Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Βρέθηκε το «κορίτσι του Ζάντε»: Την αναζητούσε πρώην υπουργός των ΗΠΑ – Πως είναι σήμερα


Βρέθηκε το κορίτσι που αναζητούσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α James A. Baker, από το 1953 όταν ως πεζοναύτης βρέθηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στη Ζάκυνθο, προκειμένου να βοηθήσει τους χιλιάδες σεισμοπαθείς από τον φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί.

Έχοντας μια κάμερα πάνω του, ο Αμερικανός πεζοναύτης τότε, κατά τη διάρκεια της αποστολής, τράβηξε πολλές φωτογραφίες από το νησί. Ανάμεσά τους είναι και αυτή ενός μικρού ξανθού κοριτσιού, που κρατάει ένα πιάτο με φαγητό. Το ονόμασε το «κορίτσι του Ζάντε» (The Zante Girl). Η μικρούλα έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του και από τότε δεν έπαψε να την αναζητά.

Σήμερα το μικρό κορίτσι είναι η Γιοβάνα Ξιφίτα-Βυθούλκα 71 ετών, και την εντόπισε η κ. Λουίζα Μόρφη μετά από την δημοσίευση του άρθρου στο pappaspost.com.

«Την Βρήκα!!!!», λέει η κ. Η Λουΐζα Μόρφη εξηγώντας πως την εντόπισε: «Πώς έγινε αυτό….. Όταν μου έστειλε μια φίλη μου το πόστ για να βάλω στις σελίδες μας στο Zakynthos Informer, κοιτούσα την φωτογραφία και με έκανε εντύπωση πως η κοπέλα μέσα στην φωτογραφία έμοιαζε με μια γνωστή μου πάρα πολύ, είχε και τα ίδια χαρακτηριστικά με την κοπέλα στην φωτογραφία κιόλας.
Όπως κοιτούσα την φωτογραφία θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε τότε ο πεθερός μου, πως παίζανε τα παιδιά στο χωράφια στην περιοχή που έμοιαζε στη φωτογραφία και έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια να την βρω το Ζante Girl.
Αμέσως έστειλα την φωτογραφία σε μια συγγενή της φίλης μου και ρώτησα αν ήταν η γιαγιά της, χωρίς να υπολογίζω τα χρόνια κλπ. Τελικά ήταν η θεία της.
Πήρα μια φωτογραφία που είχα και την έδειξα στην αδελφή της που βεβαίωσε ότι όντως ήταν η αδελφή της…. σήμερα μιλήσαμε με την «ZANTE GIRL» ».


Η Λουΐζα και η «Zante Girl», Γιοβάνα Ξιφίτα-Βυθούλκα  παραχώρησαν συνέντευξη στο zantenewstime.gr.
Η ιστορία της «Zante Girl»

Τον Αύγουστο του 1953 ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρέθηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στη Ζάκυνθο, προκειμένου να βοηθήσει τους χιλιάδες σεισμοπαθείς από τον φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν μείνει άστεγοι, αφού τα σπίτια τους από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε ερείπια. Έχοντας μια κάμερα πάνω του, ο πεζοναύτης, κατά τη διάρκεια της αποστολής, τράβηξε πολλές φωτογραφίες από το νησί. Ανάμεσά τους είναι και αυτή ενός μικρού ξανθού κοριτσιού, που κρατάει ένα πιάτο με φαγητό. Το ονόμασε το «κορίτσι του Ζάντε» (The Zante Girl) και έκτοτε έμεινε μαζί του για πάντα.

Ο πεζοναύτης δεν ήταν άλλος από τον James A. Baker, ο οποίος έμελλε αργότερα να γίνει μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία των ΗΠΑ. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Ρέιγκαν και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη διακυβέρνηση Μπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ
Σε δίαιτα η Γερμανία με συνταγή… υπουργού!

