Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Διονυσιάδα Συρίας: Βρέθηκε αρχαία επιγραφή στα ελληνικά

Κατά την διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Σία (Si’a < Διονυσία;) στην Διονυσιάδα της Συρίας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακάλυψε ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα.

Πρόκειται για μια επιγραφή – στα ελληνικά βέβαια – η οποία σύμφωνα με τον επί κεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, δρ. Nashat Kiwan, ευρέθη «σε συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής». Η αρχική ανάλυση της περιγραφής υποδηλώνει πως πιθανότατα ανήκει στους ναούς, οι οποίοι είχαν κτιστεί στην κορυφή του λόφου.

Σε αυτήν αναφέρεται το όνομα ενός ανθρώπου, που φαίνεται πως κατείχε ιδιαίτερα υψηλή κοινωνική θέση και ο οποίος συνέβαλε στο να κτιστεί ένα μικρό στάδιο ή ένας χώρος προπόνησης των αθλητών, στην περιοχή όπου ευρίσκονταν οι ναοί. Επρόκειτο δηλαδή για έναν σπουδαίο ευεργέτη εκείνης της περιόδου!
Η επιγραφή αυτή, που έχει 80 εκατοστά ύψος και 40 εκατοστά πλάτος, δεν αναφέρεται σε καμμία ιστορική ή αρχαιολογική πηγή και μπορεί έτσι να μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την περιοχή εκείνη. Άλλωστε, ο λόφος Si’a θεωρείται μια απ’ τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες της νότιας Συρίας, ιδίως στην ρωμαϊκή και την βυζαντινή περίοδο.

Από «Ταξίδι στο Ανεξήγητο»


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only