Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Μετανάστευση στη Ρωμαϊκή Βρετανία Πώς η ελεύθερη κυκλοφορία στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε ως αποτέλεσμα μια πολυπολιτισμική Βρετανία.


Ο τοίχος του Regina, ένας ελευθερωμένος σκλάβος

Αφού η Βρετανία έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 43 μ.Χ.  , το νησί και οι κάτοικοί του ενσωματώθηκαν στον ευρύτερο ρωμαϊκό κόσμο. Αυτό αύξησε δραματικά τις δυνατότητες μετάβασης από και προς την πρόσφατα κοπτή επαρχία. Ωστόσο, για την πλειοψηφία των Βρετανών, λίγο αλλάξει. Οι περισσότεροι επέλεξαν να περάσουν τη ζωή τους στις τοπικές κοινότητες, παραμένοντας κοντά στον τόπο γέννησής τους. Μερικοί, ωστόσο, μετανάστευσαν από την πατρίδα τους και ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις στη Μεσόγειο, συχνά ως μέλη του ρωμαϊκού στρατού. Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι μετανάστευσαν στη Βρετανία από όλη την αυτοκρατορία. Αν και αυτό συνέβη συνήθως ως αποτέλεσμα στρατιωτικής θητείας, πολλοί έφθασαν επίσης ως έμποροι και σκλάβοι.

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή των Barates της Palmyra, μιας Συρίας που ταξίδεψε στη Βρετανία, πιθανότατα ως έμπορος. Κατά την άφιξη, αγόρασε ένα σκλάβο με την επωνυμία Regina, που γεννήθηκε στη φυλή Catuvellauni της νότιας Βρετανίας. Στη συνέχεια, ο Μπαράτες απελευθέρωσε τη Ρετζίνα και οι δύο παντρεύτηκαν. Από την απεικόνιση της Regina στον τάφο της, κατά το χρόνο του θανάτου της στις 38, είχε γίνει αρκετά πλούσιος. Ο ίδιος ο Barates έζησε 68 ετών, πεθαίνοντας στο Corbridge κοντά στο Newcastle. Είναι εκπληκτικό να πιστεύουμε ότι ο Barates είχε εγκαταλείψει το σπίτι του στο Levant για να ταξιδέψει στην αυτοκρατορία, παντρεύτηκε έναν Βρετανό και τελείωσε τη ζωή του στη βόρεια Αγγλία. Ακόμη και η Regina, αν και δεν ταξιδεύει μέχρι τώρα, είχε μετακινηθεί από τη νότια Βρετανία στο βόρειο άκρο του ρωμαϊκού κόσμου.

Ως ρωμαϊκή επαρχία, η Βρετανία έγινε μια ποικιλόμορφη, πολυπολιτισμική κοινωνία. Αυτό είναι από καιρό γνωστό από τις κειμενικές πηγές και τα υπολείμματα υλικών, αλλά τώρα οι επιστημονικές αναλύσεις ενισχύουν επίσης τις γνώσεις μας για τη μετανάστευση προς το νησί. Μια πρόσφατη μελέτη ιδιαίτερα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Αρχαιολογικής Επιστήμης , χρησιμοποίησε επιστημονικές τεχνικές για να ρίξει φως στην προέλευση μερικών από τους πρώτους κατοίκους του Λονδίνου. Οι ερευνητές εφάρμοσαν αναλύσεις ισοτόπων μολύβδου και στροντίου στο οδοντικό σμάλτο 20 ανθρώπων που είχαν ταφεί στον αρχαίο οικισμό μεταξύ του πρώτου και του πέμπτου αιώνα μ.Χ., της πρώτης μεγάλης κλίμακας μελέτης του είδους αυτού για τη Ρωμαϊκή Βρετανία. Αυτοί αποκάλυψαν ότι 12 άτομα πιθανώς μεγάλωσαν γύρω από το Londinium, ενώ άλλα τέσσερα πιθανώς μεγάλωσαν αλλού. Τα αποτελέσματα για τα υπόλοιπα τέσσερα ήταν αδιάφορα. 

