναι μέλη της οικογένειάς μας και μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι οι οικογενειακοί δεσμοί είναι αιώνιοι.Ας δούμε μαζί πώς μπορούμε να αντιληφθούμε κατά πόσον κάποιο μέλος της οικογένειάς μας είναι τοξικό. Γι΄αυτό, σας παραθέτουμε 5 σημάδια ανθρώπων με τοξική συμπεριφορά:

ΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΑΜΑ.
Αποφασίζετε να μιλήσετε με κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, ζητώντας κάποια συμβουλή, ή μοιράζεστε μαζί του ορισμένους βαθύτερους φόβους, εκθέτετε τις αδυναμίες σας, μόνο και μόνο επειδή τρέφετε απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο αυτό. Στη συνέχεια, δυστυχώς, διαπιστώνετε ότι κάθε μέλος της οικογένειας γνωρίζει τους ενδόμυχους φόβους και ανησυχίες. Κι αυτή είναι η απόλυτη προδοσία, ειδικά όταν προέρχεται από ένα μέλος της οικογένειας, το ίδιο σας το αίμα.

ΑΣΚΟΥΝ ΚΡΙΤΙΚΗ.
Η κριτική, πολλές φορές, μπορεί να είναι καλή και εποικοδομητική. Ωστόσο, η συνεχής, υποτιμητική και αδικαιολόγητη κριτική ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά, άμεσα και πραγματικά την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου και μάλιστα ίσως δεν κατορθώσει ποτέ να αποκαταστήσει την αυτοπεποίθησή του. Οπότε, μην φοβηθείτε τα σχόλια και μη διστάσετε να απομακρύνετε από τη ζωή σας άτομα που είναι τοξικά και το μόνο που κάνουν είναι να σας κρίνουν ακατάπαυστα και κακόβουλα.ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΜΕ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΙΑ.
Ένας τοξικός συγγενείς είναι κοντά σας, μόνο όταν σας έχει ανάγκη, μόνο όταν θέλει να πάρει κάτι από εσάς. Συνήθως, σας προσεγγίζει για συμβουλές ή συναισθηματική ηρεμία. Μόλις όμως ικανοποιηθεί η ανάγκη του, ο συγγενής αυτός αποστασιοποιείται, επιστρέφει στον κόσμο του και ξεχνά την ύπαρξη σας. Όταν όμως εσείς χρειαστείτε τη δική του συμπαράσταση, εκείνος δεν είναι ποτέ δίπλα σας. Το μόνο που θα κάνει είναι να αρνηθεί τη βοήθειά του και να χρησιμοποιήσει ό, τι γνωρίζει για σας με σκοπό να σας χειραγωγήσει.

ΣΑΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΥΝ.
Η συμπεριφορά τους είναι κυκλοθυμική, σας προσβάλλουν και αμέσως μετά σας επαινούν, μόνο και μόνο για να σας παρασύρουν στην παγίδα τους. Δεν μπορούν να ζήσουν εάν τους αγνοείτε, γι ‘αυτό κάνουν ό,τι χρειάζεται, ό,τι είναι απαραίτητο για να ξανακερδίσουν τον χαμένο έλεγχό σας. Φυσικά, αυτές οι ψευδο-επιβεβαιώσεις είναι πολύ βραχυπρόθεσμες, καθώς αναπόφευκτα τα πρόσωπα αυτά επιστρέφουν στην παλιά και γνώριμη συμπεριφορά τους.

ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΑΣ.
Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ισχυρίζεται αδιάκοπα ότι ποτέ δεν είπε, ούτε έκανε αυτό που του καταλογίζετε,  όταν εσείς και όλοι οι άλλοι γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια – τότε κοροϊδεύει τη νοημοσύνη σας, σας εμπαίζει. Ο εμπαιγμός είναι μια τεχνική χειρισμού που αποσκοπεί να διαβάλλει, να γεμίσει αμφιβολίες το θύμα με την ελπίδα να το κάνει να αισθανθεί ανίσχυρο, να αμφισβητήσει την ίδια του την αντιληπτική ικανότητα, τη μνήμη ή ακόμα και τη λογική του.Εάν η συμπεριφορά αυτή σας θυμίζει κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, τότε να ξέρετε ότι αυτό το πρόσωπο είναι επικίνδυνο για την ψυχική σας υγεία. Οι τοξικές σχέσεις, ακόμα και όταν προέρχονται από φίλους ή μέλη της οικογένειας, έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη νοημοσύνη μας και τη γενικότερη ευημερία μας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μεταμορφώσουμε μια σχέση, να αποκαταστήσουμε δηλαδή τη σχέση με ένα τοξικό μέλος της οικογένειας και να την κάνουμε πιο ανεκτή. Ακόμα καλύτερο είναι  να απομακρύνουμε εντελώς αυτό το άτομο από τη ζωή μας.

Ίσως αυτό να μην είναι εύκολο, ειδικά όταν το τοξικό μέλος είναι γονιός, ή σύζυγος. Ωστόσο, όταν η κατάσταση κλιμακώνεται σε σημείο που βλέπετε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσετε χαρούμενα κι ελεύθερα  –  καθίσταται πλέον απαραίτητη η απομάκρυνση της πηγής δυστυχίας.Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη κι όταν είναι δική σας η απόφαση να απομακρύνετε το τοξικό μέλος από τη ζωή σας, θα βιώσετε αισθήματα απώλειας, ενοχής, πόνου, αβεβαιότητας και αμφιβολίας σχετικά με την ορθότητα της απόφασης.

Ωστόσο, θα πρέπει εμείς να καθορίσουμε ποια είναι εκείνα που είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε για να προστατέψουμε τα συναισθήματά μας. Μερικές φορές, ίσως χρειαστεί να περάσουμε μέσα από οδύνη για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Αυτή η οδύνη δεν είναι κακόβουλη, αλλά συνιστά ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας απομάκρυνσης και αποχωρισμού.

Βεβαίως, ακόμη και αν απομακρύνετε αυτό το τοξικό μέλος της από τη ζωή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε χρόνο για να ανακάμψετε από την κακοποίηση που έχετε υποστεί. Αυτό είναι σωστό και αποτελεί μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.Τέλος, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αγάπη και η υποστήριξη δεν προέρχονται πάντα από τα μέλη της οικογένειας. Υπάρχουν πολλοί αγαπημένοι άνθρωποι που μπορούν να μας προσφέρουν την αγάπη και την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από φίλους και συζύγους. Τι καλύτερο για τη ζωή μας να αγκαλιάζουμε τον εαυτό μας και να τον περιβάλλουμε με ανθρώπους σημαντικούς, υποστηρικτικούς, ικανούς να μας προσφέρουν αγάπη και συμπαράσταση!

ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ! Το οφείλουμε στον εαυτό μας!

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only