Οι επιστήμονες από τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν βρήκαν ένα ενοποιημένο σύστημα οχύρωσης στα βόρεια σύνορα της αρχαίας Βακτρίας του Ελληνοβακτριανού βασιλείου . Αυτή η χώρα υπήρχε στον 3ο αιώνα π.Χ. Το φρούριο που βρέθηκε ελέγχει τα σύνορα και προστατεύει τις οάσεις της Βακτρίας από τις επιδρομές των νομάδων.
Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., σημαντικό τμήμα της περιοχής της Κεντρικής Ασίας ανήκε στη Βακτριανή, η οποία, ως ξεχωριστή σατραπεία, ανήκε στην αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών.
Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ
|
Διόδοτος Α΄ της Βακτρίας |
Πρόσφατα, Ρώσοι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τις ανασκαφές σε αυτόν τον τομέα και καθόρισαν τον χρόνο κατασκευής του φρουρίου: περίπου στα 95-90 χρόνια του 3ου αιώνα π.Χ., την εποχή του Αντίοχου Α και στην αρχή του σχηματισμού του κράτους των Σελευκιδών. Το φρούριο κατοικήθηκε για περίπου 150 χρόνια.
Το οχυρό
Αποτελούσε από ένα κύριο τετράγωνο με σχήμα διαμαντιού, μια τριγωνική ακρόπολη ,το φυλακτήριον (phylacterion), που περιβάλλεται από ισχυρούς διπλούς τοίχους με εσωτερική στοά πλάτους περίπου εννέα μέτρων και με τοίχους επεκτάσεως, οι οποίοι ενισχύθηκαν με 13 ορθογώνιους πύργους, τρεις από τους οποίους ήταν εξωτερικά . Έξω από το φρούριο υπήρχε μια αγορά όπου οι κάτοικοι έφερναν τα διάφορα αγαθά που χρειάζονταν οι στρατιώτες των φρουρίων.
Οι αρχαιολόγοι κατέγραψαν τη θέση κάθε αντικειμένου χρησιμοποιώντας έναν Γεωδαιτικό σταθμό ή το GPS και στη συνέχεια το έκαναν σε ένα ενιαίο σχέδιο που αποτυπώνεται με το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, κατάφεραν οι επιστήμονες να διαπιστώσουν πού ήταν η αγορά, «έτρεξαν» το δρόμο προς την είσοδο του φρουρίου και καθόρισαν τον τόπο της επίθεσης, αυτής που καταστράφηκε το φρούριο : ...
Υπήρχαν πάνω από 200 βέλη , αιχμές από βέλη και άκρες από δόρατα που είχαν τα στρατεύματα. Είναι περίεργο ότι το προτεινόμενο πεδίο της μάχης βρίσκεται στα ανατολικά του φρουρίου, γεγονός που υποδηλώνει ένα πιθανό περιβάλλον όπου η ανακάλυψη του εχθρού έγινε μέσω ενός συστήματος συνοριακών οχυρώσεων που φυλασσόταν και πιθανά δεν περίμεναν από εκεί επίθεση .
Οι πολεμιστές που υπερασπίστηκαν το οχυρό, σημερινή ονομασία Ουζούνταρ, φορούσαν θωράκιση: στο εσωτερικό του τοίχου του νοτιοδυτικού οχυρού , οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πανοπλίες και δύο δεξιόστροφα στραβωμένα σιδερένια κράνη. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν μπορούν να καθορίσουν ακριβώς ποιο είδος κράνους είναι αυτά τα μπαλώματα - ίσως μια ψευτοαττική (Αττικού τύπου περικεφαλαία ) ομάδα ή Τύπος της Μήλου , οπότε είναι ακόμα πιθανό ότι αυτά είναι τα ίδια κράνη,ίδιος τύπος, που φορούσε ο Αλέξανδρος αλλά και κατά την περίοδο του Αντίοχου Α' Σωτήρα
"Τα ευρήματα αυτά είναι εντυπωσιακά: οι άμεσες αναλογίες είναι γνωστές από τον ναό Takhti-Sanga, αλλά εκεί ήταν χάλκινοι και βρήκαμε θραύσματα σιδήρου στο Uzundar. Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο λίγα δείγματα και γλυπτά με τα οποία συγκρίνονται αυτές οι παραγναθίδες και πως αυτές τελικά καθορίζονται Είχαμε επίσης βρει στοιχεία στερέωσης, τα οποία δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την τεχνολογία κατασκευής, σύμφωνα με την παράδοση, αλλά η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα απαιτεί μακρά έρευνα ", λέει η Nigora Dvurechenskaya, ερευνητής στο Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας, επικεφαλής ανασκαφής της Βακτριανής αποσπασμένη στην Αρχαιολογική αποστολή της Κεντρικής Ασίας.
Κεραμικά ευρήματα από το οχυρό |
- Ηλιοκλής Α΄ της Βακτρίας - Ο Ηλιοκλής ήταν γιoς του Ευκρατίδη Α΄ και ανέβηκε στον θρόνο δολοφoνώντας τον αδελφό του Πλάτωνα, ο οποίος είχε δολοφονήσει τον πατέρα τους. Βασίλεψε στο θρόνο της Βακτρίας και της Ινδίας από το 159 π.Χ. ως το 130 π.Χ.Ο Ηλιοκλής ήταν και ο τελευταίος Έλληνας βασιλιάς της Βακτρίας, αφού μετά το θανατό του εισέβαλαν Σκυθικές φυλές καταλαμβάνοντας πολλά εδάφη και χωρίζοντας τη χώρα σε δύο ή και περισσότερα βασίλεια.
Μια τέτοια ποικιλία αποδεικνύει ότι η Βακτριανή στην αρχή του σχηματισμού του Σελευκιδικού βασιλείου ήταν μέρος της κυκλοφορίας του αναπτυγμένου νομισματικού συστήματος .
Απεικόνιση όλου του συμπλέγματος του Ελληνοβακτριανού φρουρίου |
-Institute of Archaeology Russian Academy of Sciences
-ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
ΕΚ.ΤΟΥ.ΣΥΝΕΡΓΆΤΗ
ΜΑΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
Σας
προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το
στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως
επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com
τα video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.
Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το
στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.