Συγκεκριμένα, αν και μια γυναίκα που είχε ταφεί με «γερμανικά» αντικείμενα αποδείχθηκε μη τοπική, όπως θα περίμενε κανείς, ένας άντρας από το ίδιο ταφικό έδαφος, που είχε και τα «γερμανικά» αντικείμενα, αποδείχθηκε από το Londinium παρά από το εξωτερικό . Από την ταφή του μόνο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μετανάστης, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν διαφορετικά. Από τους τρεις εναπομείναντες μετανάστες που εντοπίστηκαν, ένας - που πιστεύεται ότι ήταν μόνο οκτώ ετών στο θάνατο - φαίνεται να προέρχεται από κοντά στην κοιλάδα του Ρήνου, παρά το γεγονός ότι θάβεται με τυπικά βρετανικά τάπητα. Οι άλλοι εντοπίστηκαν στην περιοχή της Μεσογείου, με ένα ίσως από τη Ρώμη. Όλα αυτά προστίθενται στα αυξανόμενα δεδομένα, που προέρχονται από επιστημονικές αναλύσεις, σχετικά με τη μετάβαση στη Βρετανία κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Φαίνεται ότι οι περισσότερες μεγάλες ρωμαϊκές πόλεις περιλάμβαναν μεγάλους ξένους πληθυσμούς - άνδρες, 

Αλλά τι γίνεται με τους Βρετανούς μετανάστες; Παραδόξως, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Britannia , αν και υπάρχουν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για τη μετανάστευση στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, είναι σπάνιο να βρεθούν γραπτές αποδείξεις για τους βρετανούς μετανάστες: στην πραγματικότητα, είναι γνωστά μόνο περίπου 40 παραδείγματα. Αυτοί έζησαν σε ολόκληρο τον Μεσογειακό κόσμο, από το Μπορντό, τη Ρώμη και το Solin στην Κροατία, μέχρι τον Λαμπαέζε στην Αλγερία. Μερικοί ήταν αρκετά σημαντικοί, όπως ο Marcus Minicius Marcellinus, ένας ανώτερος σεντούριος, αρχικά από το Lincoln και σταθμεύει στο Mainz. Ο αριθμός των Βρετανών μεταναστών ήταν βεβαίως πολύ μεγαλύτερος από ό, τι μας επιτρέπει να δούμε, γιατί πολλοί δεν θα άφηναν ενεπίσημα μνημεία για να τα βρούμε. 

Οι συντάκτες της μελέτης της Britannia επισημαίνουν επίσης μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ενός Βρετανού που ζει στο εξωτερικό: ένας εκατόνταρχος Titus Quintius Petrullus, ο οποίος μετά τον προαναφερθέντα Marcus Minicius Marcellinus είναι μόνο ο δεύτερος γνωστός εκατόν βρετανικός γέννηση (αν και υπάρχουν λίγες άλλες πιθανές δυνατότητες). Η μόνη απόδειξη για τη ζωή του Petrullus γράφεται στην επιτύμβη του, που ανακαλύφθηκε στο Bostra της Συρίας και χρονολογείται στον δεύτερο ή τρίτο αιώνα μ.Χ. αυτό σχετίζεται με το ότι ο Petrullus ήταν εκατόν εκατό του νόμου III της Cyrenaica  και πέθανε σε ηλικία 30 ετών. 

Τι άλλο μπορούμε να πούμε για τη ζωή αυτού του ανθρώπου; Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι το γνωστικό του, Petrullus, προτείνει ένα κελτικό υπόβαθρο. Και επειδή ήταν σχετικά νέος για έναν εκατόνταρχο, πιθανότατα ήταν άμεσα ανατεθεί, σε αντίθεση με την ανύψωση των τάξεων. Για να ανατεθεί ένας άνδρας απευθείας, κανονικά θα είχε κρατήσει τα δημοτικά γραφεία πρώτα, υποδεικνύοντας ότι ο Petrullus ήταν κάποιος με μεγάλη σημασία - ίσως μέλος της τοπικής βρετανικής ελίτ.

Μέσω τέτοιων μελετών, η έκταση της μετανάστευσης στον ρωμαϊκό κόσμο γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη. Όχι μόνο μια ευκαιρία για περιηγήσεις στα αξιοθέατα (οι διακοπές γύρω από την αυτοκρατορία απολάμβαναν σίγουρα η ρωμαϊκή ελίτ), τα ταξίδια θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες ευκαιρίες, όπως μια καλύτερη ζωή σε μια μακρινή γη. Η μετανάστευση και τα οφέλη της ελεύθερης κυκλοφορίας, αν και επί του παρόντος αμφιλεγόμενα θέματα, δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά ρωτήστε τον Μπάριτς.

Ο Garry Shaw είναι ο συγγραφέας των Αιγυπτιακών Μύθων: Ένας οδηγός για τους Αρχαίους Θεούς και θρύλους και τον Φαραώ: Ζωή στο Δικαστήριο και στην Εκστρατεία . Γράφει επίσης γενικά για την κληρονομιά και τα ταξίδια.


πηγη .historytoday.com





Σας προσκαλώ να εγγραφείτε στο νέο κανάλι μου στο you tube
Να το στηρίξετε και να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Όπως επίσης μπορείτε να μου στέλνετε στο mail μου dsgroupmedia@gmail.com   τα  video σας να τα ανεβάζουμε άμεσα.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση 

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only