Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ένας στους δυο δεν ξέρει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διαβήτη, 425 εκατ. ενήλικες ζουν με σακχαρώδη διαβήτη σε όλο τον κόσμο και μέχρι το 2030 αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατ.

425 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη, ενώ μέχρι το 2030 οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια. Ένα στα δύο άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (212 εκατομμύρια) παραμένουν αδιάγνωστοι. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Τα δύο τρίτα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατομμύρια).

Το 2017 ο σακχαρώδης διαβήτης προκάλεσε 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει αθροιστικά τους προϋπολογισμούς ΗΠΑ και Κίνας για την άμυνα.

Ο σακχαρώδης διαβήτη αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.

Στην Ευρώπη το κόστος του διαβήτη, προσεγγίζει το 12% ετησίως του συνολικού κόστους Υγείας και σύμφωνα με τον Ανδρέα Μελιδώνης, γεν. γραμματέα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Παθολόγο, συντονιστή- διευθυντή Α΄ Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου, Νοσοκομείου Πειραιά «Τζάνειο».

Ο κ. Μελιδώνης εξήγησε ότι «ο ρυθμισμένος ασθενής με διαβήτη χωρίς επιπλοκές και συννοσηρότητες στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ ετησίως. Ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον και ο αρρύθμιστος ασθενής με διαβήτη με επιπλοκές και συννοσηρότητες προσεγγίζει το κόστος των 7.500 ευρώ ετησίως».

«Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις "επιδημίας" σε παγκόσμιο επίπεδο», επισήμανε ο dr Σταύρος Παππάς, αντιπρόεδρος ΕΔΕ, Παθολόγος, Διαβητολόγος. Προσέθεσε ότι «το 2030 εκτιμάται ότι το 42% της αύξησης του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 θα αφορά στις ανεπτυγμένες χώρες και το 150%-200% θα αφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, αναμένεται να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας είναι περίπου 11.,5%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕ Γεώργιος Δημητριάδης, καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Αττικόν», είπε ότι «η οικογενειακή υποστήριξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη ξεκινά από το σπίτι». Το 80% των περιπτώσεων σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ το 70% των πρώιμων θανάτων των ενηλίκων, προκαλούνται από συνήθειες, οι οποίες υιοθετούνται κατά την περίοδο της εφηβείας.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only