Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Επιχειρούν για μια ακόμη φορά να "καπελώσουν" τους επιστήμονες της Αμφίπολης!



του Γιώργου Ροδάκογλου

Τίποτε δεν προμήνυε τρία χρόνια πριν, την υποβάθμιση που θα δεχόταν η ανασκαφή της Αμφίπολης. Και όπως όλα δείχνουν σήμερα, που τα πράγματα παίρνουν τη σωστή θέση στο χρόνο, παρ΄ ότι και πάλι είναι νωρίς για κάθε ασφαλές συμπέρασμα, η αντιπαράθεση αυτή δεν εντάσσεται μόνο σε μία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ δυο αντιπάλων αλλά και σε προσυμφωνηθέντα βήματα ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθούσε η νέα κυβέρνηση.

Τα τελευταία τρία χρόνια η νέα πολιτική ηγεσία είχε επιδοθεί σε μια σειρά ενεργειών υποτίμησης κάθε στοιχείου που αναδείκνυε τη Μακεδονική ταυτότητα του μνημείου στον Καστά, ενδεχομένως για να αποφευχθούν ζητήματα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων .

Για το λόγο αυτό, ακόμη και σήμερα και μέσα από δαιδαλώδεις σχεδιασμούς το Υπ.Πο., επιχειρεί να ενισχύσει αυτήν την εκδοχή, προσπαθώντας να πείσει το κοινό, ότι τα ευρήματα ανάγονται στη ρωμαϊκή εποχή και όχι, στο 325 π.Χ.(συν-πλην), όπως υποστηρίζει η ανασκαφέας.

Έχοντας όμως ως φόντο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και συνειδητοποιώντας ότι τα χρονικά περιθώρια που απομένουν είναι λιγοστά, οι διοικούντες αποφάσισαν να επαναφέρουν το αρχικό σχέδιο, που προέβλεπε την τοποθέτηση επιτροπείας στον τύμβο Καστά ώστε να μη χαθεί ο απόλυτος έλεγχος στην περιοχή. Ένας έλεγχος που θα συνεχιστεί, ακόμη και μετά το ενδεχόμενο απώλειας της ηγεσίας του.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι διερευνητικές συζητήσεις προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν πριν από ένα μήνα, προκειμένου νέα πρόσωπα να αναλάβουν καθήκοντα, κινούμενα σε αυτήν την κατεύθυνση, υπό την ανεκτικότητα και ίσως και την ανέχεια ή και τη συνεργασία άλλων επιστημόνων του φορέα.

Εκτιμάται λοιπόν ότι, εφόσον και αν υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός άμεσα, τότε το βαρίδιο που χρεώνεται στη κυβέρνηση για την ανάδειξη του μνημείου ως «μη Μακεδονικό», θα είναι λιγότερο «επώδυνο», ενόψει της προεκλογικής περιόδου, ενώ παράλληλα μειώνονται και οι «απώλειες» σε βάρος των υποστηρικτών του ρωμαϊκού πορίσματος.

Με την ανάληψη της επιτροπείας διασαφηνίζονται επίσης, προς όφελος της παρούσας πολιτικής κατάστασης, και δυο ακόμη παράμετροι. Πρώτον, αναμένεται η παύση της συνεργασίας όλων των έως τώρα επιστημόνων και δεύτερον, τα νέα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ανακοινώσεις συνεδρίων για ένα μνημείο που δεν βρήκαν. Παράλληλα θα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να ανασκάψουν στο μέλλον, τα νέα οικοδομήματα που έχει στα σπλάχνα του ο τύμβος Καστά και που ήδη ανέδειξαν οι γεωσκοπήσεις του Α.Π.Θ.

Η υλοποίηση του θεσμού της επιτροπείας ήταν όμως και ο κύριος λόγος καθυστέρησης της έναρξης των εργασιών του ΣΕΣ 2014-2020. Παρόλο που το έργο ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες, το Νοέμβριο του 2017 από τη Θεσσαλονίκη, οι διαδικασίες παρέμειναν στο ψυγείο, όπως για παράδειγμα η μεταφορά των μαρμάρινων μελών από το λιοντάρι στον τύμβο που, σημειωτέων διαφημίστηκε στο έπακρο.

Αντιθέτως στο διάστημα αυτό τοποθετήθηκε η νέα προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δήμητρα Μαλαμίδου η οποία υλοποιώντας το καλοκαίρι, ένα τμήμα υποέργου της σύμβασης του ΕΣΠΑ, προχώρησε άμεσα σε ανασκαφικές τομές στον Καστά που την οδήγησαν όμως σ΄ ένα συμπέρασμα που δικαίωνε την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη.

Η διαστρωμάτωση των χωμάτων που ερεύνησε, επιβεβαίωσε τις μελέτες του καθηγητή Γεωλογίας Σπύρου Παυλίδη, ότι πρόκειται για τύμβο και όχι για λόφο, κάτι που ίσως δεν εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς της διοίκησης του Υπ.Πο., με αποτέλεσμα να επανέλθει άμεσα το σενάριο της επιτροπείας.

Τα ζητήματα των ανασκαφών στην Αμφίπολη δεν απασχολούν όμως μόνο τη κυβερνητική πλευρά αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες καμία απομάκρυνση επιστημόνων με ερευνητικό έργο, δεν θα γίνει αποδεκτή. Ωστόσο όμως, θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και κυρίως οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια, για να διαπιστωθεί εάν εξυπηρετήθηκαν πολιτικές σκοπιμότητες.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only