Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Ολυμπία: Η αρχαιολογική ομάδα, του καθηγητή Εμμανουήλ Κούντζ, πρόσφατα αποκάλυψε πολλά σημαντικά ευρήματα .


1960 - Εργαζόμενοι στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ολυμπίας στη Δυτική Πελοπόννησο, μια γερμανική αρχαιολογική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Κούντζ, πρόσφατα αποκάλυψε πολλά σημαντικά ευρήματα από ένα πηγάδι κοντά στο παλιό αθλητικό στάδιο - το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από περίπου 2.500 χρόνια

Οι ανακαλύψεις τους περιελάμβαναν μερικά μαρμάρινα  τεμάχια που χρησιμοποιούσαν σε άθλημα οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων . Άλλα ευρήματα ήταν αγαλματίδια, θωράκιση πολεμιστών, αγγεία, μεγαλοπρεπώς διατηρημένη ασπίδα χαλκού και ανάγλυφο.
Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι, υπό την εποπτεία της Γερμανικής Αρχαιολογικής Ομάδας, έχουν ανακαλύψει και ανασκάψουν το μεγαλύτερο μέρος του τεράστιου Ολυμπιακού Σταδίου. Οι ελληνικοί αθλητικοί κύκλοι σκοπεύουν να διοργανώσουν διεθνείς αθλητικές συναντήσεις στο γήπεδο, όπου, πριν από 25 αιώνες, Έλληνες αθλητές συναγωνίστηκαν ενώ το κοινό που τους παρακολουθούσε εκτιμάται σε 45.000.
Ελπίζεται ότι μέχρι το τέλος της φθινοπωρινής ανασκαφικής περιόδου θα ανακαλυφθεί ολόκληρο το αρχαίο Ολυμπιακό Στάδιο και θα αποκατασταθεί μερικώς.    Έτος 1960


...ὁλκάδα ὁρμοῦσαν ἐν Φειᾷ τῇ Ἠλείων εὑρών[...] Θουκιδίδου Ιστορίαι

Οι υποβρύχιοι κολυμβητές βρήκαν αγγεία και εργαλεία στον Κόλπο Ανδρέα, κοντά στον Πύργο της Δυτικής Πελοποννήσου και αποκάλυψαν τότε την αρχαία ελληνική πόλη  Φειά, όπου  συνδεόταν με την Ολυμπία με ιερό δρόμο και φαινόταν να είναι 3.500 ετών.

Δύο επαγγελματίες βατραχάνθρωποι  και ένας ερασιτέχνης υποβρύχιος δύτης  βυθισμένοι στις 15 Οκτωβρίου στα γαλανά νερά του κόλπου, κάτω από το μάτι μιας κάμερας Visnews, βρήκαν και έφεραν στην ξηρά τεμάχια από σπασμένα αγγεία και αμφορείς.


Τα ευρήματά τους ήταν τα τελευταία αιώνων που έπρεπε να ανασυρθούν από τον βυθό σε αυτόν τον κόλπο. Τόσο μεγάλη ήταν η συλλογή στον βυθό της θάλασσας που ένα μικρό σπίτι στο κοντινό χωριό του Αγίου έγινε ένα μουσείο για αυτούς με  κομμάτια κίονες, νομίσματα, εργαλεία και άλλα λείψανα της χαμένης πόλης.






Μέχρι πρόσφατα, τα μικρότερα αντικείμενα που ανακτήθηκαν θεωρήθηκαν ότι έχουν ριχτεί στον Κόλπο από τους κατοίκους της Πελοποννήσου κατά τον Μεσαίωνα.




Αλλά η ανακάλυψη ενός μεγάλου κεφαλιού και μαρμάρινων πλακών οδήγησε το Ελληνικό Αρχαιολογικό Τμήμα να διεξαγάγει έρευνα κάτω από τα κύματα.


Η ανακάλυψή τους: μια πόλη με ναούς και σπίτια σε ερείπια που θα μπορούσαν να δουν μέσα από το νερό σε ήρεμη μέρα με καθαρό ουρανό. Η πόλη ήταν η Φειά συνδεδεμένη στην αρχαιότητα με τη μυθική Ολυμπία με ιερό δρόμο που αναφέρεται στα γραπτά του Ομήρου.



Η Φειά (Φειαί) ήταν πολίχνη, λιμάνι της αρχαίας Ηλείας στην χώρα των Πισατών. Ήταν κτισμένη σε φυσικό κόλπο πάνω σε μικρό νησί (δεν υπάρχει σήμερα) δίπλα στην ξηρά και καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Βρισκόταν κοντά στο σημερινό Κατάκολο, δίπλα στο ποταμό Ιάρδανο και ήταν σημαντικό λιμάνι της Ηλείας. Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο οι Αθηναίοι κατέλαβαν την πολίχνη και χρησιμοποίησαν το λιμάνι της σαν βάση για τις πολεμικές επιχειρήσεις τους στην Ηλεία. Η Φειά καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από σεισμό και καταβυθίστηκε. Στην θέση της ακρόπολης χτίστηκε από τους Φράγκους κάστρο το οποίο διασώζεται ακόμα και σήμερα, το γνωστό Ποντικόκαστρο ή Μπελβεντέρε.
Οι πρώτες ανασκαφικές έρευνες έγιναν το 1911 Το 1973 το Ινστιτούτο ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών έκανε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Άγιος Ανδρέας κοντά στο Κατάκολο, όπου και βρισκόταν η πόλη. Ανελκύστηκαν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη και κίονες. Η θέση της αρχαίας πολίχνης-Λιμένα έχει εντοπιστεί σε βάθος 5 μέτρων στον βυθό της θάλασσας.

Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι η πόλη καταστράφηκε από σεισμούς πέντε αιώνες πριν από τον Χριστό. Ο Όμηρος πίστευε ότι η Φεία υπήρχε μεταξύ 1433-1283 π.Χ.
Την επόμενη άνοιξη, το Αρχαιολογικό Τμήμα ελπίζει να χρησιμοποιήσει υποβρύχιες κάμερες για να φωτογραφίσει τα ερείπια και να καταγράψει τα θεμέλια.


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only