Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Ο Ζωδιάκης της Dendera


Όταν ο Denon ανακάλυψε για πρώτη φορά το Ναό του Hathor στη Dendera τον Ιανουάριο του 1799, συνέβη σε ένα μικρό πέτρινο παρεκκλήσι στην οροφή, βρήκε μια μεγάλη κυκλική πλαστική επιφάνεια, ή ζωδιακό. Δεν είχε χρόνο να σχεδιάσει αυτό το τεχνούργημα στην πρώτη επίσκεψή του, αλλά όταν επέστρεψε, αργότερα την άνοιξη, κατάφερε να κάνει σχέδιο , παρόλο που το πλατύσφαιρο αποτελούσε τμήμα της οροφής και το παρεκκλήσι ήταν σχεδόν σχεδόν σκοτεινό. Δημοσίευσε το σχέδιο του στο Ταξίδι του το 1802.
Ο Vivant Denon δημοσίευσε την πρώτη ζωγραφική του Zodiac στοVoyage dans la Basse et la Haute Égypte (Παρίσι, 1802). Δεδομένου ότι ο ζωδιακός κόσμος βρισκόταν στο ταβάνι ενός σκοτεινού παρεκκλησίου, έπρεπε να ξαπλώνει στην πλάτη του και να τραβάει από το φως των κεριών. 

Από το Voyage dans la Basse και το Haute Égypte 

Λίγο μετά ο Ντενόν έκανε το σκίτσο του, το πρώτο κύμα των μηχανικών-αρχαιολόγων έφτασε στη σκηνή και οι Jollois και Devilliers έκαναν πολύ πιο προσεκτική απόδοση του ζωδιακού κύκλου , αν και εργάζονταν και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ξαπλωμένοι στις πλάτες τους και προσπαθώντας δείτε τις λεπτομέρειες της μαύρης πέτρινης οροφής από το φως των κεριών. Το σχέδιό τους τελικά θα δημοσιευθεί στον τέταρτο τόμο Antiquités της Περιγραφή . Ο ζωδιακός κύκλος ενθουσιάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους σαβανίτες, επειδή αν ήταν στην πραγματικότητα μια ακριβής απόδοση των θέσεων των αστερισμών που έγιναν στην αρχαιότητα, τότε θα έπρεπε να είναι δυνατή η ανάθεση μιας ημερομηνίας στην κατασκευή της. Και δεδομένου ότι δεν υπήρχαν άλλες σκληρές ημερομηνίες γνωστές για την αρχαία Αίγυπτο (επειδή κανείς δεν μπορούσε ακόμη να διαβάσει ιερογλυφικά), αυτό ήταν μια εντυπωσιακή πιθανότητα. 



Ο Prosper Jollois και ο Edouard Devilliers ήταν μέλη μιας ερευνητικής ομάδας που έπρεπε να μελετήσει τεχνικές άρδευσης στην Άνω Αίγυπτο. Όταν έμαθαν για τον Ζωδιακό από τον Denon, επισκέφθηκαν τη Dendera και έκαναν μια πιο προσεκτική μετρημένη ζωγραφική του τεχνούργου, το οποίο δημοσιεύθηκε αργότερα στην Περιγραφή de l'Égypte . Το μεγάλο σχήμα στα δεξιά είναι το Nut. 

Από την περιγραφή de l'Égypte Antiquités , v. 4


Όταν η ύπαρξη του ζωδιακού κύκλου έγινε γνωστή στους μελετητές στη Γαλλία, έγιναν πολλές προσπάθειες για τον υπολογισμό της ημερομηνίας κατασκευής, με μερικούς μελετητές να υποδηλώνουν ότι ο ζωδιακός κύκλος μπορεί να έχει ηλικία 14.000 ετών, πολύ μεγαλύτερος από τον ίδιο τον κόσμο, σύμφωνα με βιβλική χρονολογία. 



Κάτω Ζωδιακός, (σε χρώμα): Χρωματογραφία λιθογραφίας του Ζωδιακού Δέντρου, Landgraf Karl, Ζωδιακός ναός της Ντεντέρ. (Κοπεγχάγη, 1824) .

Ο ζωδιακός λίθος Dendera ήρθε να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα της αρχαιότητας και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τελικά κάποιος αποφάσισε να προσπαθήσει να εξαργυρώσει την αξία του. Το 1822 ένας κλέφτης αρχαιοτήτων Claude Lelorrain χρησιμοποίησε εκρηκτικά για να απομακρύνει τον Ζωδιακό από το πλέγμα του στην Dendera και τον έφερε πίσω στη Γαλλία, όπου αγοράστηκε από τον βασιλιά, για τη σημαντική τιμή των 150.000 φράγκων, και τέθηκε σε δημόσια προβολή. Τελικά κατατέθηκε στο Λούβρο, όπου μπορεί να δει σήμερα. 

Η άφιξη στο Παρίσι του μοναδικού τεχνούργου προκάλεσε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τους ζωδιακούς κύκλους από Γάλλους επιστήμονες και σύντομα εμφανίστηκε μια σειρά από πραγματείες. Ένας από τους πρώτους ήταν ο Jean-Baptiste Biot, ο οποίος πρότεινε μια πιο μετρημένη ημερομηνία 800 π.Χ. για τον ζωδιακό. Αυτό προκάλεσε μια απάντηση από τον Karl, το Landgrave της Hesse-Kassel και το βιβλίο του Karl είναι αξιοσημείωτο, διότι περιέχει μία από τις πιο γοητευτικές απεικονίσεις που έχουμε στον Ζωδιακό, με λεπτό παστέλ χρωματισμό. 


Champollion, ο οποίος ήταν τότε στα πρόθυρα της αποκρυπτογράφησης της ιερογλυπτικής ( βλ), προειδοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η πιο αξιόπιστη ημερομηνία θα έφθανε σίγουρα από τις επιγραφές που περιβάλλουν τον ζωδιακό κύκλο και ο Champollion μαντέψαμε ότι ήταν γλυπτό κατά την εποχή της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου, μετά την κατάκτηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Champollion θα αποδειχθεί σωστό. Ο ζωδιακός κύκλος χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ., λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Κλεοπάτρας. 
   


ΠΗΓΗ napoleon.lindahall.org


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only