Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Δείτε τα αρχαία αντικείμενα που εκλάπησαν από την περιοχή της Αμφίπολης και βρίσκονται στο Βρετανικό ΜουσείοΟι τότε εχθροί και τώρα φίλοι, αλλά και τα άλλοτε φίλια στρατεύματα -σε ρόλο «αρχαιολόγων»-, λεηλατούσαν τους τάφους στην Αμφίπολη, την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έπειτα από μία μικρή έρευνα διαπιστώσαμε ότι στο Βρετανικό Μουσείο εκτίθενται ευρήματα από την Αμφίπολη, τα οποία εκλάπησαν από τα τότε βρετανικά στρατεύματα που κύρια αποστολή είχαν να πολεμούν τους Βούλγαρους, αλλά ταυτόχρονα έβαζαν στον γυλιό τους όποιο αρχαίο αντικείμενο βρισκόταν μπροστά τους, γνήσιοι απόγονοι του λόρδου Έλγιν.

Το ίδιο συνέβη και με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με αποτέλεσμα να έχουμε τη δημοπρασία με τα αρχαία νομίσματα της Αμφίπολης στη Γερμανία.


Ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών Gorny and Μosch δημοπρατεί αρχαία νομίσματα της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία προέρχονται από την Αμφίπολη.


Κλεμμένα αρχαία αντικείμενα από την Αμφίπολη βρίσκονται στο βρετανικό Μουσείο


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουμε σήμερα, τα αρχαία αυτά ευρήματα της Αμφίπολης που διαθέτει το Βρετανικό Μουσείο έχουν την επιγραφή ότι είναι της εποχής του 6ου π.Χ. αιώνα. Έως τώρα δεν υπήρξε οποιαδήποτε ελληνική διεκδίκηση, όπως με την κλεμμένη Μετόπη του Παρθενώνα.


Τα ευρήματα αυτά υπολογίζεται ότι ανακαλύφθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες γύρω στο 1916-18. Μερικά εξ αυτών δόθηκαν από τους στρατιώτες στο Βρετανικό Μουσείο. Άλλα παραδόθηκαν από έναν Άγγλο γιατρό συλλέκτη, ο οποίος προφανώς υπηρετούσε κι εκείνος την ίδια εποχή στην Αμφίπολη και παράλληλα με τα στρατιωτικά του καθήκοντα έκανε ανασκαφές.

Δεν είμαστε βέβαιοι, αλλά η όλη πολιτική που ασκείται γύρω από αυτά τα άκρως ευαίσθητα ζητήματα μας κάνει να υποθέσουμε ότι ενδεχομένως το δικό μας Υπουργείο Πολιτισμού έχει πλήρη γνώση του εν λόγω θέματος, αλλά αποφεύγει να έρθει σε αντιπαράθεση και για αυτό με το Βρετανικό Μουσείο. Την ίδια στάση έχει τηρήσει το υπουργείο και για όσα έχουν κλέψει τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τα έχουν μεταφέρει σε διάφορα μουσεία στη Γερμανία.


Tα κλεμμένα αντικείμενα

Aπό την ιστοσελίδα του βρετανικού Μουσείου

πηγή: zougla.gr


Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 


Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only