Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Γιατί έδιωξαν τον Αβραάμ από την Αίγυπτο;

Γνωρίζουμε ότι ο Αβραάμ έφυγε από την Αίγυπτο, αλλά πολλοί αγνοούν τον λόγο. Υπάρχουν κι άλλα «περίεργα» και όχι τόσο ηθικά πράγματα που περιγράφονται στην Γένεση, μεπρωταγωνιστές ανθρώπους -υποτίθεται- του Θεού.
Αφού έστειλε ο Θεός τον Αβραάμ στη χώρα Χαναάν, ο Θεός δοκίμασε και πάλι την πίστη του. Αυτή τη φορά η πίστη του Αβραάμ κλονίστηκε. Ενώ ο Αβραάμ ζούσε στη Χαναάν, ένας μεγάλος λιμός απλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Έπεσε πολύ λίγη βροχή και με λίγο νερό για τις καλλιέργειες, ήταν δύσκολο να βρεθεί τροφή. Ο Αβραάμ και η σύζυγός του (και ετεροθαλής αδερφή του, είχαν τον ίδιο πατέρα, τον Θάρα), Σάρα, αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Αίγυπτο και να ζήσουν εκεί μέχρι να περάσει ο λιμός.
Ο Θεός δεν διέταξε τον Αβραάμ (φωτό) να το κάνει αυτό. Ο Αβραάμ αποφάσισε από μόνος του να μετακομίσει στην Αίγυπτο. Στο δρόμο προς την Αίγυπτο, ο Αβραάμ συνειδητοποίησε ότι η ομορφιά της Σάρα θα μπορούσε να είναι πρόβλημα (ΥΓ.2) Φοβόταν ότι οι Αιγύπτιοι θα σκότωναν τον Αβραάμ για να πάρουν τη σύζυγό του.
Πρότεινε στην Σάρα να πουν στους Αιγυπτίους ότι ήταν αδελφή του αντί να παραδεχτεί ότι ήταν σύζυγός του. Ο Αβραάμ θεώρησε ότι εάν πίστευαν ότι η Σάρα ήταν αδελφή του, τότε θα τον περιποιούνταν καλά (Γέννεση, Κεφ 12, στιχ. 13).
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αξιωματούχοι του Φαραώ, είδαν την Σάρα και ανέφεραν στον Φαραώ την ύπαρξη της όμορφης γυναίκας. Μεταφέρθηκε στο παλάτι του Φαραώ για να γίνει μέρος του χαρεμιού ​​του. Και όπως περίμενε ο Αβραάμ, εξαιτίας της Σάρα, τον αντιμετώπιζαν καλά και του έδωσαν πρόβατα, βοοειδή, καμήλες και υπηρέτριες (Γέννεση, Κεφ 12, στιχ. 16).
Η Σάρα ήταν μόνο ένα μέλος του χαρεμιού ​​του Φαραώ και δεν είχε γίνει ακόμη μία από τις συζύγους του. Ο Θεός με τη σειρά του, προκάλεσε ασθένειες  στον Φαραώ και την οικογένειά του. Ο Φαραώ κάλεσε τον Αβραάμ και τον ρώτησε: «Τι μου έκανες; Γιατί δεν μου είπες ότι η Σάρα ήταν η γυναίκα σου;»
Ο Φαραώ επέστρεψε τη Σάρα στον Αβραάμ (φωτό) και τους ζήτησε να φύγουν από την Αίγυπτο. Έστειλε ανθρώπους για να βεβαιωθεί ότι ο Αβραάμ ήταν ασφαλής στο ταξίδι του και επέτρεψε στον Αβραάμ να πάρει όλα τα δώρα που του είχε δώσει ο Φαραώ. Ο Αβραάμ έγινε πολύ πλούσιος κατά την διαμονή του στην Αίγυπτο.
Στην Αίγυπτο δεν υπήρχε διαζύγιο, μόνο ο θάνατος μπορούσε να χωρίσει έναν άνδρα από την σύζυγό του, και σε ξένο έδαφος, ένας άνδρας θα μπορούσε να σκοτωθεί για να του πάρουν την γυναίκα.
Το ψέμμα του Αβραάμ ότι η Σάρα ήταν αδερφή του, ήταν στην πραγματικότητα μισή αλήθεια. Η Σάρα ήταν πράγματι ετεροθαλής αδερφή του, έτσι ο Αβραάμ επέλεξε να πει στον Φαραώ μόνο μέρος της αλήθειας.
Σύμφωνα με αρχαία κείμενα, ένας Άραβας σεϊχης θεωρούταν πλούσιος όταν κατείχε εκατό έως διακόσιες σκηνές, εξήντα έως εκατό καμήλες και χίλια πρόβατα και κατσίκες. Η Βίβλος λέει ότι ο Αβραάμ ήταν πολύ πλούσιος, οπότε πρέπει να υποθέσουμε ότι κατείχε πολύ περισσότερα απ’όσα είχε στην ιδιοκτησία του ένας βοσκός.
Οι τρεις περιπτώσεις στην Γένεση που παρουσίασαν τις συζύγους τους ως αδελφές τους
