Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Πομπηία


Πετρωμένο άλογο στην πλήρη μορφή του έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι που εργάζονται περίπου 700 μέτρα βορειοδυτικά από τα τείχη της αρχαίας Πομπηίας στην περιοχή Τσιβίτα Τζουλιάνα (Civita Giuliana) όπου βρίσκονταν οι βίλες των υψηλόβαθμων αξιωματούχων και των εύπορων Ρωμαίων πολιτών.

Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να χαρτογραφούν την τεράστια περιοχή που θάφτηκε από την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του 79 μ.Χ. που εξαφάνισε την πλούσια και ακμάζουσα πόλη.

Το πετρωμένο άλογο είχε τη σέλα του αλλά και τα χαλινάρια του που φέρουν πλούσια χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία. Ο επικεφαλής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας Μάσιμο Οσάνα δήλωσε στο AΝSA ότι η βίλα με το όνομα «Βίλα των Μυστηρίων» (Villa dei Misteri) πιθανότατα ανήκε σε Ρωμαίο στρατηγό ή ανώτατο αξιωματικό. Μια εκτίμηση είναι ότι ο ιδιοκτήτης ετοίμασε το άλογο σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψει την Πομπηία μετά την έκρηξη του Βεζούβιου.

Εκτός από το άλογο του αξιωματούχου εντοπίστηκαν και άλλα δύο καθαρόαιμα άλογα. «Τα ζώα είχαν άγριο και τρομερό τέλος. Πέθαναν από ασφυξία εξαιτίας της τέφρας ή των αναθυμιάσεων», τόνισε ο Μάσιμο Οσάνα.

Οι ανασκαφές στη «Βίλα των Μυστηρίων», η οποία έχει εξαιρετική θέα στη θάλασσα, ξεκίνησαν στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά στη συνέχεια ο χώρος εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στο έλεος των αρχαιοκάπηλων μέχρι να αναλάβουν και πάλι οι αρχαιολόγοι. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως πατητήρια, φούρνοι και εντυπωσιακές τοιχογραφίες. «Όλη η περιοχή θα ανασκαφεί και θα γίνει επισκέψιμη από το κοινό», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.








Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only