22 Nov, 2018
ΗΠΑ: Ετσι Ρώσοι και Ιρανοί προμήθευαν με πετρέλαιο τον Ασαντ…

21 Nov, 2018
Τι και αν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε, το μικρό κορίτσι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του Baker, ο οποίος σήμερα την αναζητά. Η αναζήτηση δεν είναι εύκολη, αφού ο ίδιος δεν έχει κανένα στοιχείο εκείνου του κοριτσιού –το οποίο σήμερα θα πλησιάζει τα 80.

Την ιστορία αποκαλύπτει, παρουσιάζοντας και τη φωτογραφία του κοριτσιού η ελληνοαμερικανική ιστοσελίδα pappaspost.com.

Στην αναζήτησή του αυτή, τον βοηθάει μία οικογένεια Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν εστιατόριο στο Χιούστον, του Τέξας, γενέτειρα του Baker.

Ο Αμερικανός πολιτικός γνωρίζει την οικογένεια εδώ και χρόνια και τρώει πολύ συχνά στο εστιατόριό τους. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι τρεις αδερφές της οικογένειας έχουν κάνει προσωπική τους αποστολή να βοηθήσουν τον φίλο τους και να εντοπίσουν το «κορίτσι του Ζάντε».

Η Ρούλα, η Μαρία και η Κάθι επισκέπτονται αρκετά συχνά τη Ζάκυνθο τα καλοκαίρια και ρωτάνε σχετικά με το κορίτσι, δείχνοντάς τους τη φωτογραφία. Μάλιστα, η Ρούλα, η οποία είναι ραδιοφωνική παραγωγός σε μεγάλο σταθμό του Χιούστον, αναζητά το κορίτσι ακόμα και στις ΗΠΑ, μέσω του σταθμού, καθώς πολλοί Ζακυνθινοί μετανάστευσαν εκεί μετά τον σεισμό, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Υπενθυμίζουμε πως πριν ένα χρόνο μνήμες μοναδικές και ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη όσων έζησαν τη φρίκη των σεισμών του Αυγούστου του 1953 που έπληξαν το νησί μας, καθώς και τη γειτονική Κεφαλονιά, και άφησαν βαθιά χαραγμένο το σημάδι τους στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό “ξύπνησαν” κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.

Μία τέτοια σημαντική στιγμή αποτέλεσε η παράδοση στην κατοχή της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης του νησιού ανεκτίμητης αξίας ντοκουμέντα των ημερών εκείνων.

Πρόκειται για την ευγενική δωρεά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Μπέικερ ΙΙΙ τριάντα μοναδικών έγχρωμων φωτογραφιών από το σεισμό του 1953.

Φωτογραφίες οι οποίες προβάλλονται και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε κοινό μετά τη λήψη τους από τον ίδιο όταν βρέθηκε στη Ζάκυνθο δυο ημέρες μετά τους σεισμούς υπηρετώντας στον Αμερικανικό στόλο που ήρθε να συνδράμει και ανακουφίσει τους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Ο ίδιος, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει «οι πολίτες της Ζακύνθου μπορούν να δουν πάλι αυτό που είδαμε τότε, διατηρώντας τις αναμνήσεις.
Μέσω αυτών θέλω να τιμήσω αυτούς που χάθηκαν, την αντοχή των γενναίων ανθρώπων που επέζησαν και τη σκληρή δουλειά αυτών που έχουν ξαναχτίσει το νησί».

Τις φωτογραφίες παρέδωσε μέσα σε ειδική κασετίνα ο εκπρόσωπός του κ. Χάγκντογκ, ο οποίος εξιστόρησε οτιδήποτε είχε σχέση με το γεγονός και την πορεία του Μπέικερ, ενώ στο τέλος ανέγνωσε και μια Επιστολή του με την οποία ανέφερε την εκτίμηση και την αγάπη που τρέφει για το νησί και τους κατοίκους του.

Με πληροφορίες: zantenewstime.gr
Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only