Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Το συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων

Πρώτος σταθμός ο Κολωνός, Σάββατο 24 Νοεμβρίου
Η ομάδα του συνΑθηνά ήδη βρίσκεται καθημερινά στον Κολωνό, χαρτογραφώντας το πεδίο, συλλέγοντας μνήμες και πληροφορίες από τους κατοίκους, τις συλλογικότητες και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Με στόχο την καταγραφή των τοπικών αναγκών η οποία θα οδηγήσει σε κοινωφελείς δράσεις που θα εμπλέκουν κατοίκους και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Curing the Limbo, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα συζητήσουμε, θα παίξουμε και θα συνδεθούμε.

Πεζόδρομος Τριπόλεως & Πέτρας
11:00-13:00: «Χαρτογραφώντας τη γειτονιά μου» – βιωματικό παιχνίδι για παιδιά με την Η Ορχήστρα των Χωμάτων (6 έως 12 ετών)


Το Σάββατο 24/11 η Ορχήστρα των Χωμάτων υποδέχεται τα παιδιά στον πεζόδρομο Τριπόλεως & Πέτρας για ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον! Μέσα από παιχνίδια εξερεύνησης ανακαλύπτουμε τα μυστικά του παρελθόντος, αποκρυπτογραφούμε μυστήρια του παρόντος και χαρτογραφούμε τη γειτονιά του Κολωνού, σχεδιάζοντας τις ανάγκες του μέλλοντος.Παράλληλα δημιουργούμε ομαδικές εικαστικές κατασκευές που θα εκφράζουν τις επιθυμίες για τη γειτονιά μας.
Ελεύθερη συμμετοχή με κράτηση θέσης στο εδώ


13:30-14:30: Ανοιχτό εργαστήρι τραγουδιού με την POLYPHONICA


Πολυφωνικά τραγούδια σε ένα παρεΐστικο εργαστήρι στον πεζόδρομο Τριπόλεως & Πέτρας.
Το εργαστήρι απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες.


Καφενείο ΠΛΑΤΩΝ, Τριπόλεως 61 & Πλάτωνος
18:00-19:00: Προβολή ντοκιμαντέρ «Επί Κολωνώ» (1983) του Λ. Ξανθόπουλου


«Ο άνθρωπος με τη Στάμνα μας οδηγεί στην αρχαιότερη γειτονιά της Αθήνας, τον Κολωνό. Τον ακολουθούν  ένα σωρό ακόμα ήρωες, όλοι τους Κολωνιώτες, που συνεχώς μπαίνουν στο κάδρο, ανακατεύονται στο παρόν και το παρελθόν της γειτονιάς και μετά βγαίνουν».
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Σεναριογράφος – παρουσιαστής: Θανάσης Σκρουμπέλος
Η ταινία προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1983.19:00-21:00: Γεύμα και συζήτηση με θέμα τη γειτονιά

Kάνουμε απολογισμό των δράσεων της ημέρας, συζητάμε με αφορμή το ντοκιμαντέρ, παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Curing the Limbo, συλλέγουμε απόψεις κατοίκων, ερευνούμε πιθανές συνέργειες. Η προβολή της ταινίας και η συμμετοχή στο γεύμα και τη συζήτηση στο Καφενείο ΠΛΑΤΩΝ είναι ελεύθερη για όλους.


Η υλοποίηση του Curing the Limbo βασίζεται στην ιδέα ότι η ένταξη των προσφύγων είναι συνυφασμένη με την έξοδό τους από την μακροχρόνια συνθήκη αναμονής και αβεβαιότητας για το μέλλον. Μέσα από το πρόγραμμα, οι πρόσφυγες διασυνδέονται με ενεργούς πολίτες συμμετέχοντας σε δράσεις που απευθύνονται σε τρέχουσες ανάγκες της πόλης. Έτσι, ενισχύοντας τις καλές πρακτικές της κοινωνίας των πολιτών, οι νέοι κάτοικοι γνωρίζουν τις ανάγκες της πόλης που τους φιλοξενεί ενώ συμβάλλουν στην ευρύτερη ενεργοποίηση τόσο του πληθυσμού όσο και των γειτονιών όπου αυξήθηκαν τα άδεια κτίρια και οι κενοί δημόσιοι χώροι.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Curing the Limbo, το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που έχει αναπτύξει, καλείται:
• να αναγνωρίσει τα πεδία στα οποία οι ανάγκες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα συναντούν τις υπαρκτές ανάγκες της πόλης
• να σχεδιάσει, σε συνεργασία με το δίκτυό του, και να υποστηρίξει δράσεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους και για την ίδια την πόλη
• να ενθαρρύνει και να προωθήσει τη μετεξέλιξη αυτών των δράσεων σε απτές ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων (CoA) που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), των διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών International Rescue Committee (IRC) και Catholic Relief Services (CRS) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α. A.E.). Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξεύρεση καινοτόμων προτάσεων για την ενεργοποίηση και την ένταξη των προσφύγων στην Αθήνα. Το Curing the Limbo συγχρηματοδοτείται από το Urban Innovative Actions (UIA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον δήμο Αθηναίων.
πηγη
joinradio


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only