Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί καθυστερεί να δοθεί στο κοινό η Αμφίπολη


Ανακοίνωση του υπουργείου πολιτισμού με αιχμές για τις προηγούμενες ανασκαφές: «Τα σοβαρά προβλήματα οφείλονται στον τρόπο ανασκαφής το 2014»...

Το υπουργείο Πολιτισμού  προχωρά μέσω ανακοίνωσής του σε διευκρινίσεις για τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα αποκατάστασης και ανάδειξης οφείλονται στον τρόπο της αρχικής ανασκαφής, το 2014. «Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο και οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του, οφείλονται πρωτίστως στον τρόπο ανασκαφής του το 2014» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, τοΥπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά της Αμφίπολης, «με αφορμή δημοσιεύματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος». Το ΥΠΠΟΑ ενημερώνει επίσης ότι «οι εργασίες στο μνημείο έχουν ξεκινήσει και βαίνουν με γρήγορους ρυθμούς» και ότι «σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης των γραπτών επιχρισμάτων και προγραμματίζεται η εισαγωγή των εξειδικευμένων μελετών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πρώτο τρίμηνο του 2019»....
          Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής           

Με αφορμή δημοσιεύματα του τελευταίου χρονικού διαστήματος για το  ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επισημαίνει ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το μνημείο και οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του οφείλονται πρωτίστως στον τρόπο ανασκαφής του το 2014. Υπενθυμίζεται ότι τότε η ανασκαφή προχώρησε με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς και με εκτεταμένη χρήση, σε βαθμό κατάχρησης, εκσκαφικών μηχανημάτων για την αποχωμάτωση του λόφου, που προκάλεσαν προβλήματα στατικής φύσης με αποτέλεσμα να καταρρέουν τα εδάφη παρασύροντας λίθους του περιβόλου του μνημείου.

Το 2015 και το 2016 ελήφθησαν τα αναγκαία σωστικά μέτρα από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με συνεχείς χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου και με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Αμφίπολης και τη συνδρομή της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Παράλληλα με τη λήψη των άμεσων στερεωτικών μέτρων, το Υπουργείο Πολιτισμού κατάρτισε πρόγραμμα αποκατάστασης, συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης του ταφικού μνημείου και ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 1,5 εκ ευρώ, μετά  την ολοκλήρωση του οποίου το μνημείο θα αποδοθεί στο κοινό προστατευμένο και με κατάλληλες υποδομές επίσκεψης.

Στο πλαίσιο του ενταγμένου έργου ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πρόσληψη εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου με τη διενέργεια διαγωνισμού με ποιοτικά κριτήρια. Η συνδρομή του τεχνικού συμβούλου είναι κρίσιμη καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών τόσο λόγω των κατασκευαστικών ιδιαιτεροτήτων του μνημείου, όσο και λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την ανασκαφική διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Οι εργασίες στο μνημείο έχουν ξεκινήσει και βαίνουν με γρήγορους ρυθμούς. Έχει ήδη εγκατασταθεί το εργοτάξιο και ολοκληρώνεται η μεταφορά των διάσπαρτων λίθων για την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ παράλληλα στον λόφο πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές τομές και στρωματογραφικές διερευνήσεις.

Σε αυτή τη φάση πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης των γραπτών επιχρισμάτων και προγραμματίζεται η εισαγωγή των εξειδικευμένων μελετών στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα με την εκτέλεση του ενταγμένου έργου, το ΥΠΠΟΑ πραγματοποιεί ένα συνολικό πρόγραμμα ενεργειών και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Αμφίπολης. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση δεκαέξι ιδιοκτησιών στον λόφο Καστά, ενώ σημαντικό έργο εκτελείται στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος με προϋπολογισμό 276.000 ευρώ, ώστε το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης να διαμορφωθεί σε έναν ενιαίο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.

Για όλα τα παραπάνω, τo Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες ενημερώνονται ανελλιπώς για την πορεία του έργου,οτιδήποτε άλλο διακινείται, εντάσσεται στο πεδίο της μικροπολιτικής  εκμετάλλευσης και δεν υπηρετεί τον στόχο της ανάδειξης του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης ως οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου.

