Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Αμφίπολη: Ξαναπιάνει δουλειά μετά από 5 χρόνια το αυτοκίνητο της ανασκαφής


Ένα νέο κεφάλαιο για την Αμφίπολη θα αρχίσει να ξαναγράφεται… Θα εκτελεστεί η μελέτη αναστήλωσης του 2015 που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη ηγεσία.

της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

Το αυτοκίνητο της ανασκαφής του 2014, επιστρέφει μετά από 5 χρόνια στον Τύμβο Καστά...Kινητικότητα αρχίζει πάλι έντονα να παρατηρείται στο λόφο Καστά και το περίφημο μνημείο της Αμφίπολης που λούστηκε το φως της δημοσιότητας το 2014 για να βυθιστεί στην αφάνεια έκτοτε, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.

ΣΧΕΔΙΟ: Γερ. Γ. Γερολυμάτος

Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας σχολιάζουν μεταξύ τους για το περίφημο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τις μετακινήσεις τους - κι επανακάμπτει δριμύτερο -  ότι «οι αξιομνημόνευτες επιδόσεις του κορυφώθηκαν όταν για ενάμιση περίπου μήνα κινούνταν χωρίς όπισθεν...» Ιδιοκτήτης του είναι ο δρ. Δημήτρης Εγγλέζος γνωστότατος πολιτικός μηχανικός και μέλος της ανασκαφικής ομάδας, ενώ το αυτοκίνητο αυτό, όπως λένε χαριτολογώντας, είναι το μόνο που έλαβε το όνομα «Αστραχάν» εξαιτίας της αντοχής του από τα χερια του Κώστα, του ανυπέρβλητου οδηγού του...

  • Αρχίζουν ξανά ανασκαφές στην Αμφίπολη; Όχι, είναι η απάντηση των πηγών του TheTOC. «Θα εκτελεστεί η μελέτη του  2015 που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη ηγεσία».

Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν από το τέλος της θρυλικής ανασκαφής - και παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα από επίσημα χείλη - το μνημείο δεν αναδείχτηκε.

►Ένα μνημείο, σημειωτέον, που θα μπορούσε να είναι επισκέψιμο ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2015, έμεινε χρόνια με ανολοκλήρωτες τις απαιτούμενες εργασίες στερέωσης και συντήρησής του.
 «Οι εν λόγω εργασίες ... εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν αρχές Αυγούστου», ανέφερε σε ενημέρωσή της η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στις 5 Ιουλίου 2019 - δείχνοντας σπουδή που είχε να παρουσιαστεί χρόνια δύο ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΕ ΥΠΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 


Ξεκινά μια νέα εποχή για την Αμφίπολη, λοιπόν, αδιαμφισβήτητα. Η ομάδα που εργάζεται σιωπηρά από το 2018 με τη διάθεση ποσού ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ (αν και με προβλήματα από την προηγούμενη ηγεσία) επιδιώκει τώρα γρηγορότερους ρυθμούς με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας και την εκτέλεση της μελέτης του 2015.
Το μνημείο, ωστόσο, θέλει πολλή δουλειά για να αναδειχθεί όπως πρέπει. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ήδη ένα πλήρες εργοτάξιο συστηματοποιημένο.


Σύμφωνα επίσης με τις πληροφορίες του TheTOC επίκειται αναστήλωση του περιβόλου του μνημείου με το υλικό που έχει ταυτισθεί από το 2013.


Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι στις αρχές του 2021 το μνημείο θα είναι σε ένα μεγάλο σημείο του επισκέψιμο.
΄Ενα νέο κεφάλαιο για την Αμφίπολη, λοιπόν, θα αρχίσει να ξαναγράφεται…
πηγη ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only