Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Οι ποταμοί του κόσμου σε χάρτες // Υδρογραφικά δίκτυα και υδρολογικές λεκάνες των μεγαλύτερων ποταμών του πλανήτη.

Οι εκτάσεις των ποταμών σε χάρτες ανά τον πλανήτη. 
Υδρογραφικά δίκτυα και υδρολογικές λεκάνες των μεγαλύτερων ποταμών του πλανήτη.


Εισαγωγή


Στο παρόν άρθρο ταξιδεύουμε σε όλο σχεδόν τον πλανήτη ακολουθώντας τους δρόμους του νερού μέσα από εντυπωσιακούς χάρτες, όπου φαίνεται αρκετά καθαρά και κατανοητά η έκταση των υδρολογικών λεκανώντων μεγαλύτερων ποταμών του πλανήτη. Οι χάρτες έχουν προκύψει μέσα από ψηφιακή επεξεργασία δορυφορικών εικόνων και κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Εδώ συγκεντρώσαμε μερικούς ενδεικτικούς χάρτες θέλοντας αφενός να δείξουμε την έκταση τους και αφετέρου να ευαισθητοποιήσουμε προς την προστασία τους. 

Καλό μας ταξίδι.


Δύο Ορισμοί

Ξεκινάμε με 2 ορισμούς για να είναι κατανοητό περί τίνος μιλάμε και το τι φαίνεται στις εικόνες που θα ακολουθήσουν. Ορίζουμε το Υδρογραφικό Δίκτυο και την Υδρολογική λεκάνη.


Παράδειγμα:
Παράδειγμα:

Με απλά λόγια: υδρολογική λεκάνη ενός ποταμού είναι εκείνη η επιφάνεια γης όπου όποια σταγόνα βροχής πέσει πάνω της θα καταλήξει στις εκβολές αυτού του ποταμού.

Με αυτό κατά νου ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι σε όλο τον πλανήτη, για να γνωρίσουμε τις υδρολογικές λεκάνες και τα δίκτυα των ποταμών μέσα σε αυτές.Στάση 1: Αμερική Βόρεια (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή με το μωβ χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Μισσισσιππή. 

Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή με το μωβ χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Μισσισσιππή. 

Λεπτομέρεια του άνω χάρτη στο σημείο των εκβολών του Μισσισσιππή.Στάση 2: Αμερική Νότια


Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή με το γαλάζιο χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Αμαζόνιου. 


Η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Αμαζόνιου. 


Η υδρολογική λεκάνη του ποταμού Αμαζόνιου. 


Η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Αμαζόνιου. Στάση 3: Ευρώπη


Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή δεξιά με το κόκκινο χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Βόλγα (ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης). Στο κέντρο της Ευρώπης με μωβ χρώμα φαίνεται η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Δούναβη. 


 Η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Δούναβη.


Η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Πάδου στην Βόρεια Ιταλία. 


Οι χώρες της Ευρώπης με διαφορετικό χρώμα αλλά με κοινά υδρογραφικά δίκτυα.


Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης με διαφορετικό χρώμα αλλά με κοινά υδρογραφικά δίκτυα.Στάση 4: Οι ποταμοί της Ελλάδας που βγαίνουν εκτός συνόρων

Ποταμός Νέστος

Υδρολογική λεκάνη Νέστου

Ποταμός Αξιός


Υδρολογική λεκάνη ΑξιούΠοταμός Αωός

Υδρολογική λεκάνη Αωού


Ποταμός Έβρος

Υδρολογική λεκάνη Έβρου


Στάση 5: Αφρική

Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή δεξιά με το κόκκινο χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Νείλου (ο μεγαλύτερος ποταμός της Αφρικής και δεύτερος του κόσμου). Στο κέντρο της Αφρικής με μπλε χρώμα φαίνεται η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Κονγκό. Η ανάπτυξη του ποταμού Νείλου από τις πηγές του (Ουγκάντα) μέχρι τις εκβολές του (Αίγυπτος). 


Η ροή του Νείλου στην Αίγυπτο, το Δέλτα και οι εκβολές του στην Μεσόγειο. Είναι εμφανές ότι αποτελεί όαση ζωής στην έρημο που τον περιτριγυρίζει. 


Η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Κονγκό.
Στάση 6: Ασία (Κίνα και Ινδία)

Ινδία

Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή στον Βορρά με το γαλάζιο χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Γάγγη. Τα όρια που φαίνονται είναι τα όρια του κράτους της Ινδίας.

 Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή στον Βορρά με το γαλάζιο χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Γάγγη. Τα όρια που φαίνονται είναι τα όρια του κράτους της Ινδίας.Το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Γάγγη (γαλάζιο). 


Κίνα


Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή στο κέντρο με το πράσινο χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Γιανγκτσέ (Μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας και τρίτος στον κόσμο). 


Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. Η τεράστια περιοχή στο κέντρο με το πράσινο χρώμα είναι η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Γιανγκτσέ (Μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας και τρίτος στον κόσμο).


Η υδρολογική λεκάνη και το υδρογραφικό δίκτυο του ποταμού Γιανγκτσέ. 


Λεπτομέρεια του άνω χάρτη στην περιοχή του Πεκίνου


Λεπτομέρεια του άνω χάρτη στην περιοχή βόρεια του ΘιβέτΣτάση 6: Ωκεανία (Αυστραλία)

Κάθε διαφορετικό χρώμα υποδηλώνει διαφορετικό υδρογραφικό δίκτυο. _________________________________________________________________________________

Έρευνα:
Θεοδοσόπουλος Δημήτρης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Θησέας Κόκκινος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Πηγές εικόνων:

Υδρογραφικό δίκτυο Αττικής
Θησέας Κόκκινος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. [Πρόγραμμα: QGIS]

Ποταμοί του Κόσμου
1. http://imgur.com/gallery/N4cUA
2. https://www.etsy.com/shop/GrasshopperGeography
3. http://www.seattlepi.com/local/science/article/Viral-maps-show-all-U-S-Europe-river-basins-in-10159099.php#photo-11605129
4. www.peru-explorer.com
5. fineartamerica.com
6. http://www.globalrivers.org/
7. http://assets.panda.org/img/original/danubemap.gif
8. http://www.inweb.gr/
9. https://upload.wikimedia.org


ΠΗΓΗ geomythiki.blogspot.

Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only