Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Η Μεσογείτικη Πύλη



Συμβολή Όθωνος και Βασιλίσσης Αμαλίας στην Πλατεία Συντάγματος

Χρονολογία
Γύρω στο 1805

Πηγή
Η εικόνα προέρχεται από το βιβλίο «Views in Greece» (έκδοση: Λονδίνο, 1821) με τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις και χαρακτικά του ιρλανδού κλασικιστή και ζωγράφου Έντουαρντ Ντόντγουελ (Edward Dodwell) και του ιταλού ζωγράφου Σιμόνε Πομάρντι (Simone Pomardi). Ο πρώτος επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1801 και ξανά το 1805-1806, συνοδευόμενος αυτήν τη φορά από τον Πομάρντι.

Περιγραφή
Η Πόρτα της Μπουμπουνίστρας ή Μεσογείτικη Πύλη στα 1805, όπως την αποτύπωσε ο Έντουαρντ Ντόντουελ στο βιβλίο του «Views in Greece». Η Μεσογείτικη Πύλη ήταν μία από τις επτά πύλες του Τείχους του Χασεκή, που περιέκλειε την Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Το τείχος αυτό, που είχε κτιστεί βιαστικά το 1778 κατά διαταγή του τυραννικού βοεβόδα (κυβερνήτη) Χατζή Αλή Χασεκή, ήταν μια πρόχειρη κατασκευή με ύψος μικρότερο από 3 μέτρα και πάχος γύρω στα 80 εκατοστά, στην οποία είχαν χρησιμοποιηθεί και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαία οικοδομήματα. Ορισμένα μνημεία, μάλιστα, κατεδαφίστηκαν κατά διαταγή του Χασεκή για αυτόν το σκοπό.


Το τμήμα του επιστυλίου της Αδριάνειας Δεξαμενής που βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο.
Το τμήμα του επιστυλίου της Αδριάνειας Δεξαμενής που βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο.


Ανάμεσα σε αυτά και η πρόσοψη της Αδριάνειας Δεξαμενής στο Λυκαβηττό, τρία τμήματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν ως παραστάδες και υπέρθυρο στη Μεσογείτικη Πύλη. Το πιο εντυπωσιακό από αυτά είναι βέβαια το τμήμα από το μαρμάρινο επιστύλιο της δεξαμενής, με τη ρωμαϊκή επιγραφή. Με λίγη διάθεση εξερεύνησης θα το βρει κανείς σήμερα στον Εθνικό Κήπο, κοντά στο άγαλμα του Εϋνάρδου, σε μια σχετικά κρυφή γωνιά μαζί με άλλα ρωμαϊκά ερείπια.

Η Μεσογείτικη Πύλη βρισκόταν  στη σημερινή λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, στο ύψος της  οδού Όθωνος, και ονομαζόταν έτσι γιατί έφευγε από αυτήν ο δρόμος προς τα Μεσόγεια, τμήμα του οποίου συμπίπτει με τη σημερινή οδό Μουρούζη. Την έλεγαν, όμως, και Πόρτα της Μπουμπουνίστρας από την ομώνυμη πέτρινη κρήνη, που διακρίνεται στο σχέδιο και οφείλει τη χαρακτηριστική ονομασία της στο νερό της που έβγαινε με τόση δύναμη και θόρυβο ώστε «μπουμπούνιζε». Η κρήνη βρισκόταν μέσα από τα τείχη και το βουνό που διακρίνεται πίσω της, στο βάθος, είναι το όρος Αιγάλεω.


athensopenmuseum

Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only