Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Τι να κάνω για το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα Το καλοκαίρι, η συχνή και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, προκαλεί επίσης αφυδάτωση και ξηρότητα στις εκτεθειμένες κυρίως επιφάνειες.


Στυλιανή Κασούλη – Σκούμα, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος, Επιστημ. Συνεργάτης Δερματολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ

Το δέρμα μας περιβάλλεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίων.  Οταν συμβαίνουν αλλαγές σε αυτό το υδρολιπιδικό στρώμα, προκύπτει εξάτμιση του νερού της επιδερμίδας με ταχύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονης αφυδάτωσης και ξηρότητας. Το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα είναι τραχύ με έντονη απολέπιση και κνησμό.

Αίτια εμφάνισης ξηρότητας στο δέρμα

Παθολογικά αίτια
Σακχαρώδης διαβήτης
Νεφρική ανεπάρκεια
Υποθυρεοειδισμός
Ατοπική δερματίτιδα, ιχθύαση, ψωρίαση
Λέμφωμα κ.λ.π
Μη παθολογικά αίτια
Περιβαλλοντικές συνθήκες
Ο κρύος καιρός και ο ψυχρός αέρας του χειμώνα αφαιρούν την υγρασία από το δέρμα, η χρήση κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού ξηραίνουν επίσης την ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ξηρότητα κυρίως στα άκρα, στους γλουτούς και στην κοιλιά. Το καλοκαίρι, η συχνή και παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, προκαλεί επίσης αφυδάτωση και ξηρότητα στις εκτεθειμένες κυρίως επιφάνειες.

Ζεστό μπάνιο
Τι πιο θελκτικό για τον χειμώνα από ένα πολύ ζεστό ντους. Η έκθεση όμως στο καυτό νερό, ιδίως η παρατεταμένη, αφαιρεί το προστατευτικό λίπος του δέρματος, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και να ξηραίνεται.

Χρήση σκληρών σαπουνιών
Το σαπούνι σε μεγάλη ποσότητα και ιδίως όταν συνδυάζεται με σκληρό σφουγγάρι, αφαιρεί τον προστατευτικό μανδύα λίπους του δέρματος και το ξηραίνει. Τα καθαριστικά ιδίως με αλκοόλ, όπως είναι τα αντισηπτικά και τα απολυμαντικά gel χεριών, στεγνώνουν πολύ την επιδερμίδα και προκαλούν δερματίτιδα.

Φάρμακα
Συνήθως ξηρότητα προκαλούν τα διουρητικά  που χορηγούνται στην θεραπεία της υπέρτασης, η ισοτρετινοΐνη που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ακμής καθώς και η χημειοθεραπεία.

Αντιμετώπιση: Τι πρέπει να κάνουμε

Χρησιμοποιούμε στο ντους υγρά καθαριστικά με μαλακτικές ιδιότητες, χωρίς σφουγγάρι και αμέσως μετά εφαρμόζουμε σε νωπό δέρμα, μια αρκετά παχιά και λιπαρή κρέμα σώματος. Αποφεύγουμε το πολύ συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδίως με σκληρά σαπούνια ή gel με οινόπνευμα ή απολυμαντικά.  Καλό είναι μετά το πλύσιμο να χρησιμοποιούμε αμέσως κρέμα χεριών.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αφυδατώνεται το δέρμα από την έντονη ηλιοθεραπεία, είναι προτιμότερη η χρήση λιγότερο λιπαρών προϊόντων, μετά το μπάνιο, όπως είναι οι after sun lotions.

Όταν η ξηρότητα οφείλεται σε φάρμακα συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για πιθανή αλλαγή της δόσης ή της συγκεκριμένης ουσίας.

Σε περίπτωση νοσημάτων που προκαλούν ξηρότητα του δέρματος, συνήθως η αντιμετώπιση τους βελτιώνει και το πρόβλημα. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις καλό είναι να αξιολογήσει την κατάσταση ο δερματολόγος ιατρός ώστε να προτείνει και την ενδεδειγμένη αγωγή.

πηγη .iatronet


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube. https://www.youtube.com/channel/UClTha-_dzVhSPMB831VKRFA
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only