Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Αρχαία Ύδραυλις το πρώτο ''πιάνο'' της ιστορίας


Η ύδραυλις του Κτησιβίου (3ος αι. π.Χ.),  είναι το πρώτο «πιάνο» της ιστορίας.

Πρόκειται για το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο που αποτελεί τον άμεσο πρόγονο του εκκλησιαστικού οργάνου.

Σύμφωνα με το Βιτρούβιο (Περί Αρχιτεκτονικής) αποτελούνταν από τις δύο αντλίες παροχής αέρα (τύπου εμβόλου – κυλίνδρου) , τον «πνιγέα» για τη διατήρηση σταθερής πίεσης αέρα, το πληκτρολόγιο και τους μουσικούς αυλούς.

Οι κύλινδροι ήταν τοποθετημένοι εκατέρωθεν του «πνιγέα» και διέθεταν αντεπίστροφες βαλβίδες που ελέγχονταν αυτόματα από δύο ορειχάλκινα δελφίνια, ενώ τα έμβολά τους κινούνταν παλινδρομικά με τη βοήθεια χειρομοχλών. Ο πνιγέας αποτελούνταν από μια ανάστροφη χοάνη που ήταν βυθισμένη και πακτωμένη σε μικρή απόσταση από τον πυθμένα ενός κυλινδρικού δοχείου με νερό.

Στη χοάνη συνέκλιναν οι δύο αγωγοί παροχής αέρα των κυλίνδρων ενώ ένας άλλος αγωγός οδηγούσε τον αέρα με σταθερή πίεση στο συλλέκτη του πληκτρολογίου (καθότι ο πλεονάζων αέρας διέφευγε από τον πυθμένα της χοάνης και έτσι εξασφαλιζόταν η σταθερότητα των μουσικών φθόγγων που εξαρτιόνταν πλέον μόνο από το μήκος των αυλών).

Το πληκτρολόγιο της ανακατασκευασμένης υδραύλεως αποτελείται από 24 πλήκτρα που ελέγχουν ισάριθμες ορειχάλκινες βαλβίδες παροχής αέρα σε 24 ανισομήκεις αυλούς (όπως η ύδραυλις του Δίου) οι οποίοι παράγουν δύο πλήρεις οκτάβες εξαιρετικής ακουστικότητας.Η επαναφορά των πλήκτρων – βαλβίδων επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ελαστικών ράβδων από σφενδάμι.

Ο Ήρων περιγράφει μια ανεμοκίνητη ύδραυλη που αποτελεί την πρώτη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας που εφαρμόστηκε για την κίνηση μιας μηχανής.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only