Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Περιοχή εγκεφάλου παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιληπτική μνήμηΟι άνθρωποι αναβοσβήνουν ανά πενταετία. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης στιγμής, δεν πέφτει φως στον αμφιβληστροειδή, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να παρατηρούν μια σταθερή εικόνα του περιβάλλοντος χωρίς διαστήματα σκοταδιού. Ο Caspar Schwiedrzik και ο Sandrin Sudmann, οι νευροεπιστήμονες του Γερμανικού Primate Center και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Göttingen και οι συνεργάτες τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει μελέτες σε ασθενείς με επιληψία για να προσδιορίσουν πού βρίσκεται αυτή η αντιληπτική μνήμη στον εγκέφαλο και πώς λειτουργεί. Έχουν εντοπίσει μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιληπτική μνήμη. Αυτό το εύρημα επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης της αντίληψης και της μνήμης. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Current Biology .

Παρόλο που αναβοσβήνει, οι άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν τον κόσμο ως σταθερό, ενωμένο σύνολο. Επομένως, πρέπει να είναι δυνατό για τον εγκέφαλο να διατηρεί οπτικές πληροφορίες για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να το συγκεντρώνει για να σχηματίσει μια οριστική εικόνα χωρίς διακοπές. Ο Caspar Schwiedrzik και η ομάδα των νευροεπιστημόνων του υποψιάζονται ότι ο μέσος προμετωπικός φλοιός , ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων, μπορεί να είναι βασικός παράγοντας στη διαδικασία αυτή.

Στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν αυτή την περιοχή του εγκεφάλου σε ασθενείς με επιληψία. Για τη θεραπεία της ασθένειας, ηλεκτρόδια εμφυτεύθηκαν προσωρινά στους εγκεφάλους αυτών των ασθενών. Τα υποκείμενα έδειξαν ένα πλέγμα κηλίδας σε μια οθόνη και τους ζητήθηκε να υποδείξουν την αντίληψή τους του κάθετου ή οριζόντιου προσανατολισμού των σημείων. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα δεύτερο πλέγμα κηλίδας και τους ζητήθηκε να υποδείξουν τον προσανατολισμό των σημείων.

Αν και οι δύο προσανατολισμοί ήταν οι ίδιοι, αυτό ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι τα υποκείμενα χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες από τον πρώτο γύρο για να καθορίσουν μια πειστική αντίληψη στο δεύτερο γύρο. Ενώ τα άτομα πραγματοποίησαν την εργασία, η νευρωνική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό καταγράφηκε. Σε ένα από τα θέματα, ένα τμήμα της ανώτερης μετωπικής γύρης αφαιρέθηκε λόγω μιας πρώιμης ασθένειας και δεν μπόρεσε να αποθηκεύσει τις οπτικές πληροφορίες.«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο μετωπικός προμετωπικός φλοιός βαθμονομεί τις υπάρχουσες οπτικές πληροφορίες με πληροφορίες που έχουν ληφθεί προηγουμένως και έτσι μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο με περισσότερη σταθερότητα, ακόμη και όταν κλείνουμε για λίγο τα μάτια μας να αναβοσβήνουν «, λέει ο Caspar Schwiedrzik, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονες στο γερμανικό κέντρο Primate και στο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Göttingen. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την αναλαμπή, αλλά και για υψηλότερες γνωστικές λειτουργίες. «Ακόμη και όταν βλέπουμε μια έκφραση του προσώπου, αυτές οι πληροφορίες επηρεάζουν την αντίληψη της έκφρασης στο επόμενο πρόσωπο που βλέπουμε», λέει ο Schwiedrzik.

«Ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε ότι ο προμετωπικός φλοιός παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη και στη συμπεριφορά που εξαρτάται από το περιβάλλον», λέει ο Schwiedrzik, συνοψίζοντας τα ευρήματα της μελέτης. Σε περαιτέρω μελέτες, οι ερευνητές θέλουν να διερευνήσουν, μεταξύ άλλων, τον ρόλο που παίζει η εμπιστοσύνη στην αντίληψη του ατόμου στην αντιληπτική μνήμη .

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only