Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Leopard 2A7 & PzH2000 η Ουγγαρία… “δώρο” για την ελληνική αμυντική βιομηχανία;

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός των Ουγγρικών Ενόπλων Δυνάμεων με την απόκτηση νέων δυτικής κατασκευής οπλικών συστημάτων τα οποία αντικαθιστούν τα Σοβιετικής συστήματα που η χώρα διατηρεί εδώ και 29 χρόνια από την κατάρρευση του κομμουνισμού και 27 χρόνια από την απόσυρση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη από την Ουγγαρία. Εκτός από την πολιτική διάσταση που αφορά την ενίσχυση της… αποτροπής του Βίκτορ Όρμπαν απέναντι στη γενικότερη κριτική που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συμφωνία με τη γερμανική εταιρία έχει μια δυνητικά θετική διάσταση για την Ελλάδα.

Του Γιώργου Τσιμπούκη


Μετά την πρόσφατη παραγγελία 16 μέσων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου H225M Caracal και των 20 ελικοπτέρων H145M της εταιρείας Airbus Helicopters το Ουγγρικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε στις 19 Δεκεμβρίου δύο νέες συμφωνίες για την απόκτηση αρμάτων μάχης και αυτοκινούμενων πυροβόλων. Πιο συγκεκριμένα συμβάσεις για την αγορά 44 νέας κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2A7+ και 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH2000 υπέγραψε το Ουγγρικό Υπουργείο Άμυνας με την γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co KG (KMW).

Εκτός από τα παραπάνω συστήματα η Ουγγαρία αγόρασε από τα αποθέματα της KMW και 12 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η συνολική αξία των παραπάνω αγορών ξεπερνά τα 565 εκατ. δολάρια (493,2 εκατ. ευρώ) και σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας Tibor Benko τα άρματα αυτά θα αντικαταστήσουν τα σοβιετικής κατασκευής Τ-72 συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος και την επαύξηση της δυνατότητας συνεργασίας του Ουγγρικού Στρατιού με τους υπόλοιπους δυτικοευρωπαϊκούς Στρατούς.



Η νέα αυτή παραγγελία για τα Leopard 2A7+ ενδέχεται να έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού πριν από μερικά χρόνια, το 2013 μια αντίστοιχη παραγγελία του Κατάρ η οποία περιελάμβανε την αγορά 62 αρμάτων μάχης Leopard 2A7+ και 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH2000 υλοποιήθηκε εν μέρει από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.




Αναλυτικότερα, μετά την ανάληψη του χρυσοφόρου συμβολαίου από το Κατάρ η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co KG (KMW) επέλεξε την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ για την βιομηχανοποίηση του χαλύβδινου σκάφους και πύργου των 62 Leopard 2A7+ λόγω της μεγάλης εμπειρίας της ΜΕΤΚΑ στην κατασκευή του μεταλλικού κελύφους 170 σκαφών αρμάτων και 140 πύργων και μηχανολογικών συγκροτημάτων του άρματος μάχης Leopard 2Hell για τον Ελληνικό Στρατό αξίας 124,917 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΜΕΤΚΑ που δημοσιεύτηκε το 2015, το συνολικό ύψος της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής στην καταριανή παραγγελία ήταν 56,5 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε στις 26/11/2013, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν το Δεκέμβριο του 2014 και να ολοκληρώνονται το Ιανουάριο του 2017.





Μετά την υλοποίηση και αυτής της παραγγελίας ΜΕΤΚΑ έχει πιστοποιηθεί ως μία από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως, ικανή να εκτελέσει κατασκευαστικά έργα τέτοιων υψηλών απαιτήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της ΜΕΤΚΑ δύο ακόμη ελληνικές εταιρείες συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατασκευής των 62 Leopard 2A7+ κατασκευάζονται συλλογές και υποσυστήματα των αρμάτων.

Δεδομένου ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία εκτέλεσε το πρόγραμμα κατασκευής των 62 καταριανών Leopard 2A7+ με απόλυτη επιτυχία, εκτιμάται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co KG (KMW) να αναθέσει για μία ακόμη φορά στις ελληνικές εταιρείες την υλοποίηση σημαντικού τμήματος του ουγγρικού προγράμματος των 44 Leopard 2A7+ συμβάλλοντας στην περεταίρω ενίσχυση του κύκλου εργασιών των εμπλεκόμενων ελληνικών εταιρειών και την διατήρηση της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε με το πρόγραμμα κατασκευής των Leopard 2Hell του Ελληνικού Στρατού.



Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only