Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΕΠΕΣΑΝ ΠΡΩΤΑ…





Σήμερα, 23 Οκτωβρίου του 2018, τρεις μόλις ημέρες μετά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί του αντιθέτου, τίθεται σε εφαρμογή εμπράκτως το ξεπούλημα των μνημείων και του Πολιτισμού μας, τα οποία θα αποκοπούν από την Πατρίδα και θα δεσμευτούν υπέρ των «δανειστών», των εμπόρων των Εθνών!

Το Νεώριο Mόρο (νεώριο: πολεμικό λιμάνι, ναύσταθμος, αρχ. ελλην.) στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ένα ιστορικό μνημείο που, πέραν της ιστορικής του αξίας, φιλοξενεί πλήθος καλλιτεχνικά δρώμενα όπως εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις, διαλέξεις, σεμινάρια κ.λ.π., δίνει, δηλαδή, την ευκαιρία σε καταξιωμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες, αλλά και σε νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν το έργο τους, ενώ αποτελεί και τη στέγη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, είναι το πρώτο που θυσιάζεται στο βωμό του αήθους Οικονομισμού των κερδοσκόπων.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), που είναι θυγατρική του Υπερταμείου (υπερσφαγείου), έστειλε επιστολή στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, με την οποία ενημέρωνε τη διοίκησή του ότι το ενοίκιο για τη χρήση του Νεωρίου Μόρο θα καταβάλλεται πλέον όχι στην εφορία, αλλά στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας!

Τι τους χρειάζεται πλέον ως… ενδιάμεση η καθ’ ημάς Εφορία, όταν μπορούν να εισπράξουν απευθείας τα «αφεντικά» από το Υπερταμείο; Λεφτά εύκολα, γρήγορα, ζεστά και αφορολόγητα!

Το ιστορικό μνημείο Νεώριο Mόρο είναι ένα από τα 10.119 ακίνητα που πέρασαν στο προαναφερόμενο Υπερταμείο και η κατασκευή του ανάγεται στις αρχές του 16ου αιώνα. Πρόκειται για μια μεγάλη πέτρινη κατασκευή, με αψιδωτή πρόσοψη. Κατά την εποχή της ακμής και της χρήσης του, το Νεώριο Μόρο ήταν ανοικτό προς την θάλασσα, ώστε να μπορούν τα πλοία να μπαίνουν και να βγαίνουν ανεμπόδιστα. Από το 2010, που παραδόθηκε αναστηλωμένο (οι κερδοσκόποι προτιμούν τα «έτοιμα» και πληρωμένα από μας μνημεία, κι όχι αυτά που θέλουν συντήρηση), αποτελεί και τη στέγη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, αλλά και το κέντρο του σύγχρονου πολιτισμού της πόλης των Χανίων. Τριπλό χτύπημα, λοιπόν: στην πολιτιστική ζωή του τόπου, στο μνημειακό παρελθόν του, αλλά και στο πανάρχαιο ναυτικό πνεύμα των Ελλήνων, που σύρεται πλέον σιδηροδέσμιο και υποδουλωμένο στις ορέξεις των εχθρών του έθνους μας!

Κι όμως, πριν από ένα μόλις μήνα, το υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός διατυμπάνιζαν σε σχετικές ανακοινώσεις τους: «Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει, ακόμα και η άυλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

Και πριν τρεις μέρες ακόμα, στις 20 του μηνός, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, σε συνέντευξή της σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες των Αρχαιολόγων για τη λεηλασία αυτή του Πολιτισμού μας (γιατί περί αυτού πρόκειται!), έκανε λόγο για απλή «κινδυνολογία»!

Τρεις μόλις μέρες πριν το Νεώριο παραδοθεί στις ορέξεις των αρπακτικών των «αγορών», τρεις μόλις μέρες πριν τα Χανιά πέσουν πρώτα…

Και δεν μπορώ εδώ, παρά να αναφερθώ στα λόγια δύο εκ των πρωταγωνιστών της Εθνεγερσίας του 1821, που μάτωσαν για να είμαστ’ εμείς λεύτεροι και να ξανασκλαβωθούμε, και μάλιστα αμαχητί. Είχαν πει, λοιπόν, σχετικά με την αρχαία μας κληρονομιά οι ήρωές μας:

«Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος μας και προ αυτού και ύστερα απ’ αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ’ αυτά να κάμομε συμπερασμούς και διά την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα. Και διά τους παλαιούς Έλληνας, όποίας γνώσεις είχαν και ποία δόξα και τιμήν έχαιραν κοντά εις τα άλλα έθνη του καιρού των, όποίους ήρωας, στρατηγούς, πολιτικούς είχαν, διά ταύτα σας λέγουν καθ’ ημέραν οι διδάσκαλοί σας και οι πεπαιδευμένοι μας (τότε, όχι τώρα). Εγώ δεν είμαι αρκετός. Σας λέγω μόνον πως ήταν σοφοί, και από εδώ επήραν και εδανείσθησαν τα άλλα έθνη την σοφίαν των.»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά – απόσπασμα από το Λόγο του στην Πνύκα (1838)



«Είχα δυο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια- φαίνονταν οι φλέβες, τόσην εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τά ‘χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ’ Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων, χίλια τάλαρα γύρευαν. 
Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: ‘Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε!’.».

Στρατηγός Μακρυγιάννης «Απομνημονεύματα»



Εμείς; Τι θα κάνουμε ΓΙ’ ΑΥΤΑ;



Ντορέτα Πέππα

doretapeppa.blogspot.com








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only