Η πολιτιστική κληρονομιά, όπως δεν προσφέρεται για εθνικιστική εκμετάλλευση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.​


 Η ανασκαφέας της Αμφίπολης προχώρησε σε καταγγελίες που καίνε την κυβέρνηση και το υπουργείο πολιτισμού για το ζήτημα του μνημείου.


Το Μαξίμου έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προώθησης της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που παραχωρεί η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα μπλοκάρει έργα που αναδεικνύουν το μεγαλείο της Ελλάδας και του ένδοξου ελληνικού πολιτισμού.

Η χώρα μας απειλείται άμεσα από την ίδια της την κυβέρνηση καθώς βήμα-βήμα διαλύει τα θεμέλια της Ελλάδας, της κουλτούρας και του πολιτισμού που έθεσε τις βάσεις για όλες τις σύγχρονες αξίες.

Επιλογή της κυβέρνησης «να θάψει το μνημείο» δήλωσε στον Realfm 97.8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή η ανασκαφέας του Τύμβου Καστά και επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη. Μάλιστα, η κ. Περιστέρη χαρακτήρισε ”αθλιότητα” να μετατοπίζουν τις ευθύνες τους στον τρόπο ανασκαφής.

«Θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη από την περιφέρεια για όλη αυτήν την αναβολή της υλοποίησης του έργου του ΕΣΠΑ που εδώ και ένα χρόνο το έχουν εγκαταλείψει. Αντί γι’ αυτό, μετατοπίζουν τις ευθύνες τους στον τρόπο ανασκαφής.


Αυτό δεν είναι μόνο απαράδεκτο, είναι αθλιότητα. Είναι στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης, επέλεξαν να το θάψουν το μνημείο. Δεν είναι σε καλή κατάσταση ένα μνημείο που επί 4 χρόνια έχει αφεθεί στην μοίρα του από το υπουργείο. Το υπουργείο, με τα διάφορα μικροσυμφέροντα και τα πολιτικά συμφέροντα, δεν έχει κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Περιστέρη.

«Τώρα, υπάρχει εγκατάλειψη. Αντί να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να κερδίσουν τα χρήματα που υπάρχουν από το ΕΣΠΑ να γίνει το μνημείο αυτό επισκέψιμο, καθυστερούν. Το μνημείο αυτό δεν έχει χρώμα ούτε κόμμα.

Είναι ένα μνημείο για όλη την Ελλάδα που πρέπει να σταθεί από επάνω η κάθε κυβέρνηση και να βοηθήσει ώστε να έχει τη σωστή προβολή, να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει να σωθεί για να γίνει επισκέψιμο. Μπήκα στην άκρη και δεν είχα πια λόγο για το μνημείο αυτό. Από εκεί που ήταν αρχαιολογικό μνημείο, έφτασε να γίνει τεχνικό έργο», πρόσθεσε.

Η κ. Περιστέρη επισήμανε ότι «πριν φύγω το 2015 έκανα τα πιο βασικά σωστικά έργα, συντήρησης, στερέωσης του μνημείου. Τα μικροπολιτικά παιχνίδια τα κάνουν τώρα και το βλέπουμε. Το έργο ήταν μεγάλο και ευτυχώς η τότε πολιτική ηγεσία είχε βοηθήσει -και οικονομικά – στο να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανασκαφή. Από το 2016 και μετά ήρθε η εγκατάλειψη.

Και τώρα, επειδή το μνημείο προφανώς έχει προβλήματα λόγω της εγκατάλειψης βρίσκουν να πουν ότι φταίει η ανασκαφή. Αυτό είναι αθλιότητα», εκτιμώντας ότι «υπάρχει πολεμική τακτική απέναντί μου. Όλοι οι παλαιοί μελετητές, οι αρχαιολόγοι έχουν έναν σεβασμό από τους νεότερους και το υπουργείο Πολιτισμού. Μου έχουν φερθεί με έναν περίεργο τρόπο»





 ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only