Την πρώτη περίπτωση την αναφέραμε ήδη και βρίσκεται στο Κεφάλαιο 12 της Γένεσης. Ήταν όταν ο Αβραάμ παρουσίασε την σύζυγό του, Σάρα ως αδελφή του. Η Σάρα πήγε στο χαρέμι του Φαραώ και ο Αβραάμ έλαβε πολλά αγαθά και υπηρέτες ως αντάλλαγμα.
Η δεύτερη περίπτωση βρίσκεται στο Κεφάλαιο 20 όταν ο Αβραάμ μεταναστεύει στη νότια περιοχή των Γεράρων, όπου ο βασιλιάς λεγόταν Αβιμέλεχ. Ο Αβραάμ δηλώνει ότι η Σάρα, η σύζυγός του, είναι στην πραγματικότητα  αδελφή του, οδηγώντας τον Αβιμέλεχ να προσπαθήσει να κάνει τη Σάρα σύζυγό του.
Ωστόσο, ο Θεός παρενέβη πριν ο Αβιμέλεχ αγγίξει τη Σάρα. Ο Αβιμέλεχ παραπονιέται στον Αβραάμ, ο οποίος δηλώνει ότι η Σάρα είναι ετεροθαλής αδελφή του.
Ο Αβιμέλεχ στη συνέχεια επιστρέφει τη Σάρα στον Αβραάμ και του δίνει ως δώρο ζώα και υπηρέτες ως ένδειξη συγγνώμης και επιτρέπει επίσης στον Αβραάμ να κατοικήσει οπουδήποτε στα Γεράρα.
Ο Αβιμέλεχ δίνει επίσης 1000 δίδραχμα στον Αβραάμ για την ντροπή που τους προκάλεσε (φωτό –πίνακας του Wenceslas Hollar, ο Αβιμέλεχ λέει «Τι μας έκανες;»). Ο Αβραάμ προσεύχεται τότε για τον Αβιμέλεχ και ο βασιλιάς και η σύζυγός του και οι παλλακίδες του κατορθώνουν να συλλάβουν παιδιά, που δεν μπορούσαν προηγουμένως.
Η τρίτη περίπτωση βρίσκεται στο Κεφάλαιο 26 όπου ο Ισαάκ (ο γιος του Αβραάμ και της Σάρα) ο οποίος, για να αποφύγει ένα λιμό, μεταναστεύει στη νότια περιοχή των Γεράρων, όπου ο βασιλιάς ονομάζεται και πάλι Αβιμέλεχ (προφανώς είναι ο ίδιος).
Ο Θεός έχει πει στον Ισαάκ να το κάνει αυτό, ο οποίος τον διατάζει επίσης να αποφύγει την Αίγυπτο και του υπόσχεται την εκπλήρωση του όρκου που έδωσε στον Αβραάμ. Ο Ισαάκ δηλώνει ότι η Ρεβέκκα, η σύζυγός του, είναι στην πραγματικότητα αδελφή του, καθώς ανησυχεί ότι οι Φιλισταίοι διαφορετικά θα τον σκότωναν για να παντρευτούν τη Ρεβέκκα.
Μετά από λίγο, ο Αβιμέλεχ βλέπει τον Ισαάκ να χαριεντίζεται με την Ρεβέκκα και δηλώνει ότι πρέπει να είναι η σύζυγος του Ισαάκ και όχι αδελφή του.
Ο Αβιμέλεχ τότε διατάζει κανένας κάτοικος των Γεράρων να μην τολμήσει να τους κάνει κακό, αλλιώς θα τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου. Ο Ισαάκ συνεχίζει να ζει στην περιοχή και γίνεται πλούσιος καλλιεργώντας κριθάρι, και απέκτησε κοπάδια και πολλά χωράφια, κάνοντας τους Φιλισταίους στα Γεράρα να τον φθονούν για τον πλούτο του, οπότε ο Αβιμέλεχ έδιωξε τον Ισαάκ.
Ο Λωτ και οι κόρες του
Πριν ο Θεός καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα, επετράπη στον Λωτ (ανιψιό του Αβραάμ) να μετακομίσει με τις δύο κόρες του στην κοντινή πόλη Σηγώρ. Η Γένεση δεν διευκρινίζει γιατί ο Λωτ φοβήθηκε να ζήσει στη Σηγώρ, και αντί να ζήσει στην πόλη, πήγε στα βουνά, όπου και αυτός και οι δύο κόρες του έζησαν σε μια σπηλιά.
Η μεγαλύτερη κόρη του Λωτ σκέφτηκε μια ιδέα που παρουσίασε στην μικρότερη αδελφή της. Υπενθύμισε στην μικρότερη αδελφή της ότι δεν είχαν ακόμα παιδιά και δεν υπήρχαν άλλοι άντρες εκεί με τους οποίους θα μπορούσαν να κάνουν σεξ.
Σημείωσε ότι ο πατέρας τους γερνούσε και πρότεινε στην νεότερη αδερφή να δώσουν κρασί στον Λωτ για να τον μεθύσουν και ενώ αυτός ήταν μεθυσμένος, να κοιμηθούν μαζί του (φωτό).
