Μία εκπληκτική ανακάλυψη στην Πύλο που αλλάζει πολλά στην γνώση μας για τον Ελληνικό πολιτισμό .
Το 1500 π.Χ. οι «Μυκηναίοι » ζούσαν αρμονικά με τους «Μινωίτες» .Πολύ νωρίτερα λοιπόν οι «Μυκηναίοι» είχαν πιο υψηλό πολιτισμό από ότι γνωρίζαμε .....Για να είχαν τέτοια στοιχεία ,από τα ευρήματα, το....1500 π.Χ. Καταλαβαίνουμε τι μπορεί να είχαν πολύ παλαιότερα και όπως αναφέρει η ανασκαφέας αρχαιολόγος ,ότι μερικά από τα αντικείμενα πρέπει να είναι παλαιότερα, εκτός εάν πιστεύει κάποιος ότι, ξαφνικά δημιούργησαν αυτά που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο τάφο παρά του παλατιού του Νέστορος ...Το οποίο κτίστηκε τον 13ο αιώνα όμως ο τάφος που βρέθηκε πλησίον είναι του 16ου αιώνα ...!!!
Ο Πολεμιστής της Πύλου θα αποκτήσει ξανά μορφή
Πλούσιος, με αίγλη και εξουσία, πολεμιστής, νέος, είναι όσα γνωρίζουμε για τον λεγόμενο Πολεμιστή της Πύλου, τον νεκρό του πολύχρυσου τάφου που αποκαλύφθηκε την περασμένη χρονιά. Πώς έμοιαζε άραγε; Ισως να το μάθουμε και αυτό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανασκαφική ομάδα υπάρχουν σκέψεις για ανάπλαση του κρανίου του, κάτι που έχει γίνει και στην Ελλάδα, με το κεφαλάκι της Μύρτιδας, του κοριτσιού που πέθανε από λοιμό στην Αθήνα του Πελοποννησιακού πολέμου, αλλά και στο εξωτερικό.
Το κρανίο και η λεκάνη του νεκρού μεταφέρθηκαν για αξονική στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Φωνή» της Μεσσηνίας, αυτό έγινε επειδή με το πέρασμα των αιώνων είχαν ενσωματωθεί σε πετρώματα. Οπως διασπιστώθηκε, κάτω από το οστεολογικό υλικό υπάρχουν μεταλλικά ευρήματα, τα οποία θα αποκολληθούν σιγά σιγά και με προσοχή.
Εφόσον όμως έγινε αυτή η εξέταση, η σκέψη για ανάπλαση του κρανίου έρχεται φυσιολογικά. Κι έτσι, εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί και βρεθούν χρήματα, θα μπορέσουμε να δούμε πώς ήταν ο αρχαίος πολεμιστής που τάφηκε με περισσότερα από 1.400 αντικείμενα. Η μελέτη του σκελετού μπορεί να δώσει το ύψος του και άλλες μελέτες είναι δυνατόν να δείξουν τη διατροφή του, τον τρόπο θανής ή ακόμα και την καταγωγή του. Εξαρτάται πόσο πρόσφορο υλικό υπάρχει και πόσα κονδύλια.
Κατάλογος Ευρημάτων
Χρυσά: Τέσσερα (4) ακέραια χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια∙ δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα, ένα ασημένιο κύπελλο με χρυσό χείλος και μία χρυσή αλυσίδα μήκους 0.76 μ., τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού καθώς και αμέτρητες χρυσές ψήφους.
Ασημένια: Έξι (6) ασημένια κύπελλα.
Χάλκινα: Επίμηκες ξίφος με ελεφαντοστέινη λαβή, επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική- ήταν τοποθετημένο στο αριστερό στήθος του πολεμιστή. Ακριβώς από κάτω, βρέθηκε εγχειρίδιο με χρυσή λαβή παρόμοιας τεχνικής. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκαν χάλκινα όπλα, επίσης, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, αμφορέας, πρόχοι και μία λεκανίδα.
Σφραγιδόλιθοι: Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, απεικονίζουν στην επιφάνειά τους θεές, βωμούς, καλάμια, λέοντες, ταύρους, ταυροκαθάψια κλπ., μινωικής τεχνοτροπίας.
Ελεφαντοστό: Διάφορα κομμάτια ελεφαντοστού, το ένα απεικονίζει γρύπα με μεγάλα φτερά, το άλλο λέοντα που επιτίθεται σε γρύπα, καθώς επίσης και έξι ελεφαντοστέινα κτένια.
Ψήφοι από πολύτιμους λίθους: Περισσότερες από 1000 ψήφοι από κορναλίνη, αχάτη, ίασπι, αμέθυστο. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι διακοσμούσαν το σάβανο του νεκρού.
ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.