Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Το Ολυμπιείο με ένα τζαμί και έναν επιπλέον κίονα στα 1674

Ο ναός του Ολυμπίου Διός, ιδωμένος από τα ΝΑ

Ημερομηνία
1674

Περιγραφή
Σχέδιο του Ολυμπιείου, της Πύλης του Αδριανού και τμήματος της τουρκοκρατούμενης Αθήνας, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό που φαίνεται σε μια πρώτη ματιά.

Καταρχήν πρόκειται για ένα πολύ παλιό σχέδιο: έγινε από τον γάλλο ζωγράφο Ζακ Καρύ (Jacques Carrey) στα 1674, όταν ο τελευταίος συνόδευε τον Μαρκήσιο ντε Νοαντέλ (Marquis de Nointel), τότε απεσταλμένο της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλο αρχαιολάτρη, στα ταξίδια που ο τελευταίος έκανε σε Ελλάδα και Μικρά Ασία για να δει και να μελετήσει τις αρχαιότητες. (Κατά σύμπτωση, περίπου την ίδια εποχή βρέθηκαν και οι Σπον και Γουέλερ στην Ελλάδα…)

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ίδιο ταξίδι ο Καρύ αποτύπωσε με μοναδικό ταλέντο τα γλυπτά του Παρθενώνα, ελάχιστα χρόνια πριν τη μερική καταστροφή τους στα 1687, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τους Ενετούς του Μοροζίνι, κάτι που μας επιτρέπει σήμερα να γνωρίζουμε τι απεικόνιζαν τα τμήματα που καταστράφηκαν…



Το τζαμί του Ολυμπιείου
Η ανωτέρω εικόνα του Ολυμπιείου, βέβαια, είναι ένα πρόχειρο σχεδίασμα, που δεν αποκαλύπτει τις ικανότητες του γάλλου ζωγράφου. Παρ’ όλα αυτά, περιέχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία: Δίπλα στο ναό, για παράδειγμα, δεξιά και μπροστά από τη μεγάλη συστοιχία των σωζόμενων κιόνων της νοτιοανατολικής γωνίας του, διακρίνεται ένας χαμηλός τετράγωνος περίβολος, που δεν είναι τίποτα άλλο από το υπαίθριο τζαμί που υπήρχε εκεί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το μοναδικό του είδους του στην πόλη. Σε αυτό ανήκει και το μικρό κτίσμα που υπάρχει στη ανατολική πλευρά του: πρόκειται πιθανώς για το μινμπάρ (minbar), την εξέδρα από την οποία κάνει τα κυρήγματά του ο ιμάμης.

Ο άτυχος 17ος κίονας
Ως γνωστόν, από τους 104 κορινθιακούς κίονες που είχε αρχικά ο ναός, σήμερα σώζονται μόνο 16: 13 στην νοτιοανατολική γωνία του και 3 σε συστοιχία στα νοτιοδυτικά, από τους οποίους ο ένας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στα 1852.

Την εποχή που ο Καρύ επισκέφθηκε την Αθήνα υπήρχε ακόμη ένας κίονας στη δυτική πλευρά του ναού, τον οποίο κατά τύχη διακρίνουμε στο αριστερό άκρο της εικόνας, πίσω από τον έναν από τους τρεις κίονες που σώζονται στα ΝΔ. (Οι άλλοι δύο βρίσκονται εκτός εικόνας…) Σύμφωνα με μία εκδοχή, αυτόν τον 17ο κίονα ανατίναξε στα 1759 ο τότε τούρκος κυβερνήτης των Αθηνών Μουσταφά Αγάς Τζισδαράκης για να χρησιμοποιήσει το υλικό της ως ασβέστη στην ανέγερση του ομώνυμου τζαμιού στο Μοναστηράκι, στη ΒΔ γωνία της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Τα χρόνια εκείνα η πρακτική αυτή δεν ήταν ασυνήθιστη. Ωστόσο, ο κόσμος τότε πίστευε ότι κάτω από τις αρχαίες κολώνες κρύβονταν συμφορές, που απελευθερώνονταν όταν αυτές έπεφταν. Έτσι, όταν αργότερα την ίδια χρονιά ξέσπασε πανούκλα στην Αθήνα, η κατηγόρια έπεσε στον βανδαλισμό του Τζισδαράκη, τον οποίο ο τελευταίος πλήρωσε με ένα μεγάλο πρόστιμο και με την απώλεια της θέσης του… (Σήμερα είναι γνωστό ότι την πανούκλα μετέφερε στην Αθήνα ένα καράβι από την Κρήτη. Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο άτυχος κίονας προερχόταν από τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού…)

Ένα τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο της εικόνας είναι τα ερείπια του λεγόμενου κελιού του Στυλίτη πάνω στο επιστύλιο των κιόνων της ΝΑ γωνίας του ναού. Επιφυλασσόμαστε, όμως, να αναφερθούμε σε αυτά εκτενώς σε μελλοντική ανάρτηση…

Δημιουργός
Ζακ Καρύ (Jacques Carrey)

Άλλα στοιχεία
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Bibliothèque Nationale de France





Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only