Η οικία Θ, με τη μικρή εσωτερική της αυλή και το πηγάδι της, καλύπτει επιφάνεια 270 τ.μ. και βρίσκεται στη συμβολή των οδών ΝΜΑ (Νέο Μουσείο Ακρόπολης) I, II και Χ. Αν δεν είχε ιδρυθεί την τελευταία εικοσαετία του 5ου αιώνα π.Χ., αυτή θα ήταν η διεύθυνσή της στον αστικό πολεοδομικό χάρτη της πόλης, ένα από τα πολλά σπίτια της γειτονιάς του Μακρυγιάννη. Κατά τον 21ο αιώνα, η οικία Θ αποτελεί κομμάτι της αρχαιολογικής ανασκαφής στη θέση του Μουσείου Ακρόπολης, που από αύριο έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στους Αθηναίους και στους επισκέπτες, καθώς ξεκινά νέος κύκλος παρουσιάσεων με τίτλο: «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης».
Με οδηγούς τους αρχαιολόγους του μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην αρχαιολογική ανασκαφή που, ως τεράστιο έκθεμα, απλώνεται στη βάση του μουσείου. Να βαδίσουν στους δρόμους της αρχαίας γειτονιάς, να δουν από κοντά τα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, να μπουν στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, να περιεργαστούν τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού και να κάνουν ένα μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έζησαν στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης για περισσότερο από 4.500 χρόνια.
Η οικία Θ (ένα τμήμα μόνον της ανασκαφής, η οποία έχει συνολική έκταση 4000 τ.μ.) είχε ζωή που ξεκινά από την Κλασική εποχή και καταλήγει στον 6ο αιώνα μ. Χ. Επειδή βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο της ανασκαφής διατηρήθηκαν 10 οικοδομικές της φάσεις, καθιστώντας το οικοδόμημα ένα ορατό ιστορικό παλίμψηστο, μια δίοδο στον χρόνο που επιτρέπει να φθάσουν έως εμάς οι μακρινές φωνές των ανθρώπων του παρελθόντος. Στον ανδρώνα, το δωμάτιο των συμποσίων με το βοτσαλωτό δάπεδο, 7 κλίνες φιλοξενούσαν τους άνδρες που έτρωγαν, έπιναν, φιλοσοφούσαν και διασκέδαζαν ξαπλωμένοι πάνω σε μαξιλάρια. Τα χρόνια πέρασαν, το σπίτι μετασκευάστηκε, η είσοδος μετακινήθηκε, ένα μεγάλο μέρος της αυλής κατέλαβαν δεξαμενές εργαστηρίου, η κατοικία χωρίστηκε στα δύο, ύστερα καταστράφηκε από τον πόλεμο αλλά πάλι ανοικοδομήθηκε.
Τα κατάλοιπα της ανασκαφής –που προσθέτει ουσιαστικά έναν ακόμη όροφο στο Μουσείο Ακρόπολης– δεν σταματούν να διηγούνται τις μικρές προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτή την αρχαία γειτονιά στην πλαγιά της Ακρόπολης από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 12ο αιώνα μ.Χ. Η περιήγηση στην ανασκαφή, πέρα από την ξενάγηση σε ένα άκρως ενδιαφέρον ιστορικό αστικό περιβάλλον, προσφέρει μια εμπειρία ζωής. Οπως λέει στην «Κ» η Σταματία Ελευθεράτου, διευθύντρια συλλογών και εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης, «ο επισκέπτης της ανασκαφής μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τη σημασία της ιστορικής συνέχειας, διαπιστώνοντας ότι η μια γενιά χτίζει πάνω στα κατάλοιπα της άλλης. Εδώ έζησαν και εργάστηκαν άνθρωποι που δεν διαφέρουν πολύ από εμάς. Βλέπει την αυλή όπου έπλεναν τα ρούχα τους οι γυναίκες, τους δρόμους όπου έπαιζαν τα παιδιά τους. Καταλαβαίνει την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους, νιώθει τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Συναντά την Ιστορία και συλλαμβάνει μια ιστορική πραγματικότητα που, μολονότι μοιάζει μακρινή, είναι ακόμη ζωντανή και οικεία».
Από αύριο το πρωί, το γραφείο πληροφοριών του Μουσείου Ακρόπολης περιμένει τις εγγραφές όσων επιθυμούν να ξεναγηθούν στον χώρο της ανασκαφής, που τη διαπερνά φυσικό φως και φρέσκος αέρας. Κάθε παρουσίαση, που διαρκεί περίπου 45 λεπτά, μπορεί να συμπεριλάβει έως 20 άτομα και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η ξενάγηση γίνεται από αρχαιολόγους που πήραν μέρος στην ανασκαφή και αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου, επιφορτισμένους με τις ξεναγήσεις και των υπολοίπων ορόφων. Η ξενάγηση είναι δωρεάν και ο επισκέπτης πρέπει μόνον να επιδείξει το εισιτήριό του. Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται σε δύο γλώσσες: ελληνικά κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στη 1 μ.μ. και αγγλικά, τις ίδιες ημέρες αλλά στις 12 το μεσημέρι.
ΠΗΓΗ Kathimerini.gr, ΦΩΤΟ Pexels
Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube. https://www.youtube.com/channel/UClTha-_dzVhSPMB831VKRFA
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail
μου dsgroupmedia@gmail.com τα video σας να τα ανεβάζουμε
άμεσα.
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.