Η μεγαλύτερη κόρη έβαλε μπρος το σχέδιό της. Αυτός δεν κατάλαβε τίποτα. Όταν πέτυχε το σχέδιό της, η μεγαλύτερη κόρη πρότεινε στην νεότερη αδελφή να κοιμηθεί κι αυτή με τον πατέρα της. Ως αποτέλεσμα αυτής της αιμομικτικής σχέσης με τον πατέρα τους, και οι δύο αδελφές έμειναν έγκυες.
Η μεγαλύτερη κόρη γέννησε ένα γιο που ονόμασε Μωάβ. Ο Μωάβ μεγάλωσε και έγινε ο γενάρχης των Μωαβίτων. Η νεώτερη κόρη γέννησε έναν γιο που ονόμασε Αμμάν και έγινε ο γενάρχης της φυλής των Αμμανιτών (Γέννεση, Κεφ 19, στίχοι 30-38).
Εύλογες απορίες
Ο Θεός έδωσε την υπόσχεση (Διαθήκη) στον Αβραάμ ότι θα τον τιμούν όλες οι φυλές της γης και θεωρείται ένας από τους πατριάρχες των Εβραίων και παράδειγμα πιστού ανθρώπου. Το περίεργο είναι ότι αυτός ο άνθρωπος ουσιαστικά εκπόρνευσε την γυναίκα του, Σάρα, στον Φαραώ (φωτό), για να αποκτήσει υλικά αγαθά και υπηρέτες.
Ο Θεός στέλνει αρρώστιες στον Φαραώ, αν και ο ίδιος δεν γνώριζε ότι είχε πάρει στο χαρέμι του, τη σύζυγο κάποιου άλλου άνδρα. Τι έφταιγε ο Φαραώ;
Το ίδιο έκανε o Αβραάμ και με τον Αβιμέλεχ.  Παρ’όλα αυτά δίνει 1000 δίδραχμα στον Αβραάμ για το κακό που τους προκάλεσε, ενώ δεν καταλαίνουμε τι κακό έκανε ο Αβιμέλεχ. Και πάλι ήταν ο Αβραάμ που απέκρυψε ότι η Σάρα ήταν η σύζυγός του.
Ο Ισαάκ επανέλαβε το ψέμμα του πατέρα του στον Αβιμέλεχ, αλλά και πάλι αυτός δεν τους τιμώρησε, διέταξε να μην τους πειράξει κανένας και ο Ισαάκ έγινε πάμπλουτος στα Γεράρα.
Παρατηρούμε συνεχώς ότι τα ψέμματα του Αβραάμ και τους Ισαάκ δεν τιμωρούνται και ότι αντίθετα επιβραβεύονται με υλικά αγαθά.
Όταν ο Θεός κατέστρεψε με θειάφι και φωτιά τα Σόδομα και τα Γόμορρα, η σύζυγος του Λωτ που γύρισε και κοίταξε πίσω της την καταστροφή έγινε στήλη άλατος (Κεφ 19, στιχ. 26), αλλά ο Λωτ που είχε αιμομικτική σχέση με τις κόρες του (ΥΓ.3) και με τις οποίες έκανε δύο παιδιά, θεωρείται καλός άνθρωπος.
Μάλιστα, ο Λωτ (φωτό) εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 9 Οκτωβρίου μαζί με τον θείο του, Αβραάμ, αν και οι δύο έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού και την ίδρυση του Χριστιανισμού!
ΥΓ.1: Για το παρόν άρθρο χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι πρωτότυπες πηγές από την Γένεση. Όλες οι διαθέσιμες πηγές που υπάρχουν στο Διαδίκτυο στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά από τους Μαρτύρες του Ιεχωβά ή τους Πεντηκοστιανούς ή οποιαδήποτε άλλη αίρεση, αγνοήθηκαν.
ΥΓ.2: Η Σάρα ήταν 65 χρόνων όταν πήγε στην Αίγυπτο και έζησε συνολικά 127 χρόνια. (Ο Αβραάμ πέθανε 175 ετών και ο πατέρας του, Θάρα, 205 ετών). Έτσι, την εποχή του ταξιδιού της στην Αίγυπτο θεωρούταν «μεσήλικη». Δεν είχε παιδιά μέχρι τότε. Κείμενα από την Αίγυπτο εκείνης της εποχής δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι άνδρες θεωρούσαν ότι οι Αιγύπτιες ήταν αρκετά άσχημες, και έτσι προτιμούσαν τις ξένες γυναίκες.

ΥΓ.3: Η αιμομιξία στην Παλαιά Διαθήκη είναι αρκετά συνηθισμένη. Ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ επειδή τον ζήλευε που θα νυμφευόταν αδελφή τους, Ακλίμα, που ήταν πιο όμορφη από την άλλη αδελφή τους, Αουάν που τελικά νυμφεύτηκε ο Κάιν και με την οποία έκαναν τον Ενώχ.


Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη Ομάς Ελλήνων Όλυμπος




Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 





Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only