Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Πάπα- Ανυπόμονος: ο διάσημος ιερέας του ΕΛΑΣ


Με τα ράσα και ένα τυφέκιο στον ώμο ή ένα περίστροφο περασμένο στη μέση. Σε πολλές φωτογραφίες δίπλα στον καπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, σε άλλες μόνος του. Το σίγουρο είναι πως ο » Παπά-Ανυπόμονος» κέρδισε την δική του θέση στην ιστορία της ελληνικής εθνικής αντίστασης.
Κατά κόσμον ήταν γνωστός ως Γερμανός Δημάκος και καταγόταν από την Γορτυνία της Αρκαδίας, γεννηθείς το 1912. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1934. Το 1943, οπότε και εντάχθηκε στις τάξεις του ΕΑΜ, ήταν ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος στη Φθιώτιδα. Όπως ο ίδιος είχε πει, πέρασε στην αντίσταση όταν διάβασε ένα βιβλιαράκι του Γληνού με τίτλο » Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Αρχικά, εμψύχωνε τους κατοίκους και έγραφε προκυρήξεις. Ωστόσο, οι Ιταλοί τον ανακάλυψαν και έτσι, ων καταζητούμενος, ο Δημάκος βγήκε στο βουνό όπου κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ. Αφού κατατάχθηκε, όφειλε να λάβει ένα ψευδώνυμο. Την ημέρα που κατέγραφαν τους νεοσύλλεκτους, ο ιερέας ρωτούσε συνεχώς τον αξιωματικό που έκανε την καταγραφή ποιό φευδώνυμο να λάβει. Ο Άρης Βελουχιώτης που στεκόταν δίπλα φέρεται να του είπε » μην είσαι ανυπόμονος.» Έτσι, βγήκε το διάσημο παρανόμι. Μία διαφορετική εκδοχή αναφέρει πως επειδή πάντα βιαζόταν να ριχτεί πρώτος στην μάχη ονομάστηκε από τους συμπολεμιστές του «Παπά-Ανυπόμονος».
Ο «Παπά-Ανυπόμονος» κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη του Βελουχιώτη και έγινε ο «Παπάς του Άρη», ενταγμένος στους μαυροσκούφηδες, την προσωπική φρουρά του καπετάνιου του ΕΛΑΣ. Ο Ανυπόμονος χάρισε στο Βελουχιώτη έναν σταυρό και εκείνος μία αραβίδα. Ως στρατιωτικός ιερέας του γενικού στρατηγείου του ΕΛΑΣ, έγινε σύμβολο της αντιστασιακής δράσης της Εκκλησίας. Σε τόμο που εξέδωσε το 2000 η Σύνοδος αναφορικά με την Κατοχή, γίνεται εκτενέστατη μνεία στη δράση του.
 
Το 1946, και αφού είχε ήδη από τον Φεβρουάριο του 1945 υπογραφεί η Συμφωνία της Βάρκιζας, ο «Παπά-Ανυπόμονος» επιστρέφει στη Μονή Αγάθωνος ως ηγούμενος. Όμως, το παρελθόν του δημιουργεί προβλήματα. Υπέστη βασανιστήρια από την παρακρατική συμμορία του Βουρλάκη. Η Χούντα των Συνταγματαρχών τον προσήγαγε σε συνοδικό δικαστηρίο με την κατηγορία του ακραίου αριστερού και αυτή του άπιστου χριστιανού. Ωστόσο, αθωώθηκε το 1968. Τα επόμενα χρόνια αφοσιώθηκε, πέραν των θρησκευτικών του καθηκόντων, στη συγγραφή απομνημονευμάτων. Ο Ανυπόμονος πέθανε τον Ιούνιο του 2004 σε κλινική της Λαμίας, στα 92 του χρόνια. Για τον Άρη Βελουχιώτη, τον άνθρωπο με τον οποίο συνδέθηκε περισσότερο στη ζωή του, είχε δηλώσει:
«Αυτοί φθίνουν και θα σβήσουνε. Σβήνουνε ο ένας μετά τον άλλο. Ο Άρης δε «σβάει». Δεν έχει ανάγκη από ανδριάντα. Ο Άρης έχει ανδριάντα στην ψυχή του λαού. «
Επιμέλεια κειμένου: Ναπολέων Καρόπουλος, ερευνητής

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας ή κάνετε την αρχή σε μία συζήτηση

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Δημοφιλείς κατηγορίες

...
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες του blog μας

Whatsapp Button works on Mobile Device only