Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Η μυστική ζωή του λευκού καρχαρία


Γιατί κάθε Δεκέμβρη μεταναστεύουν όλοι σε ένα άγνωστο μέρος στη μέση του Ειρηνικού;

Περίπου 1.200 ναυτικά μίλια ανατολικά της Χαβάης, υπάρχει ένα κομμάτι του ωκεανού, που οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ήταν έρημο από κάθε είδους ζωή. Με έκπληξη ανακάλυψαν ότι αυτό δεν ισχύει. Όπως αναφέρει το Quartz, για άγνωστους για τους επιστήμονες λόγους, κάθε Δεκέμβρη, μεγάλοι λευκοί καρχαρίες αφήνουν τα άφθονα σε τροφή νερά της ακτογραμμής των ΗΠΑ και του Μεξικού, και μεταναστεύουν για μήνες στη μέση του πουθενά, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ελπίζοντας να αποκαλύψουν τη μυστική ζωή του μυστηριώδους λευκού καρχαρία, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και το ενυδρείο Monterey Bay στην Καλιφόρνια οργάνωσαν μια αποστολή που την ονόμασαν White Shark Cafe.

Αρχικά ανακάλυψαν ακριβώς που βρίσκεται η περιοχή αυτή που τραβά τους καρχαρίες κάθε Δεκέμβρη. Βρήκαν ότι φτάνει σε μέγεθος το Κολοράντο. Αυτή που ανακάλυψε αυτό το μυστικό σημείο που είχαν δημιουργήσει μια ιδιότυπη αποικία χιλιάδες λευκοί καρχαρίες -και τη μεγαλύτερη από όσες είναι γνωστές μέχρι σήμερα- είναι η Μπάρμπαρα Μπλόκ, ερευνήτρια του Στάνφορντ, χρησιμοποιώντας τσιπάκια εντοπισμού. Τα στοιχεία που συνέλεξε σε βάθος χρόνου, έδειξαν ότι… σαν Άγγλοι, ήταν κάθε χρόνο ήταν πιστοί στο ραντεβού τους με το κρυφό κλαμπ.

Η επίσκεψη γινόταν κάθε Δεκέμβρη και έμεναν εκεί όλη την Άνοιξη. Το σημείο που διάλεγαν προκάλεσε έκπληξη γιατί εικόνες από τον δορυφόρο το έδειχναν ως άγονο. Μέσω των συσκευών εντοπισμού, αποκαλύφθηκε επίσης μια περίεργη συμπεριφορά. Όσο διάστημα έμεναν εκεί είχαν ένα περίεργο πρόγραμμα. Την ημέρα κολυμπούσαν σε βάθος κάτω από τα 1.400 πόδια, όπου επικρατεί σκοτάδι και υπάρχουν βιοφωταυγείς οργανισμοί. Το βράδυ ανέβαιναν πιο κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, στα 650 πόδια. Επίσης οι επιστήμονες ανακάλυψαν και μια άλλη περίεργη συμπεριφορά, που παρατηρήθηκε μόνο στα αρσενικά.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, τα αρσενικά άρχιζαν να κολυμπούν πάνω και κάτω στα νερά, χρηματίζοντας ένα V. Αυτό το έκαναν τουλάχιστον 140 φορές την ημέρα. Αντίθετα, τα θηλυκά συνέχιζαν τη ρουτίνα τους (την ημέρα στα 1.400 πόδια, τη νύχτα στα 650 πόδια). Ακόμη παραμένει άγνωστο τι τρώνε κατά τη διαμονή τους εκεί.

Επίσης δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη εάν πηγαίνουν εκεί για φαγητό ή για αναπαραγωγή. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να δώσει τις απαντήσεις μετά την επεξεργασία των στοιχείων που έχει συλλέξει.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only